Potasiul: cel mai important element al corpului uman

Potasiul: cel mai important element al corpului uman

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 October 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Mulți dintre voi știți deja că potasiul este cel mai important nutrient natural. Iar omul îl asimilează numai din alimente, în ciuda faptului că joacă un rol biologic important în corpul uman și este vital pentru fiecare celulă.

Împreună cu sodiul, reglează metabolismul apei-sare între celule și mențin un mediu acid-alcalin.

În dietă, potasiul este esențial pentru viață și pentru funcționarea normală a inimii, a vaselor de sânge și a tensiunii arteriale normale. Acest mineral este necesar pentru buna funcționare a rinichilor și a tractului gastro-intestinal, reglarea fluidelor din organism și menținerea echilibrului mineralelor. În acest sens, lipsa de potasiu din organism este o problemă gravă și necesită o atenție serioasă.

Compușii de potasiu oferă activitate tuturor enzimelor care sunt implicate în toate reacțiile chimice care apar în organism și fără de care este imposibil de digerat alimentele.

Sub acțiunea compușilor săi se află funcționarea normală a tuturor celulelor și țesuturilor mușchilor, capilarelor și vaselor de sânge, rinichilor și ficatului, inimii și celulelor creierului și a tuturor celorlalte organe și sisteme.

Acest element face parte din lichidul intracelular, astfel încât excesul de lichid este excretat din celule, edemul este îndepărtat rapid și procesul de eliminare a urinei, cantitatea de glucoză din sânge este reglată.

Este implicat în transmiterea impulsurilor nervoase între mușchi și nervi, asigură activitatea mușchiului inimii, îmbunătățind funcția miocardică în tulburările metabolice.

Potasiul inhibă acumularea de săruri de sodiu în celule și în vasele de sânge, deci este considerat un excelent agent antisclerotic. Având un echilibru normal al acestei substanțe, probabilitatea oboselii cronice este redusă.

Rolul potasiului este observat în menținerea motilității stomacului și a intestinelor. Având o deficiență a acestui oligoelement apare constipația și letargia intestinală.

Prezența acestui element este necesară pentru menținerea nivelului de hemoglobină în sânge și pentru a produce și stoca energie în mitocondriile celulelor.

Nevoia zilnică a organismului de potasiu

Norma zilnică de potasiu pentru un organism este de 2500 mg. Cea mai mare concentrație a acestui element se observă în celulele hepatice și miofibrilele fibrelor musculare – până la 150 – 180 mmol / l, acestea sunt un fel de depozit al acestui oligoelement, unde ionul este asociat cu compuși de glicogen, proteine ​​și fosfor.

În eritrocite concentrația este ușor mai mică – 105 mmol / l, în salivă – 20, suc gastric – 15, fecale – 40. Plasma sanguină și lichidul intercelular conțin 5 mmol / l.

Interesant este că … Conținutul cationului celular de potasiu este diferit la organismele masculine și feminine. Dacă bărbații au în corp, aproximativ 136 g, adică 3500 mmol / l, iar cea mai mare parte a acestui element este concentrată în interiorul celulelor. La femei, cantitatea de oligoelemente din corp este mai mică de 1000 mmol / litru.

Acest lucru se datorează faptului că cea mai mare parte a acestei substanțe în corpul feminin este concentrată în mușchii scheletici, care la femei sunt mai puțin dezvoltați. Conținutul elementului crește în corp în timpul pubertății și apoi scade ușor.

Cantitatea zilnică de potasiu depinde de greutatea corporală, de activitatea fizică, de sănătate și chiar de habitat. Prin urmare, pentru a menține nivelurile optime de potasiu în organism, este necesar să se monitorizeze aportul acestuia cu alimente, în special persoanele care urmează o dietă, exerciții fizice și au o vârstă înaintată.

Doza zilnică recomandată de potasiu este de 4,7 mg pe zi pentru copiii cu vârsta peste 14 ani și adulți. Pentru tineri și sugari, necesarul zilnic este mult mai mic.

De ce apare o deficiență a potasiului în corp?

Acest mineral se găsește în multe alimente, astfel încât deficiența sa apare adesea din cauza nutriției deficitare, care este o cauză frecventă a unor boli, în special a rinichilor.

Deficitul de potasiu poate fi identificat prin unele simptome distinctive: convulsii, oboseală, aritmie, palpitații și amețeli. Pentru a completa deficiența acestui mineral, trebuie doar să vă schimbați alimentația. Cu toate acestea, în unele cazuri grave, este necesară utilizarea de suplimente sub formă de tablete și pulberi care conțin potasiu.

Cele mai frecvente sunt următoarele modificări fizice:

Oboseală constantă. Acest element este necesar pentru funcționarea normală a celulelor. Deficitul provoacă o senzație de oboseală constantă și lipsă de energie. Oboseala apare chiar și după simple activități zilnice.

Tensiune arterială crescută. Potasiul relaxează vasele de sânge și venele, stimulează fluxul sanguin către corp și, conform unor studii, scade chiar și tensiunea arterială ridicată. Fără potasiu, venele și arterele se constrâng și, prin urmare, presiunea crește. Deficitul acestui mineral la persoanele cu hipertensiune poate fi foarte periculos și chiar pune viața în pericol.

Crampe și dureri musculare. Acestea sunt simptome foarte frecvente ale deficitului de potasiu, care joacă un rol important în contracția musculară.

Alte semne de hipokaliemie care nu pot fi ignorate. Arsurile, furnicăturile și amorțeala la nivelul brațelor și picioarelor sunt, de asemenea, simptome care trebuie avute în vedere, deoarece afectează funcționarea normală a mușchilor.

Bătăile inimii și aritmia. Funcția cardiacă necorespunzătoare este un semn sigur al deficitului de potasiu în organism. Există diferite cauze ale aritmiei, iar scăderea potasiului din sânge este cu siguranță una dintre ele. Aceste simptome sunt periculoase și pot pune viața în pericol și, dacă observați astfel de bătăi neregulate ale inimii, consultați imediat un medic.

Constipație. Nivelurile scăzute ale acestui mineral încetinesc unele funcții ale corpului, inclusiv cele legate de sistemul digestiv. Flatulența și crampele stomacale pot fi cauzate de lipsa de potasiu din organism.

Leșin sau amețeli. O scădere severă a nivelului de minerale poate încetini ritmul cardiac și poate provoca amețeli și leșin. Dacă apar aceste simptome, trebuie să vă adresați imediat unui medic.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale hipokaliemiei?

Deficitul de potasiu în organism, este o afecțiune cunoscută sub numele de hipokaliemie. Majoritatea mineralelor sunt spălate atunci când se elimină excesul de lichid din corp, în cazul așa-numitelor diuretice. Cele mai frecvente cauze ale deficitului de potasiu în organism sunt:

  • Boli renale cronice.
  • Diaree.
  • Consumul excesiv de alcool.
  • Consum excesiv de laxative.
  • Transpirație excesivă.
  • Vărsături.
  • Utilizarea frecventă a unor antibiotice.
  • Lipsa acidului folic în organism.
  • Unele forme de diabet cauzează o lipsă de potasiu în sânge, care se găsește uneori la persoanele care iau frecvent insulină.
  • Tulburări endocrine care duc la hipertensiune arterială.

Deficitul de potasiu la copii este foarte rar, deoarece de obicei au o dietă mai variată, bogată în fructe și legume. Cu toate acestea, dacă observați oricare dintre simptomele descrise mai sus, consultați imediat un medic. La o vârstă fragedă, acest mineral este esențial pentru o dezvoltare normală.

Pe de altă parte, hiperkaliemia – un nivel ridicat sau un exces de potasiu în sânge, apare de asemenea foarte rar, dar simptomele sunt aproape indistincte de deficiența sa. Hiperpotasemia este cea mai frecventă la persoanele cu anumite afecțiuni renale sau când se ia suplimente de potasiu.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!