Poate ca am trai o viata mult mai fericita daca am spune ceea ce gandim si am fi mai sinceri si corecti unii cu altii

Poate ca am trai o viata mult mai fericita daca am spune ceea ce gandim si am fi mai sinceri si corecti unii cu altii

Publicat de Patricia Esca pe 16 February 2020 in Dezvoltare Personala

In viata tindem sa fim de multe ori obedienti, sa facem ce spun altii pentru ca ii consideram mai importanti decat noi, mai siguri pe ei, mai capabili de a lua decizii sau doar pentru ca nu avem curajul de a ne spune punctul de vedere de frica, de jena ca interlocutorul ne-ar putea critica.

Desi parerile noastre nu coincid intotdeauna cu ale celuilalt, uneori tindem sa ne supunem deciziei lui sau grupului. Chiar daca in viata ne ghidam dupa anumite reguli bine stabilite pentru toata lumea si avem niste limite in functie de care ne reglam conduita si libertatea de miscare, fiecare dintre noi are un punct de vedere care merita exprimat si care uneori poate face diferenta.

Capacitatea de a spune ce gandim ne-o formam de mici copii. Daca atunci cand am vrut sa spunem ce gandim am primit o palma peste gura sau am auzit cuvinte ca: “taci, esti prea mic ca sa vorbesti”, “tu nu ai dreptate”, “vezi-ti de treaba ta”, ne-am pierdut treptat acest curaj.

Desi am crescut si am inteles ca este bine sa ne spunem punctul de vedere, sa stim sa tinem o conversatie chiar si in conditiile in care avem pareri diferite de ale interlocutorului, obisnuinta de a spune “da, ai dreptate” sau de a nu spune nimic, pe care am dobandit-o in copilarie, ne franeaza libera exprimare. Astfel, facem de multe ori opusul a ceea ce dorim doar pentru ca e este greu sa spunem “nu”, “eu sunt de alta parere” sau “eu cred ca…”.

Mai tarziu, ca adult, poate am avut ghinionul sa dam peste un sef care sa ne “pedepseasca” asemeni parintelui in felul sau si folosindu-se de puterea de care dispune, atunci cand nu am fost in acord cu cerintele lui.

Dificultatea de a spune ceea ce gandim sau de a spune “nu” duc la acumularea frustrarilor, a stresului si chiar la dezvoltarea unor probleme somatice. Astfel se explica de ce ne trezim cu unele probleme de sanatate inexplicabile si carora nu le putem gasi rezolvarea.

Capacitatea de a spune ce gandim se poate educa. Daca la inceput poate fi mai dificil sa ne exprimam punctul de vedere, incetul cu incetul, odata ce ne-am propus aceasta schimbare de atitudine, ne putem corecta. Important este sa ne dorim schimbarea si sa facem pasi mici in sensul acesta.

Sunt situatii in care, spre exemplu, cand ne aflam intr-un grup in care se discuta o problema mult controversata, va fi mai greu sa luam cuvatul cu atat mai mult cu cat in astfel de situatii putem intalni persoane care monitorizeaza discutia. Atata timp insa cat suntem stapani pe punctul nostru de vedere si ni-l exprimam tare si raspicat, ne putem face auziti.

Desi poate parea dificil, exercitiul exprimarii punctului de vedere poate deveni, cu timpul, un obicei care sa ne aduca multumire, siguranta de sine si chiar sanatate.

Citește continuarea pe pagina 2 >


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Patricia Esca
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Patricia, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!