Pilda parintelui Ilie Cleopa despre manie: “Este mai rea decat Diavolul! Sa te fereasca Dumnezeu de ea”

Pilda parintelui Ilie Cleopa despre manie: “Este mai rea decat Diavolul! Sa te fereasca Dumnezeu de ea”

Publicat de Patricia Esca pe 22 November 2019 in Pilde

Ilie Cleopa este considerat unul din cei mai mari duhovnici ai Romaniei. Parintele este recunoscut pentru pildele si sfaturile pe care le oferea pelerinilor si crediniciosilor. Una dintre temele pe care parintele Cleopa le-a interpretat a fost cea a treptelor maniei, preluata din scrierile Sfantului Ioan Scararul.

„Mania se imparte in trei feluri; este mania numita pe greceste holos, care inseamna «repede», cand omul se manie repede si tot repede ii trece. Asta nu-i manie periculoasa. Este ceea ce spune Duhul Sfant in Psaltire: Maniati-va si nu gresiti“, spune Ilie Cleopa. Duhovnicul spune ca holos este o manie fireasca, chiar dumnezeiasca, deoarece este sadita in sufletul omului, scrie Adevarul.

„A gresit o data, a cerut iertare, se impaca. Inima omului este impartita in trei parti: partea manioasa, partea rationala si partea poftitoare.

Aceasta manie este dumnezeiasca, caci din fire este sadita in sufletul omului, sa se manie asupra pacatului“.

A doua treapta a maniei este numita de Cleopa catos, sau pizma, in limba romana. „Acesta-i un sarpe rau. Acesta cand a muscat inima noastra, nu numai ca ne maniem, dar tinem manie cate o saptamana, doua, pe cel care ne-a facut rau. Aceasta-i grea“, spune parintele Cleopa despre al doilea grad al maniei omenesti. Pentru a intelege mai bine ce inseamna acest fel de manie, duhovnicul de la Sihastria ofera cateva exemple, dar si solutia de a depasi aceasta stare.

„Cand omul tine manie si gandeste: «Lasa ca-i rastorn eu planul la acela; lasa ca am sa-i zic eu; lasa ca am sa i-o fac eu», si cand vei vedea acestea in mintea ta, sa stii ca ai trecut in treapta a doua a maniei. Te-a muscat mai mare balaur de inima. Si sa te duci sa ceri iertare, sa te impaci cu fratele, zicand: «Iarta-ma, sotule; iarta-ma, sotie!», ca daca nu trece aceasta manie, nu putem zice Tatal nostru“, a explicat parintele.

De altfel, Ilie Cleopa spune ca in nici un fel de manie nu putem spune rugaciunea Tatal nostru si ca e bine sa nu treaca ziua fara sa ne treaca astfel de suparari: „Apostolul spune: Soarele sa nu apuna intru mania voastra, iar cel ce a trecut in al doilea grad de manie, nu numai soarele il apuca cu mania, il apuca si doua, trei zile, si o saptamana si o luna“.

Mania mai rea decat dracul

A treia treapta a maniei, cea mai grea, spune duhovnicul de la Sihastria, este denumita zacos, adica zavistia. Intr-o traducere facuta de parintele Cleopa, zacos inseamna ca mania zace mult in sufletul omului.

„Asta-i mai rea decat dracul. Este un drac mai rau decat toti dracii, zavistia. Sa ne fereasca Dumnezeu de asemenea manie! Dar de ce se cheama zacos? Fiindca zace mult in inima omului. Omul cand a ajuns in treapta a treia a maniei, nu tine manie numai doua-trei zile sau o saptamana, ci ani de zile“, atrage atentia Cleopa. Duhovnicul spune ca au fost oameni bolnavi de zavistie, care nici la moartea lor nu au avut puterea sa-si ierte fratele. „Uite, cutare a murit, si pe patul de moarte i-a cerut iertare fata sau nepoata si n-a vrut s-o ierte. Sa fereasca Dumnezeu! Acesta-i balaurul zacos sau zavistia, si de acesta arata dumnezeiescul Ioan Gura de Aur ca-i mai rau decat satana, in Cuvant la Saul si la David“ .

Ilie Cleopa explica faptul ca atunci cand omul se tulbura de zavistie, fierea varsa venin in jurul inimii, partea cuvantatoare a sufletului fiind in inima.

„Atunci se intuneca ratiunea si creierul si partea sentimentala a sufletului omului si degeaba ii spui ca aici este alb, ca el vede negru. Nu mai vede bine, fiindca i s-a intunecat mintea si inima de zavistie“.

Cleopa insista ca aceasta a treia forma de manie este mai rea decat toate. „Numai diavolul este zavistnic si are zavistie de la inceputul lumii asupra oamenilor si asupra lui Dumnezeu, dar a omului, spune Sfantul Ioan Gura de Aur, este mai rea decat dracii. Sa ne fereasca Dumnezeu, ca zavistia este un drac care persista in inima omului si daca omul nu se marturiseste si nu se roaga lui Dumnezeu sa-l izgoneasca, sunt multi care nici pe patul mortii nu vor sa ierte pe cel ce le-a gresit. Sa ne pazeasca Dumnezeu de tot felul de manie, dar mai ales de mania zacos“, incheie expunerea temei parintele de la Sihastria.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Citește continuarea pe pagina 2 >


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Patricia Esca
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Patricia, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!