Pilda parintelui Ilie Cleopa despre manie: “Este mai rea decat Diavolul! Sa te fereasca Dumnezeu de ea”

Publicitate

Ilie Cleopa este considerat unul din cei mai mari duhovnici ai Romaniei. Parintele este recunoscut pentru pildele si sfaturile pe care le oferea pelerinilor si crediniciosilor. Una dintre temele pe care parintele Cleopa le-a interpretat a fost cea a treptelor maniei, preluata din scrierile Sfantului Ioan Scararul.

„Mania se imparte in trei feluri; este mania numita pe greceste holos, care inseamna «repede», cand omul se manie repede si tot repede ii trece. Asta nu-i manie periculoasa. Este ceea ce spune Duhul Sfant in Psaltire: Maniati-va si nu gresiti“, spune Ilie Cleopa. Duhovnicul spune ca holos este o manie fireasca, chiar dumnezeiasca, deoarece este sadita in sufletul omului, scrie Adevarul.

„A gresit o data, a cerut iertare, se impaca. Inima omului este impartita in trei parti: partea manioasa, partea rationala si partea poftitoare.

Aceasta manie este dumnezeiasca, caci din fire este sadita in sufletul omului, sa se manie asupra pacatului“.

A doua treapta a maniei este numita de Cleopa catos, sau pizma, in limba romana. „Acesta-i un sarpe rau. Acesta cand a muscat inima noastra, nu numai ca ne maniem, dar tinem manie cate o saptamana, doua, pe cel care ne-a facut rau. Aceasta-i grea“, spune parintele Cleopa despre al doilea grad al maniei omenesti. Pentru a intelege mai bine ce inseamna acest fel de manie, duhovnicul de la Sihastria ofera cateva exemple, dar si solutia de a depasi aceasta stare.

„Cand omul tine manie si gandeste: «Lasa ca-i rastorn eu planul la acela; lasa ca am sa-i zic eu; lasa ca am sa i-o fac eu», si cand vei vedea acestea in mintea ta, sa stii ca ai trecut in treapta a doua a maniei. Te-a muscat mai mare balaur de inima. Si sa te duci sa ceri iertare, sa te impaci cu fratele, zicand: «Iarta-ma, sotule; iarta-ma, sotie!», ca daca nu trece aceasta manie, nu putem zice Tatal nostru“, a explicat parintele.

De altfel, Ilie Cleopa spune ca in nici un fel de manie nu putem spune rugaciunea Tatal nostru si ca e bine sa nu treaca ziua fara sa ne treaca astfel de suparari: „Apostolul spune: Soarele sa nu apuna intru mania voastra, iar cel ce a trecut in al doilea grad de manie, nu numai soarele il apuca cu mania, il apuca si doua, trei zile, si o saptamana si o luna“.

Publicitate

Mania mai rea decat dracul

A treia treapta a maniei, cea mai grea, spune duhovnicul de la Sihastria, este denumita zacos, adica zavistia. Intr-o traducere facuta de parintele Cleopa, zacos inseamna ca mania zace mult in sufletul omului.

„Asta-i mai rea decat dracul. Este un drac mai rau decat toti dracii, zavistia. Sa ne fereasca Dumnezeu de asemenea manie! Dar de ce se cheama zacos? Fiindca zace mult in inima omului. Omul cand a ajuns in treapta a treia a maniei, nu tine manie numai doua-trei zile sau o saptamana, ci ani de zile“, atrage atentia Cleopa. Duhovnicul spune ca au fost oameni bolnavi de zavistie, care nici la moartea lor nu au avut puterea sa-si ierte fratele. „Uite, cutare a murit, si pe patul de moarte i-a cerut iertare fata sau nepoata si n-a vrut s-o ierte. Sa fereasca Dumnezeu! Acesta-i balaurul zacos sau zavistia, si de acesta arata dumnezeiescul Ioan Gura de Aur ca-i mai rau decat satana, in Cuvant la Saul si la David“ .

Ilie Cleopa explica faptul ca atunci cand omul se tulbura de zavistie, fierea varsa venin in jurul inimii, partea cuvantatoare a sufletului fiind in inima.

„Atunci se intuneca ratiunea si creierul si partea sentimentala a sufletului omului si degeaba ii spui ca aici este alb, ca el vede negru. Nu mai vede bine, fiindca i s-a intunecat mintea si inima de zavistie“.

Cleopa insista ca aceasta a treia forma de manie este mai rea decat toate. „Numai diavolul este zavistnic si are zavistie de la inceputul lumii asupra oamenilor si asupra lui Dumnezeu, dar a omului, spune Sfantul Ioan Gura de Aur, este mai rea decat dracii. Sa ne fereasca Dumnezeu, ca zavistia este un drac care persista in inima omului si daca omul nu se marturiseste si nu se roaga lui Dumnezeu sa-l izgoneasca, sunt multi care nici pe patul mortii nu vor sa ierte pe cel ce le-a gresit. Sa ne pazeasca Dumnezeu de tot felul de manie, dar mai ales de mania zacos“, incheie expunerea temei parintele de la Sihastria.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Pilde

Invata sa iti pui ordine in viata folosind “regula de 2 minute” – Cu siguranta te va ajuta sa evoluiezi

Publicitate

Cei mai multi dintre noi amanam diverse lucruri, iar acestea ne costa in timp. Pentru aceia care nu sunt perfecti exista o regula simpla care ne ajuta sa nu mai amanam lucrurile: regula de 2 minute.

Scopul acestei reguli este acela de a face ca lucrurile sa para mai usoare pentru tine si a-ti dori sa incepi sa le faci. Iata cum functioneaza lucrurile. Cele mai multe dintre sarcinile pe care tot amani sa le faci, nu sunt de fapt foarte dificile – cu siguranta ai talentul si aptitudinile de a le realiza – dar tu eviti sa incepi sa le faci dintr-un motiv sau altul. Cu „Regula de 2 minute” poti depasi amanarea si starea de lene, incepand sa actionezi cu usurinta.

Exista 2 pasi in „Regula de 2 minute”.

Pasul 1 – Daca iti ia mai putin de 2 minute, atunci fa-o acum.

Pasul 1 vine de la cea mai buna carte a lui David Allen, Getting Things Done. Este surprinzator cat de multe lucruri putem obtine in doua minute sau mai putin. De exemplu, spalatul vaselor imediat dupa masa, introducerea rufelor in masina de spalat, aruncarea gunoiul, facutul ordinii, trimiterea acelui e-mail pe care tot amanam sa-l trimitem si asa mai departe. in cazul in care o sarcina dureaza mai putin de doua minute pentru a finaliza, apoi urmati regula si fa-o chiar acum, noteaza suntsanatos.

Pasul 2 – Cand incepeti un nou obicei, aceasta ar trebui sa ia mai putin de doua minute pentru a-l face.

Este posibil ca toate obiectivele voastre sa fie realizate in mai putin de doua minute? Evident ca nu. Dar, fiecare obiectiv poate fi pornit in 2 minute sau mai putin. si asta este scopul din spatele acestei mici reguli. Ar putea suna ca si cum aceasta strategie este prea simpla pentru obiectivele voastre mari de viata, dar atunci cand o aplici, conteaza. Acesta functioneaza pentru orice scop, din cauza un motiv simplu: fizica din viata reala.

Fizica din viata reala

Publicitate

Asa cum Sir Isaac Newton ne-a invatat cu mult timp in urma, obiectele in repaus tind sa ramana in repaus si obiectele in miscare tind sa ramana in miscare. Acest lucru este la fel de adevarat atat pentru oameni, cat si pentru merele in cadere.

„Regula de 2 minute” functioneaza la fel de bine pentru obiectivele mari, precum si pentru obiectivele mici, din cauza inertiei din viata. Odata ce incepi sa faci ceva, este mai usor sa continui sa faci acel lucru. imi place „Regula de 2 minute”, deoarece cuprinde ideea ca tot felul de lucruri bune se intampla o data ce le incepi.

Vrei sa devii un scriitor mai bun? Doar scrie o propozitie (regula de 2 minute), si te vei trezi de multe ori ca ai scris timp de o ora.

Vrei sa mananci sanatos? Mananca doar o bucata dintr-un fruct (regula de 2 minute), si te vei simti de multe ori te inspirat sa faci o salata sanatoasa.

Vrei sa faci din lectura un obicei? Citeste doar prima pagina a unei noi carti (regula de 2 minute), si inainte sa-ti dai seama, primele trei capitole au zburat.

Vrei sa alergi de trei ori pe saptamana? in fiecare luni, miercuri si vineri, puneti doar pantofii in picioare si iesi pe usa (regula de 2 minute), si te vei trezii alergand kiometrii.

Cea mai importanta parte a oricarui obicei nou este doar sa incepi – nu doar prima data, dar de fiecare data. Nu e vorba de performanta, este despre a lua in mod constant masuri. in multe feluri, a incepe este mai important decat a avea succes. Acest lucru este valabil mai ales la inceput, pentru ca apoi veti avea o gramada de timp pentru a va imbunatati performantele.

„Regula de 2 minute” nu este despre rezultatele pe care le obtii, ci mai degraba despre procesul de a face de fapt munca. Acesta functioneaza foarte bine pentru oamenii care cred ca sistemul este mai important decat obiectivul. Accentul este pus pe luarea de masuri si permitand, lucrurile curg de acolo.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala