Pilda parintelui Ilie Cleopa despre manie: “Este mai rea decat Diavolul! Sa te fereasca Dumnezeu de ea”

Publicitate

Ilie Cleopa este considerat unul din cei mai mari duhovnici ai Romaniei. Parintele este recunoscut pentru pildele si sfaturile pe care le oferea pelerinilor si crediniciosilor. Una dintre temele pe care parintele Cleopa le-a interpretat a fost cea a treptelor maniei, preluata din scrierile Sfantului Ioan Scararul.

„Mania se imparte in trei feluri; este mania numita pe greceste holos, care inseamna «repede», cand omul se manie repede si tot repede ii trece. Asta nu-i manie periculoasa. Este ceea ce spune Duhul Sfant in Psaltire: Maniati-va si nu gresiti“, spune Ilie Cleopa. Duhovnicul spune ca holos este o manie fireasca, chiar dumnezeiasca, deoarece este sadita in sufletul omului, scrie Adevarul.

„A gresit o data, a cerut iertare, se impaca. Inima omului este impartita in trei parti: partea manioasa, partea rationala si partea poftitoare.

Aceasta manie este dumnezeiasca, caci din fire este sadita in sufletul omului, sa se manie asupra pacatului“.

A doua treapta a maniei este numita de Cleopa catos, sau pizma, in limba romana. „Acesta-i un sarpe rau. Acesta cand a muscat inima noastra, nu numai ca ne maniem, dar tinem manie cate o saptamana, doua, pe cel care ne-a facut rau. Aceasta-i grea“, spune parintele Cleopa despre al doilea grad al maniei omenesti. Pentru a intelege mai bine ce inseamna acest fel de manie, duhovnicul de la Sihastria ofera cateva exemple, dar si solutia de a depasi aceasta stare.

„Cand omul tine manie si gandeste: «Lasa ca-i rastorn eu planul la acela; lasa ca am sa-i zic eu; lasa ca am sa i-o fac eu», si cand vei vedea acestea in mintea ta, sa stii ca ai trecut in treapta a doua a maniei. Te-a muscat mai mare balaur de inima. Si sa te duci sa ceri iertare, sa te impaci cu fratele, zicand: «Iarta-ma, sotule; iarta-ma, sotie!», ca daca nu trece aceasta manie, nu putem zice Tatal nostru“, a explicat parintele.

De altfel, Ilie Cleopa spune ca in nici un fel de manie nu putem spune rugaciunea Tatal nostru si ca e bine sa nu treaca ziua fara sa ne treaca astfel de suparari: „Apostolul spune: Soarele sa nu apuna intru mania voastra, iar cel ce a trecut in al doilea grad de manie, nu numai soarele il apuca cu mania, il apuca si doua, trei zile, si o saptamana si o luna“.

Publicitate

Mania mai rea decat dracul

A treia treapta a maniei, cea mai grea, spune duhovnicul de la Sihastria, este denumita zacos, adica zavistia. Intr-o traducere facuta de parintele Cleopa, zacos inseamna ca mania zace mult in sufletul omului.

„Asta-i mai rea decat dracul. Este un drac mai rau decat toti dracii, zavistia. Sa ne fereasca Dumnezeu de asemenea manie! Dar de ce se cheama zacos? Fiindca zace mult in inima omului. Omul cand a ajuns in treapta a treia a maniei, nu tine manie numai doua-trei zile sau o saptamana, ci ani de zile“, atrage atentia Cleopa. Duhovnicul spune ca au fost oameni bolnavi de zavistie, care nici la moartea lor nu au avut puterea sa-si ierte fratele. „Uite, cutare a murit, si pe patul de moarte i-a cerut iertare fata sau nepoata si n-a vrut s-o ierte. Sa fereasca Dumnezeu! Acesta-i balaurul zacos sau zavistia, si de acesta arata dumnezeiescul Ioan Gura de Aur ca-i mai rau decat satana, in Cuvant la Saul si la David“ .

Ilie Cleopa explica faptul ca atunci cand omul se tulbura de zavistie, fierea varsa venin in jurul inimii, partea cuvantatoare a sufletului fiind in inima.

„Atunci se intuneca ratiunea si creierul si partea sentimentala a sufletului omului si degeaba ii spui ca aici este alb, ca el vede negru. Nu mai vede bine, fiindca i s-a intunecat mintea si inima de zavistie“.

Cleopa insista ca aceasta a treia forma de manie este mai rea decat toate. „Numai diavolul este zavistnic si are zavistie de la inceputul lumii asupra oamenilor si asupra lui Dumnezeu, dar a omului, spune Sfantul Ioan Gura de Aur, este mai rea decat dracii. Sa ne fereasca Dumnezeu, ca zavistia este un drac care persista in inima omului si daca omul nu se marturiseste si nu se roaga lui Dumnezeu sa-l izgoneasca, sunt multi care nici pe patul mortii nu vor sa ierte pe cel ce le-a gresit. Sa ne pazeasca Dumnezeu de tot felul de manie, dar mai ales de mania zacos“, incheie expunerea temei parintele de la Sihastria.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Pilde

In cele din urma, vei gasi dragostea care iti lipseste, acea iubire care este reciproca si promitatoare. Dar ofera-ti timp!

Publicitate

Nu lasa ca presiunea sa puna stapanire pe tine. Nu ai niciun defect daca esti singura. Nu crede ca nu meriti sa fii iubita daca persoana cu care voiai sa iti petreci restul vietii decide sa plece. Iubirea vine in atat de multe forme si in atatea momente diferite in timpul vietii noastre.

Cand vine vorba de conceptul de iubire suntem conditionati. In loc de a spune ca dragostea este cea care evolueaza intre doi oameni, suntem impinsi in arena neiertatorilor. Mai tot timpul ni se spune cat de daunator este sa gasim pe cineva, mai ales ca se pare ca acum relatiile nu sunt nimic mai mult decat un joc de-a pisica si soarecele…

Cand te gandesti la iubire in acesti termeni, cand te intorci in timp si te gandesti la relatiile pe care le-ai avut, iti dai seama ca este atat de dificil sa gasesti acea persoana perfecta.

Adevarul este ca exista atat de multe asteptari, chiar si reguli, cand vine vorba despre gasirea alesului. Momente importante peste care trebuie sa treci pana la o anumite varsta. O relatie care trebuie sa se dezvolte si sa ajunga la casatorie. Suntem invatati ca iubirea cu adevarat semnificativa trebuie sa dureze pentru totdeauna. Si daca dragostea care a existat intre doua persoane s-a stins de-a lungul drumului… aceasta nu mai poate fi considerata dragoste adevarata?

Suntem facuti sa credem ca singura iubire care conteaza este cea care trece testul timpului si, prin urmare, la sfarsitul unei relatii ne dam seama ca am esuat. Noi credem ca dragostea incheiata este o pierdere de timp pretios, care nu poate fi recuperat, echivalent cu anii care ar fi putut fi petrecuti mai intelept, cu persoana potrivita, cu acel barbat care sa ne ofere inelul mult visat.

Publicitate

Suntem facuti sa simtim ca daca nu am gasit acea persoana perfecta, atunci am pierdut cursa. Am ratat sansa de a fi cu adevarat fericiti. La urma urmei, nimeni nu vrea sa prinda varsta de 30 de ani fara o persoana langa el – acesta pare sa fie cel mai mare esec pe care societatea ne-a facut sa il credem.

Nu crede o astfel de minciuni.

Pentru ca asa este viata. Prin filme, prin carti… totul este perfect. Insa dragostea nu este totul si dragostea nu este perfecta.

Nu ma intelegeti gresit, dragostea este incredibila atunci cand ai parte de ea cu o persoana potrivita. Dragostea este de nedescris, uimitoare, extrem de frumoasa, un cadou de la viata… ce nu poate fi inlocuit. Insa nu mai vreau sa mai exista aceasta presiune ca daca nu ai gasit inca acea persoana, nu esti intreaga, ai un defect.

Nu lasa ca presiunea sa puna stapanire pe tine. Nu ai niciun defect daca esti singura. Nu crede ca nu meriti sa fii iubita daca persoana cu care voiai sa iti petreci restul vietii decide sa plece. Iubirea vine in atat de multe forme si in atatea momente diferite in timpul vietii noastre.

Poate vei gasi iubirea adevarata astazi cand mergi la supermarket. Poate ca o vei gasi peste o zi, o saptamana, o luna, un an. Vei iubi, nu iti face griji!

In cele din urma, vei gasi dragostea care iti lipseste, acea iubire care este reciproca si promitatoare. Dar ofera-ti timp. Nu toata lumea se indragosteste intr-o secunda. Este o calatorie pe care merita sa o faci… iar cand vei gasi persoana potrivita, chiar iti vei da seama ca timpul sta in loc.

Sursa: kudika.ro

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Relatii