Sfaturi care te vor ajuta sa comunici mai bine si mai eficient cu cei dim jur

Sfaturi care te vor ajuta sa comunici mai bine si mai eficient cu cei dim jur

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 July 2018 in Lecții de viațăViata

Dorinta aprinsa de comunicare se afla in centrul interactiunilor umane. Ironic, exista in jur de un milion de cuvinte in limba romana, dar multi dintre noi tot au probleme in a transmite ceea ce dorim sa spunem altora. Comunicarea eficienta ar elimina certurile, neintelegerile si relatiile tensionate. Dar emotiile noastre ne coplesesc, nesigurantele ne leaga limba, iar filtrele mentale ne impiedica sa vorbim din adancul inimilor.

Aceste limitari autoimpuse au ca rezultat o pierdere a cuvintelor sau aparitia unor cuvinte total gresite. Marturisirea celor mai launtrice ganduri si simtiri ale noastre, fara bariere, este o incercare cu adevarat dificila si de aceea noi cu totii intalnim intr-o forma sau alta bariere de comunicare. De acord, ne place sa vorbim – pareri, intentii, anecdote – dar cat de des luam in considerare calitatea afirmatiilor noastre sau modul in care alegem sa le transmitem? Daca noi corespondam/dialogam corect, cele mai profunde mesaje pot fi transmise in mult mai putine cuvinte.

Practicati aceste sapte reguli ale comunicarii pentru a avea o relationare cat mai buna cu ceilalti:

1. Asculta mai intai, vorbeste pe urma.

2. Supravegheaza-ti limbajul corporal – a fi relaxat si natural ajuta la transmiterea mesajului.

3. Asterne-ti gandurile pe hartie inainte de a le rosti.

4. Cunoaste-ti ascultatorii – tinteste-ti cuvintele spre nevoile specifice ale acestora.

5. Ofera solutii, nu argumente.

6. Vorbeste cu convingere, nu cu frica.

7. “Te iubesc” poate vindeca aproape orice.

Fiecare persoana necesita o forma diferita de comunicare, o transmitere a discursului care sa fie personalizata pe masura propriilor ei nevoi.

Nu poti palavragi cu mama ta asa cum o faci cu partenerul tau de viata si nu ii poti vorbi sefului tau in felul in care vorbesti cu cel mai bun prieten. Sa stii cum sa fii un cameleon verbal are ca rezultat o exprimare cu adevarat eficienta. Pentru a face asta cat mai bine, iata alte cateva sfaturi:

Cu rudele tale. Intelegerea dinamicii existente in propria ta familie este cel mai important factor. Utilizeaza in avantajul tau legatura unica a familiei tale. Descopera-ti pozitia in cadrul “tribului” tau si imbratiseaza intregul spectru de emotii experimentat de membrii familiei tale.

De exemplu, daca unul dintre fratii sau surorile tale nu se intelege cu un altul, sprijina-i pe amandoi si fii neutru in loc de a fi de partea vreunuia. Mentinerea unui cadru mental de compasiune si vointa de a lua parte la bunul mers al treburilor in familie te poate ajuta sa faci o ruda sa inteleaga situatia. Intr-o familie, vocea comunicarii este toleranta si ajutorul politicos.

Cu seful tau. Cheia pentru a vorbi cu o persoana de rang mai inalt in cariera este increderea in propriile tale cuvinte. Etalarea unui solid respect de sine si demonstrarea unei bune opinii despre tine insuti iti poate convinge seful ca esti facut pentru meseria ta. Cand comunici corect cu un superior, poti imbunatati impresia lor si le poti schimba perceptia. Intelege ceea ce ei cer de la un angajat. Ce cauta ei, in mod exact? Autonomizeaza-te pentru a fi exact asa. Vocea comunicarii la locul tau de munca este maleabilitatea si siguranta de sine.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!