Pe parcurs ce imbatranim, timpul trece mai repede

Pe parcurs ce imbatranim, timpul trece mai repede

Publicat de Patricia Esca pe 12 February 2018 in De Suflet

Nu-i așa că, în copilărie, zilele erau mai lungi și aveam timp pentru toate jocurile și năzdrăvăniile care ne treceau prin cap?!!! Viața era o mare necunoscută și fiecare zi părea infinită. Dar pe măsură ce trece timpul și îmbătrânim, zilele se scurtează și nu mai facem tot ce ne dorim. Iată cum explică specialiștii acest fenomen!

Senzația acută că trece timpul mult mai repede pe măsură ce trec și anii este una dintre cele mai mari enigme ale relației noastre cu timpul. Iar această percepție este specifică vârstei mijlocii și bătrâneții.

Un studiu realizat în anul 2005, la Universitatea din Munchen, de către psihologii Marc Wittman și Sandra Lendhof, a pus în evidență o situație uimitoare. Participanții la studiu au avut vârste cuprinse între 14 și 94 de ani. Fiecare a fost rugat să noteze cât de repede a trecut pentru el o zi, o săptămână sau o lună.

După câteva luni de analize și teste, autorii studiului au concluzionat că, pe perioade scurte, și copiii, și adulții declarau că timpul a trecut aproape la fel de repede. Dar pe perioade mai lungi, persoanele în vârstă spuneau că timpul a trecut mult mai repede.

Participanții la studiu, trecuți de 40 de ani, au spus că timpul trecea mult mai încet în copilăria lor, dar în ultimii ani, senzația că timpul trece mai repede s-a accentuat.

Sentimentele și emoțiile dilată timpul

O altă mare enigmă a relației noastre cu timpul este legată de zilele libere. Nu-i așa că, atunci când participi la o petrecere în weekend sau pleci în călătorie, ai senzația că timpul s-a dilatat? Pe moment, pentru că te distrezi și te relaxezi, timpul pare că trece repede și îți pare rău că trebuie să te întorci la programul tău obișnuit de viață.

Dar, după câteva zile, amintirea acelei călătorii pare mai lungă, petrecerea pare să fi durat mai mult, iar zilele libere, mai plăcute. Acest lucru se explică prin faptul că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, creierul pune accentul pe experiențele noi, pe emoții și sentimente.

Cu cât beneficiem de o activitate nouă, cu atât timpul pare să crească. Atunci când zilele devin o rutină, cu același program de dimineața până seara, ne întrebăm unde au zburat! Zilele monotone și activitățile repetitive se comprimă în timp. În fond, faci același lucru și nu mai contează în cât timp îl faci.

Acest fenomen este numit, în psihologie, paradoxul vacanței. Cu cât ai o viață mai monotonă, cu atât aceasta trece mai repede. Cu cât îți îmbogățești viața cu noi experiențe, activități și distracții, cu atât timpul se dilată. Amintirile bogate și colorate din vacanță ne determină să simțim că zilele respective au fost mai lungi, în comparație cu zilele monotone de la muncă, spre exemplu.

Noi percepem subiectiv cum trece timpul

Categoric, timpul este doar o noțiune relativă, dar calitatea timpului pe care îl trăim ține de ceea ce ne oferă fiecare clipă. În copilărie, creierul are nevoie de o perioadă mai lungă pentru a absorbi toate noutățile. După vârsta de 40 sau 50 de ani, când apar tot mai puține noutăți în viața noastră și scade nivelul de dopamină, înregistrăm mai puține schimbări și ziua pare să zboare pe lângă noi.

Pentru mulți dintre noi, perioada lungă și frumoasă de la 7 la 15 ani pare să fie la fel cu cea cuprinsă între 50 și 80 de ani în ceea ce privește durata subiectivă a timpului. Toate aceste teorii au dreptate fiecare în parte și ridică de fapt un avertisment: trăiește viața din plin la orice vârstă, gustă fiecare clipă și încearcă să faci mereu ceva nou! Timpul va fi atunci de partea ta!

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Citește continuarea pe pagina 2 >


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Patricia Esca
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Patricia, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!