Patru lectii de viata de la Socrate pentru o viata mai buna

Patru lectii de viata de la Socrate pentru o viata mai buna

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 August 2018 in Dezvoltare Personala

Socrate a fost un filosof grec și un geniu enigmatic. Standardele stabilite de el, raționamentul său critic și viziunea asupra vieții l-au făcut să devină o inspirație pentru mulți. Cu toate că trăim într-o lume diferită de cea a lui Socrate, există câteva lecții de viață de la Socrate care încă sunt aplicabile. Iată despre ce este vorba!

Ce lecții de viață de la Socrate îți pot deschide calea către un mod de a trăi mai bine?

1. Singura înțelepciune vine din faptul că știi că nu știi nimic – Nu poți învăța nimic dacă tu crezi că ești deja eexpert și că nu ți-a mai rămas nimic de învățat. Deschide-ți mintea, realizează că s-ar putea să greșești și s-ar putea să fii pregătit să înveți. În plus, indiferent cât de multe știi, există o cantitate aproape nelimitată de lucruri pe care nu le cunoști. Vei întâlni oameni diferiți în viața ta cu diferite experiențe și cunoștințe.

2. Mințile puternice discută idei, mințile medii discută evenimente, iar mințile slabe discută despre oameni – Bârfele și implicarea în discuții care nu sunt productive și nu duc la niciun rezultat nu sunt lucrări ale minților puternice, care dețin puterea de a face schimbări pentru îmbunătățire. Ni se spune să ne amintim ideea, nu omul, pentru că omul poate da greș. Din nefericire, această generație se ghidează mai mult după oameni și viața lor decât ideile lor.

Oamenii sunt interesați să știe ce poartă sau ce mănâncă celebritățile, în loc să se gândească la idei care ar putea schimba lumea.

3. Cel care nu este mulțumit cu ceea ce are nu ar fi mulțumit nici cu ceea ce și-ar dori să aibă – Unii au o foame și o dorință de a obține tot mai mult. Atunci când această dorință este necontrolată, o numim lăcomie. Pe de altă parte, dacă ești mulțumit cu ceea ce ai, ar fi mai bine să ai mai mult, dar nu este necesar. Persoanele care continuă să își dorească mai mult și nu pot fi recunoscătoare pentru ceea ce au nu vor fi niciodată fericite după ce primesc mai mult.

Trebuie să apreciem ceea ce avem, să ne bucurăm, iar universul ne va răsplăti cu mai multe.

4. Cunoaște-te – Una dintre căile de a te cunoaște este înțelegerea propriului sistem de valori. Credințele noastre sunt la nivel subconștient și ar trebui să le examinăm critic înainte de a le accepta. Prin urmare, refuzăm să ascultăm orice ce contravine credințelor noastre.

In acest articol veti gasi 20 de citate din Socrate care va vor face sa priviti altfel viata:

1) Singura intelepciune adevarata este atunci cand stii ca nu stii nimic.

2) Exista un singur bine – cunoasterea si un singur rau – ignoranta.

3) Nu pot invata pe nimeni nimic. Pot sa-l fac doar sa gandeasca.

4) Mintile puternice discuta despre idei, mintile medii discuta despre evenimente, iar mintile slabe discuta despre oameni.

5) Barbati, indiferent ce, casatoriti-va; daca aveti o sotie buna, veti deveni fericit; daca aveti una rea, veti deveni filosof.

6) Cineva care nu-i multumit cu ceea ce are, nu va fi multumit cu ceea ce ar dori sa aiba.

7) Daca nu obtii ceea ce vrei, suferi; daca vei obtine ceea ce nu vrei, suferi. Chiar si atunci cand vei obtine exact ceea ce vrei, tot vei suferi, pentru ca acest lucru nu poate tine la infinit. Mintea ta este problema.

8 ) Uneori inalti ziduri, nu pentru a-i tine departe pe oameni, ci pentru a-i vedea pe cei care le pasa destul pentru a sparge aceste ziduri.

9) Uimirea e inceputul intelepciunii.

10) Pentru a te gasi, gandeste-te la tine.

11) Educatia e asemenea aprinderii unei flacari, nu umplerii unui vas.

12) Cunoaste-te pe tine insuti.

13) Secretul fericirii nu consta in a cauta mai mult, ci in a te bucura de mai putin.

14) Secretul schimbarii este acela de a-ti concentra toata energia nu luptandu-te cu lucrurile vechi, ci construind noul.

15) Eu nu sunt atenian sau grec, ci un cetatean al lumii.

16) Prefer cunoasterea bogatiei, pentru ca una este tranzitorie, iar cealalta perpetua.

17) Intelegerea unei intrebari inseamna jumatate de raspuns.

18) Adevarata intelepciune ne vine atunci cand ne dam seama cat de putin cunoastem despre viata, despre noi insine si despre lumea din jurul nostru.

19) Cel mai bogat este multumit cu putin, pentru ca multumirea este bogatia naturii.

20) Mintea este totul; ceea ce crezi, aia devii.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!