Pancreasul: ce trebuie să mâncați pentru ca organul să funcționeze corect

Pancreasul: ce trebuie să mâncați pentru ca organul să funcționeze corect

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 March 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Pancreasul, glanda situată în spatele stomacului, și are două funcții importante:

  1. Producerea sucului pancreatic, care conține enzime necesare digestiei alimentelor.
  2. Secreția de hormoni care reglează metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor.

Ce trebuie să mâncați pentru ca pancreasul să funcționeze corect:

Produse lactate fermentate: brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi, chefir, iaurt, lapte acru. Însă brânzeturile sărate cu un procent ridicat de grăsimi nu sunt recomandate, deoarece cu cât o persoană mănâncă mai multe alimente grase, cu atât este nevoie de mai multe enzimele pancreatice pentru a le digera, ceea ce înseamnă că încărcătura asupra acestui organ crește.

Ouă. În special, consumul de albușuri de ou este benefic pentru pancreas. Este mai bine să mâncați omlete fără gălbenuș sau să fierbeți ouă.

Algele marine conțin cobalt, zinc, nichel. Aceste elemente cresc secreția de insulină în pancreas.

Legume:

Dovlecel. Este ușor de digerat, bogat în vitamine și ajută la eliminarea substanțelor nocive din organism.

Broccoli și varză de Bruxelles. Broccoli conține calciu, magneziu, fosfor și antioxidanți, care ajută la protejarea pancreasului de inflamații. Varza de Bruxelles este bogată în vitaminele C, B, PP.

Cartofii dulci conțin o cantitate mare de antioxidanți și vitamine. Consumul acestei legume reduce riscul de a dezvolta tumori și de a exacerba bolile cronice ale sistemului digestiv.

Fructe și fructe de pădure:

Mere. Este mai bine să le mănânci la cuptor. Merele sunt bogate în fier, potasiu, magneziu, vitamine. Îmbunătățesc digestia alimentelor.

Afine. Le puteți consuma proaspete, congelate. Are un efect benefic asupra metabolismului și previne apariția proceselor inflamatorii în pancreas. În cazul pancreatitei cronice, afinele pot fi consumate în cantitate maximă de 300g pe zi.

Cereale. Fulgi de ovăz și hrișca sunt carbohidrați complecși care pot oferi unei persoane energie mult timp. În plus, sunt ușor de digerat și conțin vitamine și minerale. Fierbeți aceste cereale în apă.

Carne slabă. Puteți mânca carne de iepure, pui, vită, curcan. Este mai bine să o fierbeți sau să o faceți la cuptor or pe grătar, dar să nu o prăjiți niciodată. Gătiți cu foarte puțin ulei si sare.

Soiuri de pește cu conținut scăzut de grăsimi. Puteți consuma, biban, știucă, merluciu, crap. Este mai bine să îi gătiți la aburi sau să îi faceți pe grătar. Sarcina pe pancreas atunci când mănâncă aceste tipuri de pește este minimă, dar beneficiile sunt enorme.

Mănâncă bine și pancreasul tău îți va mulțumi pentru asta! Sper că ți s-a părut de ajutor. O mică solicitare: vă rugăm să trimiteți mai departe articolul – acest lucru va ajuta foarte mult la dezvoltarea paginii.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!