Osteocondroza, tipuri și cauze ale durerilor de spate

Osteocondroza, tipuri și cauze ale durerilor de spate

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 September 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, durerile de spate sunt unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacienții solicită asistență medicală. Cu toate acestea, există o concepție greșită că acestea sunt simptome ale osteocondrozei. Prin urmare, este necesar să înțelegem care sunt motivele pentru care ne doare spatele și ce trebuie să facem în acest caz? În ce cazuri este necesară consultația unui medic? Cum este diagnosticată și tratată osteocondroza?

Structura coloanei vertebrale

Vertebrele sunt conectate prin două sisteme articulare superioare și două inferioare, discuri intervertebrale și ligamente puternice, care sunt situate pe suprafețele anterioare, laterale și posterioare ale vertebrelor. În diferite părți ale coloanei vertebrale, forma vertebrelor și sistemele lor sunt diferite.

Cele mai masive sunt situate în regiunea lombară, de aceea ele simt cea mai mare presiune. Între vertebre se află discurile intervertebrale, care constau dintr-un inel fibros și un nucleu gelatinos.

Datorită elasticității sale, discul își poate schimba ușor forma, acționând ca un amortizor. La rândul lor, mușchii susțin coloana vertebrală pe toată lungimea sa. Ei ne ajută să ne ridicăm, să ne îndoim, să ne întoarcem, adică să efectuăm toate mișcările zilnice.

Cu vârsta, coloana vertebrală devine mai rigidă și își pierde mobilitatea. Discurile intervertebrale se uzează, iar spațiul dintre vertebre devine mai mic. Acesta este un proces natural de îmbătrânire umană și, în majoritatea cazurilor, nedureros.

Ce este osteocondroza?

Osteocondroza coloanei vertebrale este inclusă în clasificarea internațională a bolilor, dar interpretarea sa este foarte diferită de opinia comună a pacienților și a multor medici. Interesant este că nicăieri în lume nu este folosit acest termen pentru a descrie durerile de spate. De fapt, osteocondroza nu este o boală atât de frecventă pe cât se crede. Ea este asociată cu dezvoltarea anormală, în timpul creșterii, a structurilor osoase, când discurile intervertebrale nu primesc suficientă nutriție. Boala începe să se dezvolte, de obicei în copilărie ca afecțiune degenerativă sau necrotică.

Tipuri de osteocondroză

Tulburările distrofice pot fi localizate în orice parte a coloanei vertebrale. În funcție de aceasta, se disting următoarele tipuri de osteocondroză:

  • Osteocondroza cervicală;
  • Osteocondroza toracică;
  • Osteocondroza lombară.

Cum se diagnostichează osteocondroza

În țările occidentale, pacienții cu dureri de spate sunt de obicei diagnosticați cu o simplă „durere de spate” simptomatică și medicii le recomandă ca tratament exerciții fizice regulate, kinetoterapie sau analgezice nesteroidiene. În cazul spasmelor musculare severe, care sunt caracteristice osteoporozei, medicii vor prescrie calmante musculare pentru a reduce hipertonia musculară.

Medicul poate afla cât de avansată este boala în funcție de anumite simptome alarmante: sensibilitatea brațelor și picioarelor, slăbiciune musculară, febră, dureri nocturne etc. Doar aceste simptome pot indica severitatea bolii coloanei vertebrale, deși acestea sunt cazuri foarte rare. Deseori durerile de spate semnalează boli ale organelor interne: tractul gastro-intestinal, rinichii, organele pelvine.

Dacă sunt cu adevărat necesare cercetări suplimentare, atunci cele mai indicate sunt imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) și tomografia computerizată (CT). RMN, în acest caz, vă permite să vedeți nu numai structurile osoase, ci și țesuturile moi, ligamentele, discurile intervertebrale. Pe când ultrasunetele (SUA) sunt complet ineficiente pentru afișarea structurilor osoase dense. Razele X sunt uneori prescrise din motive financiare, dar eficacitatea lor este de asemenea foarte scăzute.

Cauze ale durerilor de spate

Aproximativ 90% din cazurile de durere la nivelul spatelui inferior, gâtului sau pieptului sunt de natură mecanică, deoarece sunt cauzate de anumite mișcări traumatice și poziții ale corpului. După odihnă, de regulă, senzațiile neplăcute dispar.

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate:

  • Ridicarea necorespunzătoare a obiectelor grele;
  • traumatism fizic brusc sever (vătămare, cădere);
  • Așezare prelungită într-o singură poziție;
  • Ținerea prelungită a telefonului între umăr și ureche;
  • Poziția necorespunzătoare a corpului în timpul somnului (ex. întins pe burtă);
  • Supraponderalitatea;
  • Sarcina.

În ce cazuri trebuie să consultați urgent un medic:

  • Dacă ați fost lovit puternic în spate sau gât;
  • Durerea durează foarte mult;
  • Durerea a apărut în miez de noapte;
  • Amorțeala extremităților;
  • Febra sau tensiunea arterială scăzută;
  • Pierderea in greutate inexplicabila;
  • Rigiditate dimineața, care durează mai mult de jumătate de oră;
  • Durerile de spate sunt însoțite de dureri la nivelul picioarelor, genunchilor, șoldurilor;
  • Dacă aveți cancer.

Majoritatea cazurilor de durere de spate, conform statisticilor, nu necesită controlul unui neurolog. Cu toate acestea, există posibilitatea deteriorării articulațiilor, deci ca măsură de precauție, cel mai bine este să consultați mai întâi un medic, care vă va pune un diagnostic corect.

Nu vă duceți la medic cu raze, RMN-uri și CT-uri gata făcute, deoarece in multe cazuri nici măcar nu este nevoie de ele. Ar trebui să le faceți numai dacă vă spune medicul, în caz contrar veți da banii degeaba și vă veți alege și cu radiații.

Cum să tratați durerile de spate la domiciliu

Durerile de spate severe pot apărea imediat după o vătămare sau după câteva ore. Spasmul muscular deosebit de sever poate dura până la trei zile. O presiune prea mare asupra acestui mușchi în următoarele 3-6 săptămâni poate duce la revenirea durerii. Ce să faci dacă te doare spatele? Iată câteva sfaturi pentru a ameliora crampele și pentru a preveni durerile de spate:

  • Așezați-vă pe spate pe o suprafață plată sau pe o podea dură și aduceți genunchii la piept, acest lucru va calma durerea de spate
  • Faceți masaj;
  • Nu stați în pat dacă vă doare spatele, trebuie să faceți mișcare;
  • Evitați să ridicați obiecte grele;
  • Faceți exerciții fizice regulate timp de cel puțin 15 minute în fiecare zi;

Dacă trebuie să stai în picioare toată ziua, încearcă să porți un corset special sau un bandaj. Va oferi o senzație de sprijin și va preveni durerea. Cu toate acestea, această metodă nu este recomandată pentru o perioadă lungă de timp.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!