„Omul care se lasă cuprins de umilinţă şi de smerenie trăieşte adevărata pocăinţă“ – Povestea batranului cu suflet de aur

„Omul care se lasă cuprins de umilinţă şi de smerenie trăieşte adevărata pocăinţă“ – Povestea batranului cu suflet de aur

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 March 2018 in CitateDe Suflet

Are 98 de ani și în Bulgaria lumea îl cunoaște ca fiind “bunicul Dobri”. Povestea bătrînului din satul Bailovo este de-a dreptul impresionantă.

Dobri Dobrev a devenit cunoscut pe mapamond drept “cerşetorul lui Hristos” sau “ctitorul cerşetor”, pentru că toţi banii pe care îi cerşeşte pe străzile Sofiei îi donează apoi Bisericii şi oamenilor nevoiaşi.

Îmbrăcat în costum tradiţional bulgăresc şi în opinci, moş Dobri Dobrev, în ciuda vârstei sale de 98 de ani, străbate zilnic pe jos câte 10 kilometri din satul său până în Sofia, încă din 1988, ca să cerşească pe străzile capitalei Bulgariei.

Anunt
Deşi trăieşte dintr-o pensie de doar 100 de euro și din ceia ce mai primește de la străini pîine sau fructe, fie că e vară sau iarnă, el aşteaptă, ţinând în mână o cutie din tablă, mila trecătorilor şi nu pentru sine, ci pentru Hristos.

Astfel, toţi banii agonisiţi îi donează apoi fie lăcaşurilor şi aşezămintelor bisericeşti pentru restaurare sau întreţinere, fie semenilor săi cuprinşi de sărăcie şi nevoi. Mai mult, în smerenia lui, bătrânul considerat de mulţi un “înger” sărută adesea mâna celor care îi dăruiesc un bănuţ.

Bunicul Dobri ajută pe toți, de exemplu a plătit facturile unui orfelinat care se afla în paragină. Acesta ajută, de asemenea și oamenii fără adăpost. Dar despre toate faptele bune ale lui Dobri nu vom ști niciodată, pentru că niciodată nu vorbește despre ele.

Anunt
Astfel, până acum bătrânelul a donat peste 40.000 de euro Bisericii Ortodoxe Bulgare, bani ce au fost folosiţi chiar şi la consolidarea celei mai mari catedrale din Europa de Est, Catedrala Alexander Nevsky din Sofia, iar potrivit condicilor parohiale, el a făcut bisericii cea mai mare donaţie din ultimii 12 ani.

„Omul care se lasă cuprins de umilinţă şi de smerenie trăieşte adevărata pocăinţă“

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Top 10 proverbe româneşti vechi dar actuale.

Primul român care a reuşit să adune o mare parte dintre proverbele şi maximele româneşti a fost Iordache Golescu, în anii 1800. Vorbele înţelepte culese din satele româneşti acum sute de ani sunt valabile şi folosite şi astăzi.

Cine-ar fi crezut că maximele şi proverbele româneşti născute în urmă cu sute de ani rămân la fel de valabile şi mai ales folosite în limbajul curent şi astăzi. Dovadă stă culegerea de proverbe întocmită de Iordache Golescu în anii 1800. Acesta este primul român care a pus pe hârtie şi a şi comentat proverbele şi maximele întâlnite în folclor.

Etnologii şi sociologii spun că proverbele nu reflectă doar realitatea românească, ci serveau în urmă cu sute de ani şi drept reguli de conduită.

„Ca parte a culturii populare tradiţionale, proverbele plăsmuiesc metaforic şi concis experienţa umană, constituind o parte semnificativă a reprezentărilor sociale. Ele au fost un mijoc de expresie a oamenilor din popor, dar mai sunt şi în zilele noastre, chiar dacă sub o formă mai redusă sau mai adaptată contextelor şi cerinţelor mediatice, un mijloc de comunicare deseori utilizat. Specifice culturii orale, proverbele au constituit obiectul celor mai vechi colecţii de folclor”, spune etnologul Ion Cuceu, în dictionarul de proverbe româneşti lansat în 2006.

Adevărul.ro vă prezintă 10 dintre cele mai folosite sau neobişnuite vorbe din popor, identificate şi comentate de Iordache Golescu.

1. Gura omului numai pământul o astupă – Golescu spune că gura românului, un mare amator de bârfe, este închisă doar când acesta moare.

2. Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu 20 de butoaie de oţet – proverb care face referire la eficienţa calmului în ducerea la bun sfârşit a anumitor sarcini.

3. Ziua bună de dimineaţă se vede – Golescu spune că acest proverb sugerează faptul că răutatea şi bunătatea sunt vizibile de departe, precum soarele dimineaţa.

4. A căzut din lac în puţ – este una dintre cele mai întâlnite proverbe româneşti în vorbirea curentă. Golescu dezvăluie că asta se spune despre cei care încercând să scape de un necaz, au dat de altele mai mari.

5. O mână spală pe alta şi amândouă obrazul – acest proverb este practic un „apel” la ajutorul reciproc, dezvăluie Iordache Golescu.

6. Unde e o mortăciune, acolo câinii se adună, alături de proverbul Unde e stârvul, acolo şi vulturii vin să surprindă lăcomia oamenilor.

7. Între ciocan şi nicovală – este unul dintre proverbele care a reuşit să treacă testul timpului, fiind destul de folosit şi astăzi şi vine să descrie situaţiile fără scăpare, în care ne regăsim adesea.

8. În buze miere şi în inimă fiere şi vulpea îşi schimbă părul, dar năravul ba – surprind făţărnicia oamenilor.

9. Corb la corb nu scoate ochii – îi descrie, potrivit lui Iordache Golescu, pe cei care îi protejează pe cei asemeni lor.

10. Am ac şi aţă de cojocul tău – fiecare este răsplătit după cum merită.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!