„Omul care se lasă cuprins de umilinţă şi de smerenie trăieşte adevărata pocăinţă“ – Povestea batranului cu suflet de aur

Este normal sa te respingi sau sa iti pedepsesti sufletul cand ai fost respins de altii. Cand te simti dezamagit de felul in care esti tratata de membrii familiei si de oamenii din jurul tau, este timpul sa incerci sa ai o grija deosebita pentru tine. Ce faci pentru a avea grija de sufletul tau? Ce faci pentru a te proteja? Gaseste un mod sanatos de a iti exprima durerea. Fiecare persoana trebuie sa se accepte, sa se pretuiasca si sa se trateze cu aceeasi grija cu care ar trata pe cineva pe care il iubeste. Iata cateva inspiratii pentru a incepe drumul catre propria iubire: 1. In loc sa spui ca nu meriti cand primesti un compliment, spune "Multumesc". 2. Incee ziua cu o rutina de dimineata. 3. Fa o schimbare sanatoasa in fiecare saptamana - de exemplu, consuma o leguma la fiecare masa, bea un pahar de apa suplimentar sau ia scarile in locul liftului. Curand, aceste alegeri mici vor deveni obiceiuri. 4. Fa o plimbare - sau alearga - in cea mai frumoasa zona naturala pe care o gasesti. 5. Danseaza pe melodia ta preferata. 6. Scapa de stres cu exercitii de respiratie. 7. Incepe un jurnal de recunostinta. O data pe zi, scrie 10 lucruri - mari sau mici - pentru care esti recunoscatoare. 8. Vorbeste cu o persoana straina (pe care, in mod obisnuit, ai incerca sa o eviti). 9. Din cand in cand, fa-ti o surpriza; cumpara-ti o geanta pe care ti-o doresti, mergi la restaurantul tau preferat, programeaza o zi de spa. 10. Fa ordine in camera, in dressing. Ordonandu-ti spatiul in care locuiesti iti ordonezi si gandurile din minte. 11. Asculta ce iti spun gandurile tale. 12. 10 minute pe zi alege sa te relaxezi, sa zambesti, sa faci ceva care sa te relaxeze. 13. Fa un lucru frumos pentru o persoana straina. 14. Pune bazele unei traditii distractive saptamanale pentru a te conecta cu prietenii tai - exemplu: miercurea purtam roz! 14. Iesi la plimbari lungi pe ploaie/ vant/ ninsoare. 15. Gaseste cateva afirmatii pozitive care ti se potrivesc. Practica-le in fiecare dimineata. Acestea sunt vitaminele tale mentale, oferindu-ti ganduri suplimentare pozitive de care ai nevoie pentru a echilibra barajul evenimentelor si gandurile negative pe care le experimentezi zilnic. 16. Nu urmari pe retelele de socializare persoanele pe care nu le cunosti bine. 17. Ia-ti o geaca pufoasa, mergi in parc si asaza-te pe o banca. Priveste cum trece lumea. 18. Angajeaza-te intr-o detoxifiere digitala. De exemplu, seara dupa 20:00 refuza sa mai folosesti telefonul, laptopul, televizorul. Doar relaxeaza-te! 19. Fa-ti timp pentru o scurta meditatie in fiecare dimineata. O practica simpla de 10 minute poate face o mare diferenta. 20. Scrie o lista de lucruri cu adevarat placute pe care ti le-au spus oamenii. Citeste-o cand te simti trista.

Bucurati-vă de ceea ce aveţi

Intr-un mic orasel traia o femeie cu cei doi feciori ai ei. Unul dintre feciori era negustor de umbrele iar celalalt îsi câstiga existenta vânzând sandale. Aceasta femeie era mai mereu trista. Vazând-o mereu în aceasta stare de tristete, un om a întrebat-o: - Ce te supăra, femeie? Ce necaz îti chinuie sufletul? Femeia îi răspunse: - Vezi dumneata, acum plouă. Unul din feciorii mei trăieste din vânzarea de sandale. Din cauza vremii afacerea lui are de suferit. Cum sa nu fiu necajita? Peste câteva zile soarele îsi facu simtita prezenta în micul orasel dar mai putin în inima femeii caci ea tot trista si abatuta era. Nedumerit acum, omul o întreba din nou: - Acum e soare, nu asta asteptai? Feciorul tau are acum o afacere prospera vânzând sandale, de ce esti în continuare suparata? Femeia îi raspunse: - Ooo, vezi dumneata, celalalt fecior al meu vinde umbrele. Cine cumpara umbrele pe vremea asta însorita? Întelegi acum de ce sunt trista? - Sunt si mai nedumerit acum, raspunse omul. Din câte mi-ai vorbit despre feciorii tai, eu înteleg ca tu ar trebui sa fii mereu o mama fericita. Când ploua, feciorul tau care vinde umbrele prospera iar când e soare celalalt fecior al tau vinde sandale.” De cate ori in cursul unei zile nu protestam? Protestam ba ca e prea cald, ba ca e prea frig. Nimic nu ne multumeste si in vanatoarea noastra de ocazii de a fi nemultumiti si a arata asta, pierdem oportunitati si motive de a profita de darurile pe care "acum" ni le aduce. Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!
Publicitate

Are 98 de ani și în Bulgaria lumea îl cunoaște ca fiind “bunicul Dobri”. Povestea bătrînului din satul Bailovo este de-a dreptul impresionantă.

Dobri Dobrev a devenit cunoscut pe mapamond drept “cerşetorul lui Hristos” sau “ctitorul cerşetor”, pentru că toţi banii pe care îi cerşeşte pe străzile Sofiei îi donează apoi Bisericii şi oamenilor nevoiaşi.

Îmbrăcat în costum tradiţional bulgăresc şi în opinci, moş Dobri Dobrev, în ciuda vârstei sale de 98 de ani, străbate zilnic pe jos câte 10 kilometri din satul său până în Sofia, încă din 1988, ca să cerşească pe străzile capitalei Bulgariei.

Anunt
Deşi trăieşte dintr-o pensie de doar 100 de euro și din ceia ce mai primește de la străini pîine sau fructe, fie că e vară sau iarnă, el aşteaptă, ţinând în mână o cutie din tablă, mila trecătorilor şi nu pentru sine, ci pentru Hristos.

Astfel, toţi banii agonisiţi îi donează apoi fie lăcaşurilor şi aşezămintelor bisericeşti pentru restaurare sau întreţinere, fie semenilor săi cuprinşi de sărăcie şi nevoi. Mai mult, în smerenia lui, bătrânul considerat de mulţi un “înger” sărută adesea mâna celor care îi dăruiesc un bănuţ.

Bunicul Dobri ajută pe toți, de exemplu a plătit facturile unui orfelinat care se afla în paragină. Acesta ajută, de asemenea și oamenii fără adăpost. Dar despre toate faptele bune ale lui Dobri nu vom ști niciodată, pentru că niciodată nu vorbește despre ele.

Anunt
Astfel, până acum bătrânelul a donat peste 40.000 de euro Bisericii Ortodoxe Bulgare, bani ce au fost folosiţi chiar şi la consolidarea celei mai mari catedrale din Europa de Est, Catedrala Alexander Nevsky din Sofia, iar potrivit condicilor parohiale, el a făcut bisericii cea mai mare donaţie din ultimii 12 ani.

„Omul care se lasă cuprins de umilinţă şi de smerenie trăieşte adevărata pocăinţă“

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Top 10 proverbe româneşti vechi dar actuale.

Primul român care a reuşit să adune o mare parte dintre proverbele şi maximele româneşti a fost Iordache Golescu, în anii 1800. Vorbele înţelepte culese din satele româneşti acum sute de ani sunt valabile şi folosite şi astăzi.

Cine-ar fi crezut că maximele şi proverbele româneşti născute în urmă cu sute de ani rămân la fel de valabile şi mai ales folosite în limbajul curent şi astăzi. Dovadă stă culegerea de proverbe întocmită de Iordache Golescu în anii 1800. Acesta este primul român care a pus pe hârtie şi a şi comentat proverbele şi maximele întâlnite în folclor.

Publicitate

Etnologii şi sociologii spun că proverbele nu reflectă doar realitatea românească, ci serveau în urmă cu sute de ani şi drept reguli de conduită.

„Ca parte a culturii populare tradiţionale, proverbele plăsmuiesc metaforic şi concis experienţa umană, constituind o parte semnificativă a reprezentărilor sociale. Ele au fost un mijoc de expresie a oamenilor din popor, dar mai sunt şi în zilele noastre, chiar dacă sub o formă mai redusă sau mai adaptată contextelor şi cerinţelor mediatice, un mijloc de comunicare deseori utilizat. Specifice culturii orale, proverbele au constituit obiectul celor mai vechi colecţii de folclor”, spune etnologul Ion Cuceu, în dictionarul de proverbe româneşti lansat în 2006.

Adevărul.ro vă prezintă 10 dintre cele mai folosite sau neobişnuite vorbe din popor, identificate şi comentate de Iordache Golescu.

1. Gura omului numai pământul o astupă – Golescu spune că gura românului, un mare amator de bârfe, este închisă doar când acesta moare.

2. Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu 20 de butoaie de oţet – proverb care face referire la eficienţa calmului în ducerea la bun sfârşit a anumitor sarcini.

3. Ziua bună de dimineaţă se vede – Golescu spune că acest proverb sugerează faptul că răutatea şi bunătatea sunt vizibile de departe, precum soarele dimineaţa.

4. A căzut din lac în puţ – este una dintre cele mai întâlnite proverbe româneşti în vorbirea curentă. Golescu dezvăluie că asta se spune despre cei care încercând să scape de un necaz, au dat de altele mai mari.

5. O mână spală pe alta şi amândouă obrazul – acest proverb este practic un „apel” la ajutorul reciproc, dezvăluie Iordache Golescu.

6. Unde e o mortăciune, acolo câinii se adună, alături de proverbul Unde e stârvul, acolo şi vulturii vin să surprindă lăcomia oamenilor.

7. Între ciocan şi nicovală – este unul dintre proverbele care a reuşit să treacă testul timpului, fiind destul de folosit şi astăzi şi vine să descrie situaţiile fără scăpare, în care ne regăsim adesea.

8. În buze miere şi în inimă fiere şi vulpea îşi schimbă părul, dar năravul ba – surprind făţărnicia oamenilor.

9. Corb la corb nu scoate ochii – îi descrie, potrivit lui Iordache Golescu, pe cei care îi protejează pe cei asemeni lor.

10. Am ac şi aţă de cojocul tău – fiecare este răsplătit după cum merită.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Citate
De Suflet
"Ține un copac verde în inima ta și poate va sosi o pasăre căntătoare." – Proverb chinezesc Aceasta povestioara cu talc circula in diverse forme in universul nostru online. Noi am vrea sa o facem cunoscuta acelora care nu au aflat-o inca, pentru ca ne vorbeste asa de frumos despre ce inseamna a avea incredere in noi insine. Iar cand noi stim ca avem valoare, cu siguranta vom gasi oameni care sa ne aprecieze cu adevarat. O poveste cu talc pentru cei care nu au incredere in ei Aceasta povestioara este o forma de incurajare pentru oricare dintre noi: Vei gasi SIGUR pe cineva care va sti sa te aprecieze Un barbat s-a dus la Dumnezeu si l-a intrebat: “Cat valoreaza viata mea?” Dumnezeu i-a dat o piatra si i-a raspuns: “Afla valoarea acestei pietre, insa incearca sa nu o vinzi!” Omul a luat piatra si a plecat. Pe drumul sau a intalnit un barbat ce vindea portocale, asa ca l-a intrebat pe acesta cat crede ca valoreaza piatra lui. Vanzatorul a vazut piatra stralucitoare, a analizat-o si a spus: “Imi dai piatra si eu iti dau la schimb 12 portocale.” Barbatul si-a cerut scuze si a spus ca Dumnezeu i-a cerut sa nu o vanda, asa ca a plecat mai departe. Dupa putin timp a intalnit un vanzator de legume: “Cat crezi ca valoreaza aceasta piatra?” – a intrebat barbatul. Vanzatorul a luat piatra, s-a uitat la ea si a spus: “Iti dau un sac de cartofi la schimb.” Omul si-a cerut din nou scuze si i-a spus ca nu o poate vinde, apoi a plecat din nou la drum. Dupa un timp, a ajuns in fata unui magazin de bijuterii. A intrat si l-a intrebat pe bijutier cat valoreaza piatra lui. Bijutierul a luat piatra, a analizat-o cu mare atentie si i-a spus: “Iti dau 50.000 de dolari pentu aceasta piatra.” Cand barbatul a dat din cap, bijutierul a spus: “Bine, bine… iti ofer 500.000, numai da-mi piatra.” Omul a explicat ca el nu poate vinde piatra si a plecat din nou la drum. Peste putin timp ela dat de un magazin cu pietre pretioase; a mers la vanzator si l-a intrebat care este valoarea pietrei sale. Vanzatorul a luat piatra, a pus-o pe un material din catifea si a analizat-o cu mare atentie. ..o poveste care iti reda increderea in tine! “De unde ai aceasta piatra nepretuita?” – a intrebat el. “Chiar daca as vinde intreaga lume si toata viata mea, nu as avea banii necesari pentru a cumpara aceasta minunatie.” – a adaugat. Uimit si confuz, omul a revenit la Dumnezeu si i-a spus ce s-a intamplat. “Acum, Doamne, spune-mi… cat valoreaza viata mea?” Dumnezeu i-a spus: “Raspunsurile pe care le-ai primit de la vanzatorul de portocale, vanzatorul de legume, bijutier si vanzatorul de pietre pretioase explica valoarea vietii noastre. Ai putea fi o piatra pretioasa, chiar nepretuita, dar oamenii te vor aprecia in functie de nivelul lor de informatii, de increderea pe care o au in tine, de motivatia lor, de ambitia si riscul pe care si-l asuma in relatia cu tine. Dar nu te teme, cu siguranta vei gasi pe cineva care isi da va seama de adevarata ta valoare.” Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!