Omenirea a patruns atat de mult in materie, dar a uitat de partea spirituala, care le zideste si le mentine pe toate. Generatiile noi de tineri inca nu sunt pregatiti de viata, inainte oamenii erau mai responsabili!

Omenirea a patruns atat de mult in materie, dar a uitat de partea spirituala, care le zideste si le mentine pe toate. Generatiile noi de tineri inca nu sunt pregatiti de viata, inainte oamenii erau mai responsabili!

Publicat de Larisa Moldovan pe 14 February 2020 in De Suflet

Sapte ani de-acasa, doisprezece ani de liceu, facultate, masterat cu discipline care de care mai sofisticate, dar, cu toate acestea tare multa lume nu se descurca in traiul de zi cu zi. Nu ma refer la starea financiara, ci la faptul ca multi dintre semenii nostri nu sunt pregatiti de viata.

Intr-o discutie cu academicianul Gheorghe Rusnac i-am cerut un sfat: „Ce ar trebui sa-i cultivam copilului in procesul cresterii si educarii?”. Avand peste sapte decenii de viata si experienta in educatia tinerilor, mi-a raspuns foarte increzator: „Dragostea, increderea si sa fie de sine statatori!”.

Prea putini dintre noi au simtit sau simt dragostea celor din jur, nefiind, in consecinta, siguri de deciziile pe care le iau si ramanand corigenti la disciplinele existentei zilnice.

Adesea intalnesti oameni talentati si consacrati intr-un domeniu sau altul, dar care se impotmolesc in niste situatii de viata foarte simple.

Omenirea a patruns atat de mult in materie, dar a uitat de partea spirituala, care le zideste si le mentine pe toate. Viata a ajuns sa fie privita doar pe orizontala, dar e nevoie sa ridicam privirea spre cer si se va schimba ceva in noi. Vom intelege ca avem nevoie de un trunchi, vom privi si pe verticala.

Educatia trebuie privita din perspectiva valorilor. Nimeni nu va invata daca nu i se va explica cum sa invete si pentru ce sa invete, la ce ii vor folosi toate cunostintele obtinute. Dar pe langa date, fapte, abilitati si priceperi, tinerii trebuie sa porneasca pe drumul ales cu un set clar de valori.

Dar despre ce valori vorbim cand de la scoala copilul vede ca notele se pot cumpara, profesorii se pot influenta, examenele se pot aranja, cand parintii ies sa protesteze ca odraslelor lor nu li se permite copiatul s.a.m.d.?

Cu toate acestea credem ca nu totul e pierdut. Dovada sunt tinerii absolventi care au cerut evaluare obiectiva la Bacalaureat, pentru care viata nu se reduce la o simpla afacere, unde totul se vinde si se cumpara. Asa au fost scosi la iveala „eminentii” din licee care nu au putut promova examenul de absolvire.

Cei care ajung sa investeasca doar in cele materiale se aleg cu nimic.

Acum cativa ani discutam cu marele profesor Anatol Ciobanu de la Litere, care de ani buni umbla pe jos, in acelasi costum, cu aceeasi geanta, iar cand pe langa noi a trecut studenta impopotonata care urcase intr-o masina de lux l-am intrebat: „E corect asa in viata? Cineva are de toate, altii abia exista?”. Mi-a raspuns cu mult calm: „Depinde ce cauti in viata. Sarmana fetita, probabil inca n-a inteles nimic! A avea de toate nu inseamna a trai frumos!”

Unii, cand sunt intrebati cum traiesc, raspund cu mandrie ca se descurca, adica isi castiga bucata de paine si se pot intretine. Dar oare viata este doar atat: sa muncesti pentru a te hrani, imbraca si distra?

Omul este chemat pentru ceva mai mult: sa creeze, sa comunice, sa impartaseasca dragostea… sa fie desavarsit! Astfel de oameni traiesc si sunt impliniti cu adevarat!

de Pr. Octavian MosinDistribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!
Urmărește-ne și pe Google News

Vrei să vezi articolele direct pe telefonul tău? Urmărește-ne pe Google News!
Mai multe opțiuni
Ultimul video postat pe pagină:
Distribuie
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Whatsapp Distribuie pe Whatsapp
Mai multe opțiuni Mai multe opțiuni
Mai multe opțiuni
Închide