Obiceiuri in Ajunul Craciunului. Pe 24 decembrie, crestinii celebreaza Ajunul Craciunului. In aceasta zi, romanii din diferite zone ale tarii tin cont de cateva traditii.
Despre Mos Ajun se spune ca a fost baciul aflat in slujba lui Mos Craciun, stapanul staulului unde Maica Domnului l-a nascut pe lisus Hristos.Aluatul framantat in noaptea de Craciun e bun de deochi pentru vite. Se crede ca la miezul noptii, inspre Craciun, apa se preface in vin, iar dobitoacele vorbesc.
La cele trei sarbatori mari – Craciun, Paste si Rusalii – sa te speli cu apa in care au fost pusi bani de argint si vei fi banos.
Nu e bine ca in Ajunul Craciunului sa fie pus pe masa mai intai rachiul, pentru ca nu el are intaietate in aceasta seara, ci bucatele.
Daca visezi grau verde in postul Craciunului e semn bun ca anul care vine are sa fie manos in toate.
Obiceiuri in Ajunul Craciunului. Nu trebuie sa te bati
In Ajunul Craciunului se leaga pomii cu paie, pentru ca acesti pomi sa lege rod bogat.
In Ajunul Craciunului se da copiilor sa manance bostan, ca sa fie grasi peste an.
In anumite sate din Transilvania se pune, in Ajunul Craciunului, pe un scaun, in tinda casei, fan si pe el un colac si in jurul colacului un numar de coci corespunzator numarului de animale din gospodarie. Colacii se dadeau la animale impreuna cu fanul ca sa se inmulteasca si sa fie “an bun”.
In Ajunul Craciunului nu e bine sa te bati, nici macar in gluma, cu cineva, caci faci bube peste an.
De asemenea, in Ajunul Craciunului, cei ce cresc albine, nu dau nimic din casa, ca albinelor sa le mearga bine, si sa nu paraseasca stupul pe vremea roitului.
In Ajunul Craciunului, in unele parti se umbla de catre dascali tineri bisericesti cu icoana pe care este zugravita nasterea lui Iisus Hristos. Intrand in casa, icoana este tinuta la piept de catre dascali cantand troparul Nasterii Mantuitorului.


