O pildă înțeleaptă și plină de învățătură despre dreptate și corectitudine

O pildă înțeleaptă și plină de învățătură despre dreptate și corectitudine

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 March 2022 in Lecții de viațăPildeViata

Un negustor a plecat la Frankfurt la un târg și pe drum, pe strada unuia dintre sate, a pierdut un portofel care conținea 800 de monezi de aur. O sumă semnificativă la momentul respectiv. Un cal valora atunci 40 de monezi de aur.

Prin urmare, să pierzi o sumă de bani cu care ai putea cumpăra 20 de cai este, totuși, o pierdere nefericită.

Un tâmplar din localitate trecând pe drum a găsit portofelul plin de galbeni. L-a adus acasă și l-a pus bine. Nu a spus nimănui despre asta, însă l-a păstrat, așteptând să apară proprietarul portofelului pierdut – ca mai apoi să il poată înapoia. Și dacă nu va veni nimeni – va vedea el ce va face cu banii. Dar în orice circumstanțe, va trebui să aștepte.

Duminica următoare, preotul a anunțat în biserică că s-au pierdut 800 de monede de aur, 100 de monede de aur vor fi date celui care l-a găsit și îl va returnat. Tâmplarul fiind un om cinstit i-a adus bani pastorului.

Preotul i-a cerut proprietarului să vină. Negustorul a sosit. Și-a luat portofelul. A numărat banii și nu i-a dat tâmplarului cele 100 de monezi de aur promise, ci doar 5, și în loc să îi mulțumească, i-a zis cuvinte foarte jignitoare:

„Deja ai luat o sută de monezi de aur fără voie, că în portofel erau 900 de monezi de aur!”.

În acest mod necinstit, negustorul lacom a decis să trișeze și să ofere mai puțini galbeni decât promise-se.

Tâmplarul, desigur, a fost revoltat că a fost acuzat de furt și a spus:

„Nu am luat nici măcar un singur ban de aur, cum să iau 100. Sunt un om credincios.”

Preotul a confirmat că tâmplarul a fost într-adevăr un om cumsecade și profund religios, care a păzit poruncile lui Dumnezeu și, prin urmare, nu crede că a luat o sută de monezi de aur. Dar negustorul lacom a insistat.

S-au certat îndelung, iar apoi preotul l-a dus atât pe tâmplar, cât și pe negustor la judecătorul orașului Frankfurt. Cazul a fost amânat timp de câteva zile și a devenit subiectul a numeroase zvonuri pentru orășeni.

Prin urmare, în ziua ședinței de judecată și a anunțării hotărârii, clădirea instanței era supraaglomerată. Toată lumea era interesată de modul în care se va termina disputa banilor.

Judecătorul l-a întrebat mai întâi pe comerciant: „Poți să juri că ai pierdut exact 900 de monezi de aur?”

Negustorul nici nu clipi, a pus mâna pe Biblie și a jurat. La acea vreme, jurământul pe Biblie era o chestiune foarte serioasă.

Apoi judecătorul s-a întors către tâmplar și l-a întrebat: „Poți să juri că ai găsit doar 800 de monezi de aur?”

Omul cinstit și-a pus calm mâna pe Biblie și, de asemenea, a jurat.

Apoi, judecătorul și-a anunțat decizia:

„Cazul este clar. Portofelul găsit de tâmplar nu aparține negustorului, pentru că acesta a pierdut 900 de monezi de aur. Prin urmare, portofelul cu cele 800 de monezi de aur este dat înapoi tâmplarului iar acesta poate face ce vrea cu banii. Negustorul trebuie să continue să-și caute portofelul, care conținea 900 de monezi de aur!

Așa că negustorul a pierdut și banii și cinstea. Verdictul judecătorului s-a dovedit a fi înțelept și drept, pentru că lăcomia și răul s-au pedepsit.

Pilda datează din 1506 din cartea „Scherz und Ernst” („Glume și seriozitate”) a scriitorului și predicatorului Johannes Pauli.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!