Noua curiozitati pe care probabil nu le stiai despre tine

Noua curiozitati pe care probabil nu le stiai despre tine

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 January 2018 in Articole

Accesul atât de facil la cunoaştere pe care îl avem astăzi datorită Internetului, ne ajută să învăţăm atât de mult despre noi, despre corpul nostru, să facem noi şi noi descoperiri. Îţi propunem să te relaxezi învăţând, prin intermediul acestor informaţii interesante.

1. Culoarea pielii tale este rezultatul unui amestec de 4 culori

Am fi cu toţii de culoarea untului dacă… vasele de sânge nu ar adăuga un strop de roşu. Un pigment galben ne colorează de asemenea pielea, apoi tonuri sepia de melanina, creată ca răspuns la razele ultra-violete, ne pigmentează pielea. Aceste 4 culori (untiu, roşu, galben şi sepia), amestecate în diverse proporţii, creează culoarea pielii tuturor oamenilor de pe Pământ.

2. Lumea râde împreună cu tine

Doar privind pe cineva hohotind pe înfundate eşti la rândul tău influenţat. Studiile recente au arătat că râsul este un gest social imitabil. Atunci când auzim pe cineva râzând, este stimulată zona din creier asociată cu mişcările faciale. Mimica joacă un rol foarte important în ceea ce priveşte interacţiunile noastre. Gesturi ca râsul, hohotitul, zâmbitul, plânsul, căscatul pot fi modalităţi de a crea legături sociale puternice în cadrul unui grup.

3. Dacă nu ai măsea de minte, înseamnă că ai minte!

Evoluţia face ca unele elemente să dispară. De exemplu, există persoane cărora nu le-au crescut măselele de minte. Trăsături care nu ne mai sunt folositoare, natura le elimină. Cu cât creierele noastre au devenit mai mari, cu atât mai mult s-a transformat structura osoasă a mandibulei. Cu mult timp în urmă, „măselele de minte” serveau masticaţiei, în special pentru carne; treptat, aceste masele au început să nu ne mai fie folositoare, medicii le eliminau, pentru ca în final, natura să îşi facă singură treaba în acest sens.

4. Majoritatea celulelor din corpul nostru se numesc celule cu cili

Majoritatea celulelor din corpul nostru se numesc celule cu cili şi ajută o mulţime de funcţii, de la digestie la auz. În nas, celulele cu cili ajută la transportarea mucoasei nazale din cavitatea nazală, spre gât. Apa rece încetineşte acest proces, făcând ca mucusul să rămână în nas şi creează acea senzaţie neplăcută, când suntem nevoiţi să ne „suflăm nasul”.

5. Pubertatea ne transformă creierul

De ce este adolescența atât de neplăcută din punct de vedere emoţional? Hormoni ca testosteronul influenţează dezvoltarea neuronilor în creier, astfel schimbările din creier influenţează şi structura sa, ceea ce are şi numeroase consecinţe comportamentale. Adolescenţii se comportă ciudat din punct de vedere emoţional, uneori sunt apatici şi nu pot să ia cele mai bune decizii, pe măsură ce regiunile cortexului frontal se maturizează.

6. Foarte mult din ceea ce consumăm zilnic este hrana pentru creier

Chiar dacă reprezintă doar 2% din masa corpului nostru, creierul are nevoie de 20% din oxigenul şi caloriile care ajung în corp. Pentru ca acest organ să fie funcţional, trei artere cerebrale transportă oxigen la creier. Un blocaj face ca celulele creierului să nu mai fie alimentate în mod corespunzător cu oxigen şi nutrienţi, activitatea sa fiind afectată. Acesta este un atac cerebral.

7. Oasele „se rup” ca să menţină în echilibru mineralele din corp

Mai mult decât să susţină muşchii şi celelalte organe din corpul nostru, oasele ajută şi la reglarea nivelului de calciu din corp. Oasele conţin atât fosfor, cât şi calciu, ultimul fiind folositor muşchilor şi nervilor. Dacă acest element nu se află în cantitatea necesară, oasele cedează şi astfel, mai mult din calciul necesar merge în corp, până nivelul de concentraţie necesar este atins.

8. Poziţia corpului îţi afectează memoria

Memoriile noastre sunt adânc imprimate în felul nostru de a fi. O aromă sau un sunet pot evoca un episod din copilărie. Dacă auzi clinchetul unui clopoţel de la bicicletă, poţi face conexiunea cu amintirea drumului pe care îl străbăteai de la şcoală acasă. Chiar şi poziţia corpului ne ajută să rememorăm mai bine anumite trăiri din trecut. Ne amintim mai uşor dacă ne aşezăm în aceeaşi poziţie în care s-au întâmplat faptele.

9. Stomacul tău produce un acid coroziv periculos

Există un lichid periculos în corpul nostru, pe care îl secretă chiar stomacul. Celule din stomac produc acid hidroclorhidric, un component coroziv care este folosit pentru tratarea metalelor în industrie! Poate să dizolve fierul, dar mucoasa care se află pe pereţii stomacului fac ca substanţa să nu fie periculoasă pentru organism, singura sa funcţie fiind aceea de a „topi” ultima gustare.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!