Nimic nu este imposibil! Soluţii există întotdeauna pentru cele mai multe din probleme, dacă examinăm problema din diferite puncte de vedere!

Nimic nu este imposibil! Soluţii există întotdeauna pentru cele mai multe din probleme, dacă examinăm problema din diferite puncte de vedere!

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 May 2018 in De Suflet

A fost odată într-un mic cătun, un om care datora o sumă mare de bani unui cămătar bătrân. Datornicul avea o fată foarte frumoasă care, i-a căzut cu tronc cămătarului. Acesta a propus un târg: va anula datoria în schimbul fetei. Fata şi tatăl ei erau îngroziţi de aşa o propunere. Cămătarul le-a spus că un mic joc al sorţii va rezolva propunerea lui, astfel:

El va pune într-o pungă goală două pietricele, una albă şi alta neagră, iar fata va scoate una din pietricelele din pungă, fără să se uite. Dacă va scoate pietricica neagră, fata va trebui să-i fie soţie, iar datoria tatălui va fi ştearsă. Dacă va scoate pietricica albă, fata nu se va mărita cu cămătarul, dar datoria tatălui va fi de asemenea ştearsă.

Dacă ea refuză să scoată una din pietricele, tătăl ei va fi trimis la închisoare pentru neplata datoriei. In timp ce vorbea, cămătarul a cules două pietricele din prundisul drumului, dar viclean cum era, a cules două pietricele negre, pe care le-a pus în pungă. Fata, cu o privire ageră, a observat ce a facut cămătarul, dar nu a spus nimic. Cămătarul i-a spus fetei să scoată una din pietre din pungă. Discuţia asta avea loc pe drumul de prundiş presărat cu multe pietricele din faţa casei datornicului. Imaginaţi-vă pentru o clipă, voi ce aţi fi făcut..?! Ce i-ati fi spus fetei să facă? Daca analizăm situaţia, sunt trei posibilitaţi: Fata refuză să scoată pietricica din pungă. Scoate ambele pietre din pungă dovedind înşelătoria pusă la cale de cămătar. Scoate una din cele două pietre negre şi se sacrifică măritându-se cu cămătarul, salvându-şi astfel tatăl de la închisoare. Reflectaţi la această situaţie.

Povestea vrea să arate diferenţa dintre gândirea logică şi aşa-numita gândire liberă. Dilema fetei nu poate fi rezolvată într-un mod echitabil prin logica tradiţională! Gândiţi-vă la consecinţele celor trei opţiuni. Ce se putea face? Tânăra fată a găsit totuşi o soluţie alternativă şi ingenioasă, care a rezolvat problema: ea scos o pietricică din pungă şi s-a prefăcut că a scăpat-o pe jos, amestecandu-se cu celelalte pietricele din prundişul drumului.

– Ah ! Zău, sunt aşa de neîndemanatică – a exclamat fata! – Dar nu contează, dacă scoţi cealaltă pietricică din pungă, vom şti care piatră am scos-o la început, nu-i aşa? – încheie fata. – Deoarece a doua piatră este neagră, e logic că prima piatră trebuie să fi fost albă! – a spus cineva. Bătrânul si vicleanul cămătar nu s-a încumetat să-şi expună înşelătoria, a înghiţit în sec şi a trebuit să accepte rezultatul jocului. A căzut pradă propriei lui înşelătorii. Tânăra fată a schimbat o situaţie aparent imposibilă într-un final foarte avantajos!

Morala poveştii : Soluţii există întotdeauna pentru cele mai multe din probleme, dacă examinăm problema din diferite puncte de vedere. Să aveţi numai gânduri pozitive şi să luaţi decizii înţelepte!

Nimic nu este imposibil

Intelepciunea orientala spune ca, de cele mai multe ori, problema nu este… problema ci gandurile noastre despre aceasta. Adevarul este ca, in majoritatea cazurilor, nici o situatie nu este atat de dramatica pe cat mintea noastra o face sa para. Cum facem, asadar, sa ne pastram calmul si luciditatea in momentele dificile pentru a gasi cea mai buna solutie?

Primul pas pe care il poti face este sa te distantezi de situatie. Inceteaza sa te gandesti si sa vorbesti exclusiv despre asta. Stiu ca este dificil insa ia-ti macar o jumatate de zi in care sa te concentrezi pe altceva. Vei putea astfel sa obtii o vedere de ansamblu si sa observi detalii care, poate, ti-au scapat. Elimina elementul “dramatic” din ecuatie. Il poti vizualiza, exemplu, sub forma unui balon care pierde treptat aer si se dezumfla pana cand ajunge o zdreanta de plastic pe pamant. Acest truc poate functiona si in alte situatii. Spre exemplu atunci cand seful tau suparat are o zi proaspta si tipa la tine, poti folosi metoda balonului pentru a diminua efectul comportamentului sau.

Nu intamplator se spune ca noaptea este un sfetnic bun. Prin urmare, inainte de a inchide ochii respira profund de cateva ori pentru a -ti calma mintea si stabiliste-ti intentia ca in timpul somnului sa gasesti solutia la problema care te framanta. Sunt sanse mari ca a doua zi, de dimineata, sa te trezesti cu o idee care sa reprezinte solutia perfecta la problema cu care te confrunti.

Cu cat te concentrezi mai mult asupra unei situatii, cu atat ii dai mai multa putere. Evita sa despici firul in patru si sa retraiesti evenimente sau intamplari mai putin placute. In schimb, judeca totul la rece. Evalueaza situatia, stabileste-ti obiectivul si pune-ti la punct strategia de urgenta pentru a-l atinge.

Nu in ultimul rand, conecteaza-te cu inima ta. Asa cum am mai scris, inima este locul in care gasim raspunsurile la toate intrebarile noastre. Dar si o calauza de nadejde care ne indreapta pasii catre cararile si oamenii potriviti. Ajuta-ti inima sa lucreze in echipa cu mintea si rezultatele vor fi spectaculoase.

Si nu uita niciodata ca, indiferent decat de mare pare problema cu care te confrunti, esti suficient de puternica sa o depasesti.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!