Muncim pentru bani ca sa fim fericiti in timpul liber! Se spune ca banii nu aduc fericirea, insa stim sigur ca timpul liber o aduce!

"Schimbări incredibile se întâmplă în viața ta atunci când te decizi să preiei controlul lucrurilor asupra cărora ai putere și renunți la a tânji pentru control asupra celor pentru care nu ai putere." – Steve Maraboli Intr-o zi, un batranel in varsta de 92 de ani, mic de statura si foarte prezentabil, vadit preocupat de aspectul sau exterior, a intrat intr-o casa de batrani. Sotia sa murise de curand, la varsta de 70 de ani, iar el fusese nevoit sa plece din casa. Dupa cateva ore de asteptare in holul casei de batrani, el a zambit cu blandete cand i s-a spus ca incaperea in care urma sa locuiasca era pregatita. In timp ce mergea incetisor catre lift, sprijinindu-se in baston, eu am inceput sa-i descriu cum arata camera lui, vorbindu-i si despre draperia de la geam. Imi place foarte mult – mi-a spus el, cu entuziasmul unui baietel de 8 ani, care tocmai primise in dar un catelus. Domnule, dar inca nu ati vazut camera. Mai asteptati o clipa, aproape am ajuns. Nu are nicio importanta cum arata camera – a raspuns el. Fericirea e o stare pe care am ales-o in mod aprioric. Nu de mobilier sau de modul in care este decorat spatiul depinde faptul ca imi place sau nu camera, ci mai degraba modul in care am hotarat eu sa o percep. Am decis deja in mintea mea ca imi place camera in care voi locui aici. Este o decizie pe care o iau in fiecare zi, cand ma trezesc. Am posibilitatea de a alege. Imi pot petrece ziua in pat, enumerand toate problemele pe care le am cu anumite parti ale corpului meu care nu mai functioneaza prea bine, sau ma pot trezi multumindu-i Cerului pentru acele parti din mine care inca mai functioneaza normal. Fiecare zi este un dar si, cata vreme imi pot deschide ochii, ma voi concentra asupra noii zile si asupra tuturor amintirilor fericite pe care le-am creat in viata mea. Batranetea seamana cu un cont bancar. La apusul vietii, retragi din contul tau ceea ce ai depozitat de-a lungul vietii. Asadar, sfatul pe care l-as da fiecarui om este sa depoziteze cat mai multa fericire in contul bancar al memoriei sale. Le multumesc tuturor celor care au contribuit la umplerea contului meu cu amintiri fericite, cont pe care continui sa il umplu si acum.
"Viața este o curgere, este un fluviu, este o mișcare continuă. Dar oamenii au impresia că ei înșiși reprezintă ceva static. Numai obiectele sunt statice, numai moartea este încremenită; viața este o continuă schimbare. Cu cât există mai multă schimbare, cu atât viața este mai abundentă. Iar o viață abundentă aduce cu sine extraordinare schimbări, clipă de clipă." – Osho
Aminteste-ti aceste sfaturi simple pentru fericire:
  1. Elibereaza-ti inima de ura.
  2. Elibereaza-ti mintea de griji.
  3. Traieste cu simplitate.
  4. Daruieste mai mult.
  5. Renunta la asteptari.
"Pe pământ omul e dator să trăiască numai viața. Moartea lui adevărată o va trăi în cer. Dacă încearcă să trăiască moartea pe pământ, păcătuiește și se mistuiește în deznădejde. Și atunci, nici nu trăiește cu adevărat, nici nu moare. E ca un fel de strigoi." – Mircea Eliade  
Publicitate

“Ceea ce credem noi că este adevărat, ceea ce credem noi că este posibil devine adevărat şi posibil!” – Anthony Robbins

Suntem invatati de mici sa gandim ca trebuie sa avem o cariera de succes ca sa fim oameni realizati, ca trebuie sa ne dedicam o parte buna din viata jobului pentru a castiga din ce in ce mai multi bani. Si totusi chiar daca reusesti sa ajungi pe o pozitie superioara la locul de munca, asta nu inseamna ca vei fi si fericita. Pentru ca-ti va lipsi timpul liber!

Potrivit unui studiu care a implicat peste 4.600 de participanti si a fost publicat recent de Societatea de Personalitate si Psihologie Sociala, oameni care-si apreciaza mai mult timpul liber decat banii tind sa fie mai fericiti decat cei care pretuiesc mai mult banii.

Pentru a determina acest lucru, cercetatorii de la Universitatea British Columbia au chestionat adultii americani care lucreaza, studentii de la Universitatea British Columbia si adulti care vizitau pur si simplu un muzeu de stiinta din Vancouver.

Peste jumatate dintre respondenti si-au evaluat timpul in functie de bani, si-n medie, aceste persoane au fost cele mai fericite decat cei care masurau banii castigati in functie de timp. Veniturile si genul participantilor nu au afectat raspunsurile acestora, desi cercetatorii au recunoscut ca studiul nu a inclus participanti care traiesc la un nivel scazut de saracie, care i-ar determina sa acorde o prioritate banilor pentru a supravietui.

Configurarea sondajelor care au analizat timpul liber si banii castigati

Fiecare sondaj a inclus cel putin o intrebare in care participantii erau chestionati despre un compromis pe care l-au facut in viata cu scopul de a determina preferinta generala a individului pentru timpul liber sau bani.

Publicitate

Participantii au raspuns apoi la o serie de intrebari, care implicau mai multe decizii banale, de zi cu zi, precum daca ar fi dispusi sa conduca mai mult pentru o benzinarie mai ieftina. Un alt studiu le-a propus participantilor sa-si imagineze ca au castigat la loterie si au de ales intre doua premii: 50 de dolari cash sau un voucher de 120 de dolari, pentru un serviciu de economisire de timp, cum ar fi curatenia.

Raspunsurile la aceste intrebari au fost apoi comparate cu modul in care participantii isi evalueaza fericirea lor generala sau bunastarea la inceputul studiului.

Cercetatorii care au realizat studiu spera ca aceste concluzii la care au ajuns in urma studiului vor inspira oamenii sa-si sacrifice o parte din bani, mai ales daca respectiva suma se traduce in mai mult timp liber pentru lucrurile care-i fac fericiti pe termen lung.

“Toate aceste activitati de zi cu zi si deciziile majore de viata necesita adesea un compromis intre timp sau bani pe care cei mai multi oameni nu-l constientizeaza”, a spus Whillans, cel care a condus studiul. “Avand mai mult timp liber este insa probabil mai important decat sa ai mai multi bani”, a conchis Whillans.

“Tu te afli acum la o răscruce. Ai ocazia să iei cea mai importantă decizie pe care o vei face vreodată. Uită-ţi trecutul. Cine eşti tu, acum? Cine a decis ca tu să fii cel de acum? Nu te gândi la cel care ai fost. Cine eşti acum? Ai decis cine vrei să devii? Ia această decizie în mod conştient. Ia-o cu grijă. Ia-o cu forţa.” – Anthony Robbins


Publicitate


Alte Articole