Muncim pentru bani ca sa fim fericiti in timpul liber! Se spune ca banii nu aduc fericirea, insa stim sigur ca timpul liber o aduce!

Muncim pentru bani ca sa fim fericiti in timpul liber! Se spune ca banii nu aduc fericirea, insa stim sigur ca timpul liber o aduce!

Publicat de Larisa Moldovan pe 14 December 2019 in Psihologie

“Ceea ce credem noi că este adevărat, ceea ce credem noi că este posibil devine adevărat şi posibil!” – Anthony Robbins

Suntem invatati de mici sa gandim ca trebuie sa avem o cariera de succes ca sa fim oameni realizati, ca trebuie sa ne dedicam o parte buna din viata jobului pentru a castiga din ce in ce mai multi bani. Si totusi chiar daca reusesti sa ajungi pe o pozitie superioara la locul de munca, asta nu inseamna ca vei fi si fericita. Pentru ca-ti va lipsi timpul liber!

Potrivit unui studiu care a implicat peste 4.600 de participanti si a fost publicat recent de Societatea de Personalitate si Psihologie Sociala, oameni care-si apreciaza mai mult timpul liber decat banii tind sa fie mai fericiti decat cei care pretuiesc mai mult banii.

Pentru a determina acest lucru, cercetatorii de la Universitatea British Columbia au chestionat adultii americani care lucreaza, studentii de la Universitatea British Columbia si adulti care vizitau pur si simplu un muzeu de stiinta din Vancouver.

Peste jumatate dintre respondenti si-au evaluat timpul in functie de bani, si-n medie, aceste persoane au fost cele mai fericite decat cei care masurau banii castigati in functie de timp. Veniturile si genul participantilor nu au afectat raspunsurile acestora, desi cercetatorii au recunoscut ca studiul nu a inclus participanti care traiesc la un nivel scazut de saracie, care i-ar determina sa acorde o prioritate banilor pentru a supravietui.

Configurarea sondajelor care au analizat timpul liber si banii castigati

Fiecare sondaj a inclus cel putin o intrebare in care participantii erau chestionati despre un compromis pe care l-au facut in viata cu scopul de a determina preferinta generala a individului pentru timpul liber sau bani.

Participantii au raspuns apoi la o serie de intrebari, care implicau mai multe decizii banale, de zi cu zi, precum daca ar fi dispusi sa conduca mai mult pentru o benzinarie mai ieftina. Un alt studiu le-a propus participantilor sa-si imagineze ca au castigat la loterie si au de ales intre doua premii: 50 de dolari cash sau un voucher de 120 de dolari, pentru un serviciu de economisire de timp, cum ar fi curatenia.

Raspunsurile la aceste intrebari au fost apoi comparate cu modul in care participantii isi evalueaza fericirea lor generala sau bunastarea la inceputul studiului.

Cercetatorii care au realizat studiu spera ca aceste concluzii la care au ajuns in urma studiului vor inspira oamenii sa-si sacrifice o parte din bani, mai ales daca respectiva suma se traduce in mai mult timp liber pentru lucrurile care-i fac fericiti pe termen lung.

“Toate aceste activitati de zi cu zi si deciziile majore de viata necesita adesea un compromis intre timp sau bani pe care cei mai multi oameni nu-l constientizeaza”, a spus Whillans, cel care a condus studiul. “Avand mai mult timp liber este insa probabil mai important decat sa ai mai multi bani”, a conchis Whillans.

“Tu te afli acum la o răscruce. Ai ocazia să iei cea mai importantă decizie pe care o vei face vreodată. Uită-ţi trecutul. Cine eşti tu, acum? Cine a decis ca tu să fii cel de acum? Nu te gândi la cel care ai fost. Cine eşti acum? Ai decis cine vrei să devii? Ia această decizie în mod conştient. Ia-o cu grijă. Ia-o cu forţa.” – Anthony RobbinsDistribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!
Urmărește-ne și pe Google News

Vrei să vezi articolele direct pe telefonul tău? Urmărește-ne pe Google News!
Mai multe opțiuni
Distribuie
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Whatsapp Distribuie pe Whatsapp
Mai multe opțiuni Mai multe opțiuni
Mai multe opțiuni
Închide