Motivul pentru care este foarte periculos să vă curățați urechile cu bețișoare de bumbac.

Motivul pentru care este foarte periculos să vă curățați urechile cu bețișoare de bumbac.

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 November 2020 in Sanatate

Bețișoarele de bumbac au fost inventate de Leo Gerstenzang – originar din Polonia care s-a mutat în America în 1923. Gerstenzang a fost inspirat de soția sa, care a înfășurat vata în jurul unei scobitori.

Însă în 1972 au apărut primele avertismente cu privire la problemele cauzate de utilizarea bețișoareloe de bumbac pentru urechi.

Oamenii de știință spun că cel mai important motiv pentru care oamenii continuă să curățe canalele urechii de ceară acumulată cu bețișoare de bumbac este lipsa informațiilor despre problemele cauzate de acestea. Abia recent, medicii au început să spună (și unii producători chiar indică pe ambalaje) ce rău poate provoca un bețișor de bumbac în ureche.

Utilizarea bețișoarelor de bumbac în igiena copiilor este deosebit de periculoasă, deoarece canalele urechii la copii sunt înguste. Un studiu din 2017 publicat în Journal of Pediatrics a constatat că în cei 20 de ani din 1990 până în 2010, 263.338 de copii sub 18 ani au fost internați în spitale cu leziuni la urechi cauzate de utilizarea bețișoarelor de bumbac.

Otorinolaringologii avertizează că utilizarea acestor articole împinge ceara mai adânc pe canalul urechii, unde este comprimată.

Bețișoarele pot răni canalul urechii și pot perturba timpanul, rezultând dureri acute severe și sângerări. În cel mai rău caz, urechea deteriorată își pierde definitiv auzul. Un timpan perforat necesită uneori tratament chirurgical.

Orice obiect plasat în ureche în scopul îndepărtării cerii poate provoca nu numai daune temporare, ci și permanente.

Ceara urechii nu este o substanță inutilă și, spre deosebire de stereotipurile obișnuite, un indicator curat al urechii este ca prezența cerii și nu invers.

De ce? Ceara este protecția naturală a urechii împotriva bacteriilor și este necesar pentru auto curățarea sa. De asemenea, lubrifiază urechea.

Majoritatea otorinolaringologilor se opun curățării cerii pentru urechi. Igiena urechilor – spălare cu săpun acolo unde ajunge degetul arătător. În cazul îndepărtării cerii din canalul auditiv, medicii spun că provoacă otite medii, ciuperci și dopuri de ceară.

Unii medici sunt de acord cu bețișoarele de bumbac, dar numai pentru a curăța auriculele (fără a le introduce în canalul urechii).


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!