Motivele pentru care este bine sa dormim pe partea stanga

Motivele pentru care este bine sa dormim pe partea stanga

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 November 2019 in Sanatate

Felul in care dormi isi pune amprenta asupra sanatatii tale, incepand chiar de la partea pe care stai in pat. Majoritatea doctorilor, printre care si dr. Douillard recomanda dormitul pe partea stanga.

Nu toata lumea stie ca pozitia pe care o avem atunci cand dormim poate avea o influenta semnificativa asupra organismului nostru. Nu este o coincidenta faptul ca, inca din cele mai vechi timpuri, calugarii obisnuiau sa se intinda dupa fiecare masa timp de zece minute, acest obicei avand scopul de a contribui la imbunatatirea procesului de digestie.

Nici faptul ca cea mai veche traditie a medicinei orientale, Ayurveda, ne sugereaza sa ne odihnim stand intinsi pe partea stanga. Care este motivul pentru care suntem sfatuiti sa ne odihnim pe partea stanga? Pur si simplu, sistemul nostru limfatic se bazeaza pe partea stanga a corpului nostru, ceea ce inseamna ca atat stomacul, cat si ficatul, dar, de asemenea, si vezica urinara si pancreasul, sunt capabile sa elimine deseurile si sa produca in acelasi timp enzimele necesare organismului neutralizand acizii grasi fara presiune.

Potrivit Ayurveda, partea stanga a corpului este complet diferita de partea dreapta si odihnindu-ne pe aceasta parte, organismul nostru poate obtine reale beneficii pentru sanatate si longevitate.

Acesta sunt unele dintre principalele motive pentru care Ayurveda ne recomanda sa dormim pe partea stanga:

  • #1. Faciliteaza drenajul limfatic;
  • #2. Usureaza activitatea cardiaca;
  • #3. Sprijina functionarea eficienta a splinei;
  • #4. Imbunatateste procesul de digestie;
  • #5. Imbunatateste circulatia sanguina inapoi la inima;
  • #6. Contribuie la imbunatatirea fluxului biliar;

Te-ai simtit vreodata obosit dupa o masa bogata?

In Ayurveda, este o practica comuna, ca dupa o masa, persoana respectiva sa se odihneasca pret de cateva minute pe partea stanga a corpului. Spre deosebire de o siesta, caz in care ne odihnim aproape intreaga dupa-amiaza, in acest sistem cele zece minute sunt considerate suficiente pentru a stimula digerarea corecta a alimentelor.

Stomacul si pancreasul sunt situate pe partea stanga a corpului. Atunci cand te odihnesti stand pe partea stanga, stomacul si pancreasul se afla intr-o pozitie naturala si le este permis un proces digestiv optim si eficient. Alimentele sunt incurajate sa se deplaseze prin stomac intr-un mod natural si enzimele pancreatice sunt eliberate dupa cum este necesar, in loc sa fie eliberate dintr-o data, ceea ce se poate intampla, cu ajutorul gravitatiei, in cazul in care te odihnesti pe partea dreapta.

In cazul in care te odihnesti pe partea dreapta, stomacul si pancreasul se afla intr-o pozitie oarecum nefireasca. Aceasta poztie le forteaza sa-si elibereze continutul prematur.

Intre timp, ficatul si vezica biliara atarna pe partea dreapta. Odihnindu-ne pe partea stanga, le permitem sa atarne liber si sa secrete pretioasa bila, cu ajutorul gravitatiei, in tractul digestiv pentru emulsionarea grasimilor si pentru neutralizarea acizilor din stomac.

Cand procesul digestiv este incurajat in acest fel, ciclul digestiv este mult mai scurt ca durata de timp si mult mai lin, eliminand sentimentul de oboseala care te poate macina intreaga dupa-amiaza.

De departe, cel mai puternic motiv pentru care e bine sa dormi pe partea stanga este ca acest fel de a dormi ajuta functia circulatorie a aortei, o artera importanta. Dormitul pe stanga te fereste de boli cardiace, intrucat e necesara o forta mai mica de pompare a sangelui catre stomac. Asadar, conform medicului Douillard, dormitul pe partea stanga va ajuta in o serie de probleme de sanatate la care nu v-ati gandit.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!