Măceșele: 8 beneficii uimitoare pentru sănătate

Măceșele: 8 beneficii uimitoare pentru sănătate

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 September 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Ceaiul de măceșe este un ceai obținut din fructele trandafirului de câmp. Are o aromă delicată florală, ușor dulce, cu un gust pronunțat astringent. Situate chiar sub petalele de trandafir, măceșele sunt mici, rotunde și de obicei roșii sau portocalii.

Există câteva sute de specii de trandafiri, deși studiile asupra măceșilor s-au concentrat asupra fructelor plantei Rosa canina – trandafir de câine.

Măceșele sunt bune pentru sănătate

Măceșele au multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățește imunitatea, sănătatea inimii, ajută la pierderea în greutate și reduce îmbătrânirea pielii.

Bogate în antioxidanți

Antioxidanții sunt substanțe care protejează sau reduc daunele celulare cauzate de moleculele numite radicali liberi. Consumul de alimente și băuturi bogate în antioxidanți poate proteja împotriva bolilor cronice precum bolile de inimă, can cerul și diabetul de tip 2.

Într-un studiu al conținutului de antioxidanți din șase extracte de fructe, s-a constatat că măceșele au cea mai mare capacitate antioxidantă.

În special, sa constatat că conține niveluri ridicate de polifenoli, carotenoizi și vitamine C și E, fiecare dintre acestea având proprietăți antioxidante puternice. Măceșele uscate pot conține mai puțini antioxidanți decât cele proaspete.

Deoarece ceaiul de măceșe poate fi preparat din oricare dintre ele, puteți obține mai mulți antioxidanți utilizând măceșele proaspete în loc de cele uscate sau de pliculețele de ceai.

Poate menține un sistem imunitar sănătos

Unul dintre cele mai impresionante beneficii ale măceșelor este concentrația ridicată de vitamina C. Măceșele au unul dintre cele mai ridicate niveluri de vitamina C dintre toate fructele și legumele.

Vitamina C joacă un rol important în sistemul imunitar, inclusiv:

  • – stimularea producției de celule albe din sânge, limfocite care vă protejează corpul de infecții
  • – creșterea funcției limfocitelor
  • – ajută la menținerea barierei de protecție a pielii de agenții patogeni externi

În plus față de vitamina C, măceșele conțin niveluri ridicate de polifenoli și vitaminele A și E, care vă ajută să vă consolidați și să vă protejați sistemul imunitar.

Poate proteja împotriva bolilor de inimă

Datorită concentrației ridicate de antioxidanți, ceaiul de măceșe este bun pentru inimă. Studiile arată o legătură între aportul de vitamina C și riscul bolilor de inimă. Măceșele sunt, de asemenea, bogate în flavonoide. S-a demonstrat că acești antioxidanți scad tensiunea arterială la persoanele cu niveluri ridicate și îmbunătățesc fluxul de sânge către inimă.

Poate proteja împotriva diabetului de tip 2

Deși mecanismul exact nu este clar, unele studii arată că măceșele te pot proteja împotriva diabetului de tip 2.

Într-un studiu efectuat la șoareci pe o dietă bogată în grăsimi, adăugarea de pulbere de măceșe timp de 20 de săptămâni a redus semnificativ zahărul din sânge, insulina și creșterea celulelor de grăsime hepatică – trei factori de risc pentru diabetul de tip 2.

Într-un alt studiu, extractul de măceș a redus semnificativ glicemia la șobolani cu diabet.

Poate reduce inflamația și durerea

Ceaiul de măceșe este bogat în compuși cu acțiune antiinflamatoare, inclusiv polifenoli și galactolipide. Galactolipidele sunt principalele tipuri de grăsimi din membranele celulare. Au fost studiate recent pentru proprietățile lor puternice antiinflamatorii și capacitatea de a reduce durerile articulare.

Poate combate îmbătrânirea pielii

Colagenul este cea mai frecventă proteină din organism, care este responsabilă de elasticitatea pielii. S-a demonstrat că vitamina C promovează sinteza colagenului și protejează celulele pielii de soare, ajutând la menținerea pielii mai suplă și mai tânără.

Deoarece ceaiul de măceș este bogat în această vitamină, utilizarea acestuia vă poate ajuta pielea.

În plus, ceaiul de măceș conține astaxantină carotenoidă, care poate avea efecte anti-îmbătrânire, deoarece ajută la prevenirea pierderii calităților colagenului. Alte carotenoide din ceaiul de măceș pot beneficia, de asemenea, de sănătatea pielii. În special, se știe că vitamina A și licopenul protejează celulele pielii de lumina soarelui.

Ușor de preparat acasă

Ceaiul de măceșe are un gust tart, ca un măr verde și poate fi preparat din fructele oricărei plante de măceș. Cu toate acestea, nu se recomandă utilizarea măceșelor de la o plantă tratată cu un pesticid care nu este marcat ca fiind sigur pentru consumul uman.

Măceșele arată ca niște mere roșii sau portocalii în miniatură și sunt chiar sub petalele de flori ale trandafirilor.

Ce părere ai despre măceșe? Ce alte întrebuințări mai cunoști?


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!