Întrebarea nu este dacă, ci cum vom îmbătrâni

Întrebarea nu este dacă, ci cum vom îmbătrâni

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 March 2021 in PsihologieSanatateStiintaViata

Pentru ca viața să continue, celulele corpului trebuie să se dividă în mod constant, să-și creeze propriile clone exacte, tinere și pline de energie. La rândul lor, noile celule încep să se dividă. Acest proces continuă ani de zile, timp în care corpul nostru este sănătos și nu ne provoacă probleme.

Și apoi dintr-o dată începem să îmbătrânim. Dar de ce? Nu se înmulțesc celulele încontinuu și teoretic am putea trăi pentru totdeauna? Răspunsul este că nu. La un moment dat, e ca și cum un conducător ar da ordin celulelor să nu se mai înmulțească.

Biologul molecular Dr. Elizabeth Blackburn a descoperit acest „conducător” și a studiat în detaliu mecanismul muncii acestuia, pentru care în 2009 a primit Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină.

Se pare că telomerii (segmente repetitive de ADN necodificat care trăiesc la capetele cromozomilor) sunt responsabili pentru tinerețe și longevitate. Dr. Blackburn a descoperit că telomerii sunt cei care determina când o celulă a încetat să se divizeze. Deoarece cu fiecare diviziune ulterioară a celulei, telomerii se scurtează și rata uzurii lor determină cât de repede îmbătrânesc celulele și când vor muri. Acest lucru se întâmplă atunci când telomerii devin extrem de scurți. Apoi începe bătrânețea și corpul începe să se îmbolnăvească.

Cu toate acestea, oamenii de știință au ajuns la concluzia uimitoare că acești telomeri (capete ale cromozomilor) se pot prelungi de fapt. Ca urmare, îmbătrânirea se dovedește a fi un proces dinamic care poate fi accelerat sau încetinit, chiar inversat. Îmbătrânirea nu trebuie să fie, așa cum s-a crezut de mult, o coborâre directă pe panta alunecoasă a slăbiciunii fizice. Întrebarea nu este dacă, ci cum vom îmbătrâni, iar acest lucru depinde în mare măsură de sănătatea noastră celulară.

Se pare că putem influența procesul de îmbătrânire!

Dr. Blackburn și psihologul sănătății Dr. Elisa Apple au consacrat mulți ani de cercetare descoperirii mecanismelor care influențează procesul de scurtare a telomerilor și, respectiv, sănătatea și longevitatea. Și acestea sunt acțiuni simple și eficiente, o schimbare a obiceiurilor noastre zilnice care poate „amâna” bătrânețea și ne poate oferi mulți ani în care suntem în stare bună de sănătate, plini de energie și vitalitate.

Am auzit de multe ori cât de importante sunt somnul, exercițiile fizice și alimentația pentru sănătatea noastră. Dar acum, pentru prima dată, avem șansa să ne uităm în inima celulei și să înțelegem cum funcționează corpul uman și cum afectează exact stilul de viață sănătatea și longevitatea la nivel celular.

Toate acestea sunt sugerate de Dr. Elizabeth Blackburn și Dr. Elisa Apple în cartea The Telomere Effect . Cartea în sine este unică. Pe de o parte, ne oferă posibilitatea de a atinge cele mai revoluționare și semnificative niveluri ale științei moderne.

Nu există afirmații și presupuneri nefondate în ea, doar fapte și cercetări științifice. Pe de altă parte, autorii au încercat să ne prezinte aceste informații neprețuite cât mai accesibil și mai ușor de înțeles, cu povești interesante de viață, teste interesante și ilustrații vizuale. După ce citiți cartea, veți găsi răspunsuri neașteptate la multe întrebări diferite, cum ar fi:

– De ce unii oameni par tineri și energici, în timp ce alții par bătrâni și bolnavi la aceeași vârstă?

– Este bine să participați la maratoane și ce sarcină asupra corpului este considerată excesivă?

– Ce este mai important: gradul de stres din viața noastră sau reacția noastră la evenimente stresante?

– Contează educația pentru sănătatea și longevitatea noastră?

– Ar trebui să renunțăm la cafea dacă vrem să fim sănătoși?

– De ce sunt atât de importante relațiile cu vecinii noștri și locul în care trăim?

– Care sunt cei trei dușmani mortali ai celulelor și cum oprim creșterea lor? Și multe altele…


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!