In viata, vei avea trei tipuri de prieteni, ai grija cum ii alegi

In viata, vei avea trei tipuri de prieteni, ai grija cum ii alegi

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 November 2017 in Dezvoltare Personala

Prietenia este una dintre cele mai frumoase relatii pe care le poti avea si un prieten adevarat merita mai mult decat un milion de cunostinte.

Dar stim cu totii asta, nu?

Stim cu totii valoarea prieteniei si toti avem cel putin un prieten cu care putem vorbi mereu si despre orice. Dar daca te uiti atent si observi prieteniile pe care le-ai avut in viata ta, vei realiza ca, in ansamblu, au existat doar 3 tipuri de prieteni in experientele tale si poti pune majoritatea prietenilor tai intr-una din aceste trei categorii.

Decide si tu daca avem dreptate:

1. Prieteni pentru un motiv

Exista niste prietenii care se dezvolta spre “utilitate”, adica poti vedea un anumit avantaj in a fi prieteni cu acea persoana sau, la randul lor, ei pot obtine un beneficiu din prietenia ta. Este o relatie tip strada cu doua sensuri, care este benefica pentru ambele parti.

Prietenia se bazeaza, in principiu, pe valoarea asociatiei – cat de benefica este relatia pentru fiecare din cei doi prieteni – si aceasta determina daca va deveni o relatie apropiata sau va ramane superficiala.

De exemplu, colegii de camera, care locuiesc impreuna pentru a-si putea permite chiria, reprezinta un exemplu de prietenie dezvoltata din utilitate. Un vecin al carui copii merg la aceeasi scoala ca ai tai – poti sa te bazezi ca va duce uneori copiii la scoala scutindu-te de timp pierdut si efort – este un alt exemplu al modului in care prietenia se poate dezvolta pe ceva care este util pentru ambele parti.

Nu trebuie sa vorbesti sau chiar sa il cunosti in profunzime, tot ce ai nevoie este o relatie reciproc avantajoasa in care fiecare obtine ceva din asociatie.
Inutil sa mai spun ca astfel de prietenii dureaza doar atat cat dureaza si utilitatea. Odata ce depasiti nevoia care v-a adus impreuna in primul rand, prietenia incepe sa scada si sa-si termine cursul.

Dupa ce amandoi va dati seama ca prietenia nu mai indeplineste scopul pentru care exista, va indepartati unul de altul si prietenia se dizolva treptat.

Joey (Matt LeBlanc) si Chandler (Matthew Perry) au fost prietenii arhetipali care s-au asistat unul pe celalalt in cadrul serialului de comedie televizat Friends

2. Prieteni pentru placere

Acest tip de prietenie se dezvolta atunci cand gasesti ceva placut – dar poate nu util, totusi – despre cealalta persoana. Poate fi un interes comun (cum ar fi drumetiile, calatoriile, prietenia de bautura etc.) sau poate fi o atractie fata de cealalta persoana sau o calitate pe care o descoperi frumoasa in cealalta persoana care va aduce impreuna pe amandoi.

Relatiile romantice de la varste fragede, prietenia cu beneficii, dragostea adolescentina se incadreaza in aceasta categorie, in care esti mai atras de calitatile persoanei si nu de beneficiile pe care le poti obtine de la ea. Aici, scopul este de a obtine placere si nu de a obtine utilitate.

Diferenta dintre aceasta si prietenia pentru utilitate este ca odata ce utilitatea este epuizata, ai tendinta de a te departa, dar in prietenia pentru placere, poti sa apreciezi calitatile celeilalte persoane si sa ramaneti prieteni mai mult timp.

Si acest tip de prietenie se dizolva, de cele mai multe ori, deoarece nu este nimic mai substantial in ea decat o placere care v-a adus impreuna. S-ar putea sa se si dezvolte, dar sansele sunt mai mari ca va disparea odata ce vei gasi pe cineva cu calitati care sunt chiar mai bune decat cele pe care le-ai apreciat in prima persoana.

De asemenea, deoarece se bazeaza pe calitati pozitive, exista sanse ca, odata ce calitatile negative vor incepe sa apara, poti incepe sa te indepartezi sau chiar sa-l urasti pe celalalt.

Jamie (Mila Kunis) si Dylan (Justin Timberlake) reproduc cu succes Prietenia cu Beneficii in filmul cu acelasi nume

3. Prietenii pe viata

Exista foarte putini oameni din lista ta de prieteni care vor intra in aceasta categorie. Daca te gandesti la asta, nu vei gasi mai mult de doua sau trei persoane care ar fi prietenii tai pe viata. Aceasta prietenie se bazeaza pe respect reciproc, admiratie si incredere.

Bazandu-se pe aceste valori, o astfel de prietenie are nevoie de obicei de ceva timp pentru a creste, spre deosebire de primele doua. Exista un nivel mai profund de intelegere de ambele parti. Nu exista nici o judecata, doar acceptarea unor personalitati individuale.

Cei mai buni prieteni, sau BFF asa cum sunt numiti in zilele noastre, sunt astfel pentru ca ei au stat mereu langa noi, la bine si la rau. Sunt prieteni pentru orice vreme pe care te poti baza, indiferent de ora din zi sau de sezonul anului; ei vor fi mereu acolo pentru tine.

Acceptarea calitatilor individuale intr-o astfel de relatie este atat de mare incat poti face cel mai prost lucru si prietenul tau tot va fi alaturi de tine, ajutandu-te de-a lungul timpului.

Bun, rau sau urat, acceptati unul despre altul totul cand vine vorba de prietenie si de aceea acesti prieteni construiesc un parteneriat alaturi de tine care depaseste orice nevoie sau placere.

Este nevoie de timp pentru a se ridica din cauza nivelurilor de incredere pe care le cere, care in sine sunt dificil de construit intr-o zi. Este nevoie de ingrijire si iubire constanta unul pentru celalalt. Se poate rupe doar daca unul dintre prieteni renunta complet la celalalt, ceea ce se intampla foarte rar.

Carmen (America Ferrera), Lena (Alexis Bledel), Tibby (Amber Tamblyn) si Bridget (Blake Lively) sunt un exemplu de prietenie pe viata in filmul Pantalonii calatoriDistribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!