În mintea noastră există un buton care șterge tot ceea ce este inutil. Iată cum să îl apăsați!

În mintea noastră există un buton care șterge tot ceea ce este inutil. Iată cum să îl apăsați!

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 January 2021 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSpiritualitateViata

Repetiția este mama învățăturii”, spune o veche zicală. Acest lucru este adevărat: cu cât te antrenezi mai mult la cântatul la pian, o limbă străină sau jonglerie, cu atât această activitate este mai puternică în creier.

Oamenii de știință știu acest lucru de mult timp. Cu toate acestea, în ultimii ani, cercetările au dezvăluit a doua parte a acestui adevăr: pentru a învăța ceva corect, trebuie mai întâi să puteți uita.

Procesul de uitare, adică distrugerea conexiunilor neuronale vechi, permite creierului să absoarbă altele noi. Aceasta se numește „tăiere sinaptică”.

Iată ce se întâmplă:

Imaginați-vă că, creierul dvs. este o grădină, dar în loc de flori, fructe și legume crește conexiuni sinaptice între neuroni. Prin aceste conexiuni se mișcă neurotransmițătorii precum dopamina, serotonina etc.

Așa-numitele celule gliale sunt grădinarii creierului care accelerează transmisia semnalelor între neuroni. Dar alte celule gliale sunt ocupate cu, curățarea: rup buruienile, ucid paraziții, mătură frunzele căzute.

Aceste produse de curățare sunt numite celule microgliale. Oamenii de știință încă discută despre modul în care celulele microgliene decid să taie un ligament, dar îl lasă pe celălalt în pace. Este probabil ca ligamentele care trebuie eliminate să fie denotate de o proteină specială.

Această tăiere a ligamentelor se numește tăiere sinaptică. Astfel, creierul eliberează fizic spațiu pentru noi conexiuni care ne permit să învățăm noi cunoștințe.

Acesta este motivul pentru care somnul este atât de important:

Ați avut vreodată senzația că aveți capul plin, mai ales când învățați cunoștințe sau abilități noi? Probabil că, chiar așa a fost!

Când înveți multe lucruri noi, creierul tău formează noi conexiuni, dar acestea sunt conexiuni slabe, de scurtă durată. Creierul va trebui în curând să le taie și să creeze altele noi, mai eficiente și mai simple.

Acest lucru se întâmplă când dormim.

Când dormi, celulele creierului se micșorează la 60% din volumul lor „zilnic”, lăsând loc grădinarilor gliali. Ei vin să taie sinapsele suplimentare.

Știți acest sentiment când dormiți bine și vă treziți dimineața cu capul limpede? Aceasta este o consecință a tăierii sinaptice!

Este ca și cum ați rula defragmentarea hard-discului pe un computer.

Dar cum să controlăm ce este eliminat din creier și ce rămâne?

Care sunt conexiunile sinaptice care afectează eliminarea? Cele pe care nu le folosești!

Cei pe care îi folosiți sunt îngrijiți. Așadar, urmăriți-vă gândurile.

Dacă te cerți cu cineva la locul de muncă și îți petreci tot timpul descoperind cum să te răzbuni pe adversarul tău cât mai subtil posibil, vei fi un superstar sinaptic al răzbunării, dar nu cel mai de succes angajat.

Ideea pe care te concentrezi câștigă! Vă proiectați efectiv propriul creier atunci când decideți la ce să acordați mai multă atenție.

Desigur, nu poți controla tot ce ți se întâmplă în timpul zilei, dar poți controla reacția ta la ceea ce se întâmplă. Mai exact, puteți alege la ce să răspundeți și la ce nu, formând conexiunile neuronale adecvate.

Concentrați-vă nu pe ceea ce vă deranjează, ci pe ceea ce vă dezvoltă. Înlocuiți fanteziile despre lucruri imposibile cu meditații. Elibereaza-ti mintea.

Pe scurt, învață-te să nu te gândești la lucruri rele și la inutile. Pur și simplu nu acordați timp și atenție – și veți vedea cât de mult vi se va îmbunătăți memoria!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!