”În fiecare dimineață ne naștem din nou. Ceea ce facem astăzi este ceea ce contează cel mai mult” – Buddha.

”În fiecare dimineață ne naștem din nou. Ceea ce facem astăzi este ceea ce contează cel mai mult” – Buddha.

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 March 2018 in De Suflet

Uneori avem tendința de a nega obstacolele care ne apar în drum întrucât ni se par imposibil de depășit. Dar oricât de grele sunt încercările la care suntem supuși, trebuie să le ținem piept dacă ne dorim o viață împlinită și liberă. Fericirea înseamnă să acceptăm și să îmbrățișăm toate aspectele vieții, chiar dacă unele părți sunt negative.

Mai jos veți regăsi 5 adevăruri despre viață, pe care dacă le veți accepta, veți avea mult de câștigat.

1) Nu folosește la nimic să îți faci griji.

Grijile sunt produsul minții noastre și nu aduc nici un beneficiu vieții noastre. Schimbă cu ceva faptul că ne facem griji? Dacă nu, atunci este pierdere de timp. Thich Nhat Hanh spunea: ”Grijile nu au nici un sens. Chiar dacă te îngrijorezi de 20 de ori mai mult, nu va schimba cu nimic realitatea. De fapt, teama ta va înrăutăți lucrurile. Chiar dacă situația nu merge așa cum ne-am dori, putem să ne păstrăm mulțumirea, știind că vom face tot ceea ce putem să continuăm. Dacă nu știm să respirăm, să zâmbim, să trăim fiecare moment cu intensitate maximă, nu vom fi niciodată în stare să ajutăm pe cineva. Sunt fericit Acum. Nu vreau nimic altceva. Nu aștept nicio fericire în plus sau condiționări care să îmi aducă mai multă fericire. Cel mai important exercițiu este să nu alergi după lucruri, să nu fi zgârcit.”

2) Dacă vrei să fi fericit, trebuie să vezi realitatea așa cum este.

În loc să fi fixat pe o anumită idee, mai bine fi receptiv și curios în legătură cu tot ce te înconjoară. Cu toții încercăm să rămânem optimiști, evitând emoțiile și situațiile negative. Adevărul este că trebuie să le înfruntăm și să le acceptăm dacă vrem să fim liberi cu adevărat.

Pema Chödrön spune cel mai bine acest lucru: “Avem două posibilități: fie ne îndoim de credința noastră – fie nu. Ori acceptăm realitatea așa cum este, ori începem să o înfruntăm. …sentimente precum dezamăgirea, neplăcerile, iritarea, resentimentele, furia, gelozia și teama, nu trebuie trăite ca emoții negative. Ele ne învață să ne ridicăm și ne sprijină ori de câte ori avem sentimentul că vom claca. Sunt mesageri care ne arată unde ne-am blocat. Aceste momente grele sunt cei mai buni profesori, cele mai bune lecții de viață, și din fericire pentru noi, ne însoțesc oriunde ne-am afla.”

3) Trebuie să acceptăm schimbarea în mod activ.

Totul se schimbă. Vremea se schimbă în fiecare zi. Indiferent de cum vezi lucruile, ele se schimbă. Cu toate acestea, ne dorim ca anumite lucruri să rămână fixe, constante. Dar este împotriva legii firii. Acceptând lucrurile și făcând față schimbărilor obținem o libertate imensă și energia necesară pentru a ne crea viața pe care ne-o dorim.

”În fiecare dimineață ne naștem din nou. Ceea ce facem astăzi este ceea ce contează cel mai mult”, Buddha.

4) Cauza suferinței sunt sentimentele trecătoare.

Considerăm că fericirea presupune bucurie, euforie… dar acestea sunt doar sentimente trecătoare. Iar aceste trăiri se transformă în suferință pentru că nu durează. Fericirea adevărată vine din pacea interioară. Din mulțumirea pentru ceea ce ești și cine ești. Yuval Noah Harari descrie perfect această stare: ”Cauza suferinței nu este sentimentul de durere sau tristețe, nici măcar lipsa de sens. Cauza reală a suferinței este acest permanent și inutil efort de urmărire a sentimentelor efemere, care crează o stare continuă de tensiune, neliniște și nemulțumire. Nici atunci când ni se întâmplă ceva plăcut nu ne putem bucura, din cauza fricii că acest moment frumos va dispărea curând. Oamenii se eliberează de suferință, nu când trăiesc momente de plăcere, ci când înțeleg natura trecătoare a sentimentelor lor.”

5) Meditația reduce suferința.

Meditația ne învață că totul este trecător, în special sentimentele noastre. Ne învață că prezentul este singurul lucru care contează și există cu adevărat. Iar când realizăm acest lucru, atunci suntem fericiți cu adevărat.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!