În ce limbă gândesc persoanele surde de la naștere?

În ce limbă gândesc persoanele surde de la naștere?

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 March 2021 in CuriozitățiSanatateStiinta

Un profesor pentru Educația surzilor și limbajului semnelor, interpret în limbajul semnelor ne explică acest fapt. De obicei, surzii sunt oameni educați care, la fel ca restul, studiază în școli și facultăți și lucrează. În consecință, știu cel puțin două limbi: limba semnelor și limba de stat a țării în care trăiesc.

Deci, de fapt, aproape toți surzii sunt bilingvi (oameni care sunt la fel de competenți în două limbi; fiecare dintre ei este considerat nativ).

Dar una este să fii fluent într-o limbă și cu totul alta să gândești în ea. Lucrurile sunt puțin mai complicate aici.

Chiar și atunci când o persoană auzitoare gândește, nu repară cum se întâmplă: undeva în cap, imaginile se derulează, undeva – fraze spuse pentru sine.

Același lucru este valabil și pentru surzii de la naștere: uneori „vorbesc” gânduri, dar o fac în limba lor maternă, în limba semnelor. Deși, dacă o persoană a citit o carte pentru o lungă perioadă de timp, de exemplu, în limba română, o frază în această limbă se poate auzi prin cap.

De exemplu, prima mea limbă este româna. Dar când petrec mult timp în Marea Britanie, mă gândesc în engleză.

Dacă vedeți cum o persoană surdă de la naștere își mișcă mâinile în vis, să știți că comunică cu cineva

Este aceeași poveste cu visele. Dacă cu o zi înainte am vorbit mult timp cu surzii, într-un vis pot vorbi în limbajul semnelor, adică sunt implicate abilitățile motorii. Și nu numai eu, ca profesor.

Deci, dacă vedeți cum o persoană surdă de la naștere își mișcă mâinile în vis, să știți că, comunică cu cineva. Uneori, astfel de oameni visează fraze din cărți. Desigur, persoanele surde de la naștere nu aud voci, deoarece nu știu cum sună sunetele, dar știu cum arată anumite cuvinte și uneori le reproduc în visele lor.

Dacă o persoană surzește la o vârstă conștientă, poate gândi în limba, al cărei sunet a reușit să și-l amintească. Și în acea limbă să vezi vise.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!