In cautarea fericirii de multe ori grabim lucrurile, si mereu suntem foarte aproape….

In cautarea fericirii de multe ori grabim lucrurile, si mereu suntem foarte aproape….

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 January 2020 in De Suflet

Fericirea e ca o minge dupa care fugi, dar cand sa o prinzi, ii mai dai o lovitura de picior…pentru a putea continua sa fugi dupa ea! Pentru ca in aceasta cursa te simti stimulat; in aceasta cautare, in acest elan pentru atingerea telului se gaseste fericirea. Deci, cand aveti o dorinta, nu va grabiti sa o satisfaceti, pentru ca ea va ridica, va implineste.

Ei da, iata secretul. De ce sa cereti ceea ce veti putea realiza in cateva luni sau cativa ani? E prea usor, nu asa veti fi fericiti, deoarece pentru a obtine ceea ce v-ati propus nu aveti nevoie sa va legati la Sursa divina, inepuizabila, singura care va poate da totul. Cand sfarsiti prin a obtine ceea ce va doreati, bineinteles ca veti fi fericiti pe moment, dar imediat dupa aceea, veti simti un gol: trebuie cautat inca ceva si nu veti fi niciodata satisfacut.

Atunci, ce e de facut? Sa cautam ceea ce este mai indepartat si mai irealizabil: perfectiunea, imensitatea, eternitatea iar pe aceasta cale veti gasi toate celelalte: cunoasterea, bogatia, puterea, iubirea… . Da, le veti avea fara sa le cereti. In timp ce, daca va propuneti un lucru, va veti opri acolo, deci va veti limita si nu le veti avea pe celelalte. Si, numai Domnul stie, daca veti obtine ceea ce cautati!

Iata pentru ce, cel mai bun sfat pe care vi-l pot da este de a nu cere altceva decat ceea ce e inacesibil. Toate, in rest, le veti gasi pe drumul vostru, fara a va opri, fara sa va pierdeti vremea. Da, dar cine gandeste asa? Se spune:”A, daca obtin aceasta functie, daca castig acest premiu, daca ma casatoresc, daca voi avea copii….voi fi fericit.” Dar de indata ce le avem, aceasta nu schimba mare lucru, ba chiar sunteti mai nefericiti pentru ca v-ati oprit aici, in loc sa alegeti o tinta mai indepartata care sa va oblige sa mergeti inainte fara incetare.

Nu poti fi fericit cand ai un orizont prea limitat. Iata de ce egoistul nu poate fi fericit: pentru ca el totul este stramtat. Pentru a fi fericit, trebuie sa te largesti pana la a imbratisa intreaga lume, si doar dragostea permite acest lucru. Cel care are multa dragoste, se intinde, se dilata, imbratiseaza intreg universul, vibreza cu universul; totul se deschide, el nu mai intalneste bariere si fericirea nu-l mai paraseste. Calea spre fericire este dragostea, da, doar dragostea, nu stiinta si nici macar filozofia. Stiinta, cunoasterea nu pot sa ne aduca fericirea; ele pregatesc calea, orienteaza si lumineaza, dar ele sunt incapabile de a ne face fericiti.

Cei care stiu mult nu sunt fericiti, iar cei care au multa inima, chiar daca nu stiu mare lucru, sunt mult mai fericiti. De ce? Pentru ca Dumnezeu a pus fericirea in inima si nu in intelect. Dar inima trebuie sa fie generoasa; unei inimi egoiste, cerul si pamantul au jurat sa nu-i dea niciodata fericirea. Veti spune:”Dar cunoastem atatia oameni care nu lucreaza decat pentru ei insisi, pentru imbogatirea si puterea lor, pentru glorie si sunt fericiti!” Da, in aparenta, si pentru cat timp? Acest lucru trebuie vazut. Ei vor obtine, poate, ceea ce doresc, multumita intrigilor lor, dar in realitate vor fi privati de esential: de pace, bucurie si plenitudine. Chiar daca ei nu sunt privati de nimic material, in interior totusi vor fi obligati sa se simta privati.

Cerul priveste pe cine serviti, daca serviti propriul vostru dumnezeu, egoismul vostru, natura voastra inferioara, el se va intoarce de la voi. El nu isi imparte bogatia unor oameni care nu se gandesc decat la a-si trai viata de necinste, de placere, viata lor animala. Si atunci, cine va va ajuta, cine va va salva? Banii vostri? Gloria? Celebritatea voastra? Pentru Dumnezeu, exista doar doua categorii de fiinte: cei care lucra doar pentru propriul interes, pentru indeplinirea propriilor dorinte, si cei care fac eforturi pentru a-si ajuta fratii, pentru a participa la munca a miliarde si miliarde de entitati din lumea invizibila care s-au inhamat la realizarea Imparatiei lui Dumnezeu pe pamant. Si acestia sunt inscrisi in marea Carte a Vietii ca binefacatori ai omenirii.

” Semintele fericirii”Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!
Urmărește-ne și pe Google News

Vrei să vezi articolele direct pe telefonul tău? Urmărește-ne pe Google News!
Mai multe opțiuni
Distribuie
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Whatsapp Distribuie pe Whatsapp
Mai multe opțiuni Mai multe opțiuni
Mai multe opțiuni
Închide