Iată care sunt cele mai importante sfaturi de care trebuie să țineți cont pentru a avea mereu orhidee frumoase și înflorite

Iată care sunt cele mai importante sfaturi de care trebuie să țineți cont pentru a avea mereu orhidee frumoase și înflorite

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 November 2018 in Articole

Gingașe și mereu un cadou deosebit pentru o persoană dragă, orhideele au nevoie de un regim special de îngrijire față de alte plante de interior. Cu atenția cuvenită, însă acestea vă vor răsplăti cu flori frumoase pe aproape toată durata anului!

Iată care sunt cele mai importante sfaturi de care trebuie să țineți cont pentru a avea mereu orhidee frumoase și înflorite:

1. Orhideele au nevoie de lumină perfectă. Lipsite de lumină, frunzele orhideelor se închid la culoare, astfel că încăperea în care se ține această floare trebuie să fie una scăldată de razele soarelui pe timpul zilei. Totuși, planta nu trebuie expusă direct, pentru a evita ca frunzele sale să se ardă. O alternativă recomandată de specialiști este suplimentarea luminii cu neoane pe care le puteți găsi în magazinele specializate în comerțul de accesorii pentru grădină. Dacă țineți orhideea pe pervaz, aveți grijă să o protejați de razele solare cu o perdea și să o țineți la o distanță de 20-30 de centimetri de lumina directă.

2. Ghiveciul transparent este mult mai indicat decât unul opac! În strânsă legătură cu nevoia de lumină a orhideei, un vas din sticlă ajută ca rădăcinile să se dezvolte armonios. Explicația: orhideea este o plantă epifită, ale cărei rădăcini se dezvoltă deasupra solului. Totodată, nu se recomandă schimbarea ghiveciului după cumpărarea orhideei (se poate păstra în același vas și doi ani fără probleme), dar dacă totuși vreți să faceți acest pas, se va opta pentru o dimensiune asemănătoare a vasului.

3. Substratul de care are nevoie orhideea este un amestec grosier, din resturi de scoarță, perlită și carbine horticol, pentru a permite circulația aerului.

4. Ca orice plantă și orhideea are nevoie de un pic de fertilizare, mai ales că pe timp de iarnă, orhideele își iau și ele un repaus, potrivit site-ului adevarul.ro. Dacă vreți să înflorească și în sezonul rece, trebuie să le pregătiți din timp cu un tratament de fertilizare ce se aplică în lunile septembrie și octombrie. Produsele ce pot fi folosite se găsesc la flacoane în florării și magazinele de casă și grădină. Astfel, există și fertilizant solid sub formă de bastonașe care costă în jur de 14.00 lei setul de 10 bastonașe sau îngrășământ lichid, preț în jur de 25.00 lei pentru un litru. Ambele sunt speciale pentru orhidee.

5. Necesarul de apă al orhideelor este un alt secret în îngrijirea lor. Orhideele crescute în interior au nevoie de o cantitate destul de mare de apă, așa că ele trebuie udate din abundență, NUMAI dimineața, iar următoarea udare trebuie să se producă în momentul în care pământul din ghiveci este aproape uscat. Apa folosită pentru udare trebuie să fie călduță, pentru a împiedica apariția unor boli sau afecțiuni ale plantei. Un alt indice care ne poate arăta că orhideea are nevoie de apă sunt rădăcinile care devin alb-sidefii. Orientativ, se recomandă udarea o dată pe săptămână în sezonul cald (primăvară-vară) și cam o dată la 10 zile în sezonul rece (iarna).

6. Nu doar cantitatea de apă este importantă, ci și cum este ea turnată. Orhideele Phalenopsis nu se udă niciodată în centrul plantei, ci apa se toarnă delicat pe lângă frunze. Din centrul coletului ies frunzele, iar dacă apa persistă acolo, mugurele central va putrezi și vor cădea în final toate frunzele plantei. Se recomandă folosirea apei de ploaie sau, dacă nu este posibil, apa plată sau orice altă sursă care să nu aibă conținut de clor și un grad cât mai mic de mineralizare.

7. Mari iubitoare de apă, orhideele se așteaptă să aibă parte de umiditate și în aerul din încăperea unde sunt păstrate. Pentru a le asigura acest spor de confort, puteți folosi un pulverizator, pentru a crește umiditatea aerului. O altă soluție pentru a menține nivelul de umiditate este așezarea ghiveciului pe o tavă acoperită cu pietricele, peste care se toarnă apă, cât să fie acoperite. Apa se va evapora treptat și va oferi necesarul de umiditate orhideelor.

8. O altă sensibilitate a orhideelor este legată de temperatură. Se simt bine la o temperatură de 10-23 grade Celsius, cu o diferență de cel puțin 9-12 grade Celsius între noapte și zi. Altfel, horticultorii cu experiență spun că că nu ar reuși să înflorească, și-ar dezvolta doar frunzișul.

9. Tăierea tijei se face după căderea florilor. După ce toate florile au căzut, înainte de a tăia tija, planta se lasă să se odihnească, câteva zile. Apoi se numără de la baza tijei douătrei noduri şi se taie cu un cuţit deasupra unui nod. După două-trei săptămâni va creşte o nouă tijă. De obicei a doua înflorire apare mai târziu.

10. Transplantarea se face dacă rădăcinile ies din ghiveci. Astfel, se taie mai întâi rădăcinile uscate şi apoi se pune planta într-un ghiveci mai mare, cu scoarţă specială şi se tasează bine planta. Se pun pe fundul ghiveciului pietre sau câteva bile de argilă. Această operaţie se face în perioada când planta nu are flori, cam o dată la doi ani.

Surse: libertatea.ro, adelaparvu.ro, eva.ro, infocasasigradina.ro

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!