Iată care sunt cele mai importante sfaturi de care trebuie să țineți cont pentru a avea mereu orhidee frumoase și înflorite

Publicitate

Gingașe și mereu un cadou deosebit pentru o persoană dragă, orhideele au nevoie de un regim special de îngrijire față de alte plante de interior. Cu atenția cuvenită, însă acestea vă vor răsplăti cu flori frumoase pe aproape toată durata anului!

Iată care sunt cele mai importante sfaturi de care trebuie să țineți cont pentru a avea mereu orhidee frumoase și înflorite:

1. Orhideele au nevoie de lumină perfectă. Lipsite de lumină, frunzele orhideelor se închid la culoare, astfel că încăperea în care se ține această floare trebuie să fie una scăldată de razele soarelui pe timpul zilei. Totuși, planta nu trebuie expusă direct, pentru a evita ca frunzele sale să se ardă. O alternativă recomandată de specialiști este suplimentarea luminii cu neoane pe care le puteți găsi în magazinele specializate în comerțul de accesorii pentru grădină. Dacă țineți orhideea pe pervaz, aveți grijă să o protejați de razele solare cu o perdea și să o țineți la o distanță de 20-30 de centimetri de lumina directă.

2. Ghiveciul transparent este mult mai indicat decât unul opac! În strânsă legătură cu nevoia de lumină a orhideei, un vas din sticlă ajută ca rădăcinile să se dezvolte armonios. Explicația: orhideea este o plantă epifită, ale cărei rădăcini se dezvoltă deasupra solului. Totodată, nu se recomandă schimbarea ghiveciului după cumpărarea orhideei (se poate păstra în același vas și doi ani fără probleme), dar dacă totuși vreți să faceți acest pas, se va opta pentru o dimensiune asemănătoare a vasului.

3. Substratul de care are nevoie orhideea este un amestec grosier, din resturi de scoarță, perlită și carbine horticol, pentru a permite circulația aerului.

4. Ca orice plantă și orhideea are nevoie de un pic de fertilizare, mai ales că pe timp de iarnă, orhideele își iau și ele un repaus, potrivit site-ului adevarul.ro. Dacă vreți să înflorească și în sezonul rece, trebuie să le pregătiți din timp cu un tratament de fertilizare ce se aplică în lunile septembrie și octombrie. Produsele ce pot fi folosite se găsesc la flacoane în florării și magazinele de casă și grădină. Astfel, există și fertilizant solid sub formă de bastonașe care costă în jur de 14.00 lei setul de 10 bastonașe sau îngrășământ lichid, preț în jur de 25.00 lei pentru un litru. Ambele sunt speciale pentru orhidee.

Publicitate

5. Necesarul de apă al orhideelor este un alt secret în îngrijirea lor. Orhideele crescute în interior au nevoie de o cantitate destul de mare de apă, așa că ele trebuie udate din abundență, NUMAI dimineața, iar următoarea udare trebuie să se producă în momentul în care pământul din ghiveci este aproape uscat. Apa folosită pentru udare trebuie să fie călduță, pentru a împiedica apariția unor boli sau afecțiuni ale plantei. Un alt indice care ne poate arăta că orhideea are nevoie de apă sunt rădăcinile care devin alb-sidefii. Orientativ, se recomandă udarea o dată pe săptămână în sezonul cald (primăvară-vară) și cam o dată la 10 zile în sezonul rece (iarna).

6. Nu doar cantitatea de apă este importantă, ci și cum este ea turnată. Orhideele Phalenopsis nu se udă niciodată în centrul plantei, ci apa se toarnă delicat pe lângă frunze. Din centrul coletului ies frunzele, iar dacă apa persistă acolo, mugurele central va putrezi și vor cădea în final toate frunzele plantei. Se recomandă folosirea apei de ploaie sau, dacă nu este posibil, apa plată sau orice altă sursă care să nu aibă conținut de clor și un grad cât mai mic de mineralizare.

7. Mari iubitoare de apă, orhideele se așteaptă să aibă parte de umiditate și în aerul din încăperea unde sunt păstrate. Pentru a le asigura acest spor de confort, puteți folosi un pulverizator, pentru a crește umiditatea aerului. O altă soluție pentru a menține nivelul de umiditate este așezarea ghiveciului pe o tavă acoperită cu pietricele, peste care se toarnă apă, cât să fie acoperite. Apa se va evapora treptat și va oferi necesarul de umiditate orhideelor.

8. O altă sensibilitate a orhideelor este legată de temperatură. Se simt bine la o temperatură de 10-23 grade Celsius, cu o diferență de cel puțin 9-12 grade Celsius între noapte și zi. Altfel, horticultorii cu experiență spun că că nu ar reuși să înflorească, și-ar dezvolta doar frunzișul.

9. Tăierea tijei se face după căderea florilor. După ce toate florile au căzut, înainte de a tăia tija, planta se lasă să se odihnească, câteva zile. Apoi se numără de la baza tijei douătrei noduri şi se taie cu un cuţit deasupra unui nod. După două-trei săptămâni va creşte o nouă tijă. De obicei a doua înflorire apare mai târziu.

10. Transplantarea se face dacă rădăcinile ies din ghiveci. Astfel, se taie mai întâi rădăcinile uscate şi apoi se pune planta într-un ghiveci mai mare, cu scoarţă specială şi se tasează bine planta. Se pun pe fundul ghiveciului pietre sau câteva bile de argilă. Această operaţie se face în perioada când planta nu are flori, cam o dată la doi ani.

Surse: libertatea.ro, adelaparvu.ro, eva.ro, infocasasigradina.ro

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Articole

Un test simplu de personalitate care iti va spune cum va fi toamna ta! Alege o frunza si descopera ce ascunde!

Publicitate

Cu toţii percepem toamna ca pe un anotimp al schimbării, ştii însă prin ce schimbari vei trece tu în această toamnă? Acest test te ajută să afli cum vei fi tu în această toamnă!

1. Relaxată şi visătoare

Sezonul rece vine numai cu lucruri bune pentru tine. Aşadar, vei avea o atitudine pozitivă, vei fi relaxată şi visătoare. Îţi găseşti fericirea în lucruri mici. Iti place sa iti ingrijesti casa si pentru tine curatenia de toamna nu va fi o problema. Daca te tii de ceea ce ti-ai propus, toamna asta vei reusi sa scapi de unele probleme ( cheltuieli cu ratele ) si vei reusi sa strangi bani pentru cheltuielile de Craciun!

Citatul tau: “Batranetea incepe ca toamna, cu melancolii, cu umbre care se lungesc, cu reverii si doruri vagi.” – Octavian Paler

2. Pasională şi atrăgatoare

Te laşi luată de val, trăieşti toul la intensitate maximă şi atragi persoanele de sex opus precum un magnet. Toamna vine cu o doză mărită de încredere în propria persoană, ceea ce te face să fii şi mai atrăgătoare. Acum este momentul sa iti pui dorinte pentru ca vibratia pozitiva din jurul tau te va ajuta sa treci peste probleme. Cel mai bun sfat pentru tine ar fi sa te bucuri de lucrurile marunte din viata ta!

Citatul tau: “A venit toamna, acopera-mi inima cu ceva, cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta.” (Nichita Stanescu)

3. Vigilentă şi înţeleaptă

Publicitate

Nu îţi scapă nimic în această toamnă. Observi tot ce se întâmplă în jurul tău şi eşti foarte vigilentă. Înţelepciunea este cea care te ajută să obţii tot ce îţi doreşti. Ofera sfaturi celor din jur pentru ca ai o putere speciala si poti ajunge foarte usor in sufletul omului si sa-i alini durerea; cel mai greu este sa ai grija de sufletul tau insa daca nu vei mai pune toate la suflet vei gasi puterea necesara sa treci peste unele momente mai putin confortabile care vor urma!

Citatul tau: “Toamna a deliciilor! Sufletul meu cel mai adanc este cununat cu ea; daca as fi o pasare, as zbura de-a lungul intregului pamant in cautarea a noi si noi toamne.” George Eliot

4. Calmă şi deloc pretenţioasă

Dacă în sezonul cald ai fost agitată şi nu te-ai putut relaxa deloc, acum eşti foarte calmă şi nu îţi ieşi din fire orice s-ar întâmpla. Laşi pretenţiile deoparte şi te bucuri de tot ce ţi se întâmplă. Atitudinea asta te va avantaja foarte mult pentru ca va fi usor sa te intelegi cu cei din jur. Evita sa ii contrazici chiar daca stii ca nu au dreptate, oricum nu vor intelege! Pastreaza-ti calmul si incearca sa te concentrezi pe ceva nou, sa scoti din viata ta lucrurile care te tin pe loc.

Citatul tau: “Sa stii ca transformarea incepe uneori cu o toamna. Asa ca niciodata sa nu blestemi toamna.” Yasmin Mogahed

5. Esti îndrazneaţă şi originală

Nu spui “nu” niciodată şi îţi place să încerci lucruri noi. Ai tendinţa să devii uşor extravagantă în această toamnă. Încalci regulile şi deteşti rutina. Foloseste-te de imaginatie si incearca sa redecorezi casa pentru ca sunt lucruri care iti umple spatiul inutil, ai nevoie de ordine pentru ca energiile pozitive sa te domine.

Citatul tau: “Toamna este a doua primavara cand fiecare frunza este o floare.” – Albert Camus

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Teste de Personalitate