Grijile de zi cu zi ne macina pe interior si usor usor ne darama… Iata cateva sfaturi pentru a elimina din griji

Grijile de zi cu zi ne macina pe interior si usor usor ne darama… Iata cateva sfaturi pentru a elimina din griji

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 March 2019 in Dezvoltare Personala

“Ce gândim, ce ştim sau ce credem este de mică importanţă. Singurul lucru care contează este ce facem…” — John Ruskin

Exista un adevar brutal in viata pe care unii oameni refuza sa-l accepte. Nu ai control asupra multor lucruri care se petrec in viata ta. Unii oameni care se impotrivesc acestui adevar devin obsedati de control. Ei micromanageriaza, refuza sa delege sarcinile si incearca sa forteze alte persoane sa se schimbe. Ei cred ca daca pot obtine suficient control asupra altor oameni si asupra situatiilor in care se afla, pot preveni aparitia unor lucruri rele.

Altii stiu ca nu pot impiedica aparitia acestor lucruri rele, dar oricum se tem de acestea. Ei se tem de tot, de la dezastre naturale pana la boli mortale. Grijile lor ii tin pe acestia ocupati, dar in cele din urma, isi pierd timpul si energia, pentru ca ingrijorarea nu face nimic.

Daca iti pierzi timpul ingrijorandu-te de lucruri pe care nu le poti controla, acestea sunt cateva dintre sfaturile care te pot ajuta:

1. Determina ceea ce poti controla

Cand se intampla sa te ingrijorezi, fa-ti timp un minut pentru a examina lucrurile asupra carora ai control. Nu poti preveni aparitia unei furtuni, dar te poti pregati pentru asta. Nu poti controla modul in care se comporta altcineva, dar poti controla modul in care reactionezi.

Recunoaste ca, uneori, tot ce poti controla este efortul si atitudinea ta. Cand pui energia in lucrurile pe care le poti controla, vei fi mult mai eficient.

2. Concentreaza-te pe influenta ta

Poti influenta oamenii si circumstantele, dar nu poti forta lucrurile sa iasa asa cum vrei. Deci, in timp ce ii poti oferi copilului instrumentele necesare pentru a obtine note bune, de exemplu, nu il poti face sa obtina nota zece de fiecare data. Si in timp ce poti sa pui la cale o petrecere una, nu poti face oamenii sa se distreze.

Pentru a avea cea mai mare influenta, concentreaza-te asupra schimbarii comportamentului. Incearca sa fii un model bun si stabileste granite sanatoase pentru tine. Cand te ingrijoreaza alegerile unei alte persoane, impartaseste opinia, dar numai o singura data. Nu incerca sa repari persoanele care nu vor sa fie reparate.

3. Identifica-ti temerile

Intreaba-te care sunt temerile tale in legatura cu ce se va intampla, atat pe termen lung cat si pe termen scurt. Prezici un rezultat catastrofal? Te indoiesti de capacitatea ta de a face fata dezamagirilor? De obicei, scenariul celui mai rau caz nu este la fel de tragic ca al tau.

Este o sansa buna sa fii mai tare decat crezi. Dar, uneori, oamenii sunt atat de ocupati, gandindu-se la lucruri precum “nu-mi pot permite ca afacerea sa esueze”, incat nu-si fac timp sa se intrebe “Ce voi face daca afacerea mea nu va reusi?”. Recunoasterea capacitatii tale de a face fata celui mai negativ scenariu te ajuta sa-ti pui energia in exercitii mai productive.

4. Diferentiaza intre ruminare si rezolvarea problemelor

Redarea conversatiilor in mintea ta sau imaginarea rezultatelor catastrofale din nou si din nou nu te va ajuta. Dar rezolvarea unei probleme o va face.

Intreaba-te daca gandirea ta este productiva. Daca rezolvi in mod activ o problema, cum ar fi sa incerci sa gasesti modalitati de a creste sansele de succes, continui sa lucrezi la solutii.

Daca, totusi, iti pierzi timpul ruminand, schimba canalul pe care e setat creierul. Recunoaste faptul ca gandurile tale nu te ajuta, ridica-te si concentreaza-ti creierul la altceva mai productiv.

5. Creaza un plan pentru a gestiona stresul

Exercitiile, mancatul sanatos si obtinerea unui somn sanatos sunt doar cateva dintre lucrurile esentiale pe care trebuie sa le faci pentru a avea grija de tine. De asemenea, trebuie sa-ti faci timp pentru a-ti gestiona stresul pentru a putea functiona mai eficient. Gaseste activitati relaxante ,cum ar fi meditatia, un hobby sau timpul petrecut cu prietenii. Acorda atentie nivelului de stres si observa cum faci fata stresului. Elimina abilitatile de coping nesanatoase, cum ar fi plangerea la alte persoane sau consumul excesiv de alcool.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!