Fii doar tu insuti si va fi suficient! In clipa in care te accepti asa cum esti, orice inferioritate si orice superioritate dispare!

Fii doar tu insuti si va fi suficient! In clipa in care te accepti asa cum esti, orice inferioritate si orice superioritate dispare!

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 May 2020 in Dezvoltare Personala

Invidia este unul dintre cele mai puternice sentimente. Invidia inseamna a trai prin comparatie. Cineva e mai sus decat tine. Te afli intotdeauna undeva, pe o treapta din mijlocul unei scari. Scara e cumva asemenea unui cerc, unei roti, pentru ca nimeni nu ajunge la capatul ei. Fiecare e blocat undeva la mijloc.

Cineva e intotdeauna mai sus decat tine, iar asta te ofenseaza si te mentine intr-o stare de lupta prin toate mijloacele posibile. Succesul iti va da toate drepturile, insuccesul iti va dovedi ca ai gresit. Prin urmare, ceea ce are importanta e succesul, iar pentru a-l atinge, orice mijloc e permis. Gandesti ca nu trebuie sa-ti pese de mijloacele prin care-l atingi si, de fapt, asa e, nimanui nu-i pasa. Tinta e sa urci cat mai sus pe scara. Problema e ca niciodata nu vei ajunge la varful ei. Mereu va fi cineva deasupra ta si, oricine ar fi, va crea in tine invidie, pentru ca el a reusit si tu nu.

Atunci de ce nu poti sari de pe scara? De ce nu poti iesi din cerc? In privinta asta, societatea a fost foarte abila. Ea si-a rafinat metodele de-a lungul miilor de ani: intotdeauna cineva e mai jos decat tine si asta iti da satisfactii incredibile. In acelasi timp, intotdeauna cineva e deasupra ta, ceea ce creeaza in tine invidie, nefericire, suferinta, umilinta. In timp ce celalalt continua sa se miste in sus, tu te-ai oprit. Aceasta te face sa te simti fara sens, nefolositor, o umbra pe pamant si nimic mai mult.

Acum ar fi cazul sa sari de pe scara si sa le spui celor din fata ta sa mearga unde vor. Dar nu sari, pentru ca mai exista o multime de oameni si sub tine. Aceasta iti va da o mare multumire, sentimentul ca ai intrecut atatia alti oameni; ca nu esti chiar fara valoare. Oamenii plasati sub tine sunt destui pentru a-ti dovedi asta. Acum esti intr-o dilema: de cate ori te uiti in sus, te simti rau; de cate ori te uiti in jos, te simti excelent.

Cum ai mai putea sari de pe scara? Sarind de pe ea, ai ramane singur. Nimeni n-ar mai fi deasupra ta si nimeni dedesubtul tau. Aici, pe scara, esti cu toata lumea, esti o parte a societatii, a culturii, a civilizatiei – si e doar o chestiune de oarecare efort din partea ta pentru ca oamenii sa ajunga sa-ti spuna: „Bravo, continua! Nu fi deprimat, fii optimist! Succesul e aproape”.

In copilarie, parintii ne spun: „Uita-te la baiatul vecinilor – a iesit primul la scoala, la liceu, la facultate…” Total gresit! Sa urmarim o logica simpla: daca nu te simti inferior, nu te poti simti superior si invers. Amandoua merg impreuna. Daca inlaturi unul din aceste sentimente, nu-l poti pastra pe celalalt. Daca nu te simti superior in fata unora, cum ai putea sa te simti inferior in fata altora? Te poti simti doar tu insuti. […] Da, e posibil ca intr-un domeniu sa stii tu mai mult, iar altcineva, mai putin. Intr-un domeniu poti fi mai talentat, iar in altul, altcineva. Acest lucru ne arata doar ca oamenii sunt unici, ca au calitati si abilitati diferite. Fiecare om are individualitatea lui proprie si nu poate fi comparat cu altul.

N-am crezut niciodata despre cineva ca mi-e inferior; n-am crezut niciodata despre cineva ca mi-e superior. Eu sunt eu, tu esti tu. Comparatia n-are sens. Dar toti copiii sunt impinsi in competitie, si astfel, e firesc sa te compari cu altii, iar invidia sa apara, daca cineva reuseste si tu nu, daca cineva obtine un lucru pe care tu nu poti sa-l obtii.

Asadar, ai fost invatat de mic sa te vezi inferior cuiva, sau superior altcuiva, astfel incat, acum ii judeci in permanenta pe oameni ca inferiori sau superiori, ca buni sau rai, ca cinstiti sau necinstiti, in raport cu tine. Nu judeca! Orice om e doar el insusi. Accepta-l asa cum e, dar nu uita ca acest lucru e posibil numai daca te accepti si pe tine asa cum esti.

Raspunsul pentru cel care ma intreaba daca invidia ne indeparteaza de noi insine este DA. Prin comparatie, ai mers prea departe, in ambele directii. Intr-o parte sunt cei superiori tie, iar intr-alta sunt cei inferiori tie – tu esti intre. Nu mai ai timp sa te vezi pe tine insuti. Lupti in permanenta pentru a-i lua locul celui care este deasupra ta si, in acelasi timp, il impingi in jos pe cel de sub tine, pentru ca incearca sa-ti ia locul. Iar el te trage de picioare, la fel cum tragi si tu de picioarele altcuiva. E un lant straniu, in care fiecare trage de picioarele celuilalt, si toti sunt in pericol de a fi raniti.

Daca sunteti invidios in competitia cu lumea din jurul vostru, cum puteti ajunge la voi insiva? Lumea e atat mare, sunt atatia oameni in ea, si voi intrati in competitie cu toata lumea! Cineva are un chip frumos, cineva are un par bogat, cineva are un trup bine proportionat, cineva are un intelect foarte dezvoltat, cineva e pictor, cineva e poet… Cum va puteti descurca? Toate acestea si voi singuri in aceasta competitie? Veti innebuni! Si asta se intampla, de fapt, cu toata umanitatea.

Inlaturati competitia, inlaturati invidia! E absolut fara sens. E un mijloc de tortura, astfel incat sa nu puteti fi niciodata voi insiva.

Fiecare se simte inferior intr-un fel sau altul. Motivul e neacceptarea faptului ca fiecare e unic. Nu se pune problema superioritatii sau a inferioritatii. Fiecare face parte dintr-o categorie care ii este proprie. Si din acest lucru nu rezulta nici o comparatie. Noi nu le-am permis oamenilor sa se accepte pe ei insisi asa cum sunt. In clipa in care te accepti asa cum esti, fara nici o comparatie, orice inferioritate si orice superioritate dispare. In acceptarea totala de sine vei fi liber de aceste complexe de inferioritate sau superioritate. Altfel, vei suferi toata viata.

Fii doar tu insuti si va fi suficient. Esti acceptat de soare, esti acceptat de luna, esti acceptat de arbori, de ocean, de pamant. Ce poti sa-ti doresti mai mult? Esti acceptat de intregul Univers. Bucura-te si savureaza acest lucru!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!
Urmărește-ne și pe Google News

Vrei să vezi articolele direct pe telefonul tău? Urmărește-ne pe Google News!
Mai multe opțiuni
Distribuie
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Whatsapp Distribuie pe Whatsapp
Mai multe opțiuni Mai multe opțiuni
Mai multe opțiuni
Închide