Experientele ne modeleaza mintea, iar mintea ne modeleaza experientele – precum o mana spala pe cealalta!

Odată, un drumeț bătrân și câinele său au pornit într-o călătorie lungă și complicată spre găsirea fericirii absolute. Ei mergeau zile în șir prin pustiu, neavând o sursă de apă sau un loc care le-ar fi ferit de arșiță. Dar iată că ei au observat un palat grandios în depărtare. Înaintea palatului se întindea o grădină mare și verde. Apropiindu-se, bătrânul a observat un izvor și multe fântâni. Se simțea de-a dreptul istovit de sete,când ușa palatului s-a deschis și de ei s-a apropiat un tânăr binevoitor. Era slujnicul stăpânului castelului. El i-a propus drumețului să înnopteze în palat o noapte, pentru a se odihni și a-și recăpăta puterile. Slujnicul a mai adăugat că drumețul va putea păși pragul palatului, doar dacă-și va lăsa câinele afară, pentru că stăpânul lui urăște câinii. Auzind acest lucru bătrânul a refuzat propunerea slujnicului, spunând că nu-l poate lăsa afară pe prietenul său cel mai bun și s-a pornit mai departe spre destinație, alături de câine. Drumețul și câinele se târau pe pământul înfierbântat, fiind lipsiți de ultimele puteri. După câteva ore pline de suferință, ei au văzut o casă mică, dar foarte drăguță. Acolo locuia o bătrânică. Când cei doi s-au apropiat de casa ei, ea deja îi aștepta cu un pahar de apă rece, parcă citindu-le gândurile. Drumețul a întrebat-o pe bătrână dacă aceasta le-ar putea oferi adăpost și hrană lui și prietenului său, pentru că ei sunt pe cale să moară de foame și oboseală. Doar că spunând acestea, bătrânul a rugat să i se spună din timp dacă i se va permite să-și ia și câinele, pentru că în caz contrar el nu va păși pragul casei. Bătrâna le-a zâmbit și le-a spus să intre împreună. Intrând în casă, i-a spus drumețului că nici el și nici câinele său nu au rezistat drumului greu și au murit, iar acum ei au găsit, în sfârșit, adevăratul rai. Atunci bărbatul a întrebat-o nedumerit pe bătrână de ce atunci au trecut peste acel palat grandios, fără ca să intre. Iar bătrâna le-a răspuns că acolo e casa diavolului și că el îi ademenește, cu ușurință, pe toți pribegii suferinzi și că e de mirare că el nu s-a lăsat prins în capcană. Drumețul s-a uitat zâmbind la câinele său și i-a mulțumit pentru faptul că acesta l-a mai salvat încă o dată. Una dintre cele mai josnice fapte posibile pe care le poate săvârși un om este trădarea prietenului. Nu contează dacă acest prieten este om sau animal, dacă până la urmă îi trădăm atunci ajungem fără nimic, lipsindu-ne de cel mai prețios cadou de la Dumnezeu – prietenia.

“Nu te mulțumi cu oricine, numai ca să ai pe cineva. Stabilește-ți standardele.”

Dragostea vine când o aștepți mai puțin, când nici măcar nu o cauți. Vânătoarea după dragoste nu aduce niciodată un partener potrivit. Creează numai neîmplinire și nefericire. Dragostea nu e niciodată în afara noastră; dragostea e În noi. Nu insista ca dragostea să vină imediat. Poate că încă nu ești pregătit pentru asta, sau nu te-ai dezvoltat spiritual suficient ca să atragi dragostea pe care ți-o dorești. Nu te mulțumi cu oricine, numai ca să ai pe cineva. Stabilește-ți standardele. Ce fel de dragoste ţi-ar place să atragi? Fă o listă eu calitățile pe care le dorești ca adevărat într-o relație. Dezvoltă acele calități în tine însuti, și vei atrage o persoană care le are. Poate vrei să examinezi ce anume ține dragostea departe de tine. Poate fi spiritul critic? Sentimentul că nu meriți? Standardele exagerate? Imagini de stele dc cinema? Frica de intimitate? Crezul că nu meriți să fii iubit? Fii gata pentru iubire atunci când apare. Pregătește terenul, și fii gata să hrănești dragostea. Fii iubitor, și vei fii demn de iubit. Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!
Publicitate

”In momentul in care descoperim ca povestile din viata noastra ne modeleaza fondul neurologic – dar sunt, totodata, si produsul conexiunilor noastre neuronale, putem alege sa le schimbam, pentru a ne putea schimba si structura cerebrala. Odata ce creierele noastre se schimba, putem incepe sa avem experiente noi si originale – si, din acestea, sa cream altele noi.

Astfel, asemenea unei maini care o spala pe cealalta, experientele ne modeleaza creierul, iar creierul ne modeleaza povestile”, spun doctorii David Perlmutter si Alberto Villoldo in cartea lor, ”Neurostiinta iluminarii”(Ed. For You).

Asadar, ”experientele ne modeleaza creierul, iar creierul ne modeleaza povestile”, spune stiinta moderna si asta-i o veste cat se poate de fericita pentru fiinta umana. E cu adevarat revolutionar si fantastic sa stim si sa intelegem ca ne putem rescrie povestile de viata, deopotriva in gene, cat si in neuroni, ca avem puterea de a face schimbari si nu suntem victime ale genelor, ale substantelor chimice ce se revarsa in creierele noastre, ale erorilor biologice sau ale oamenilor. Suntem autorii propriei povesti in aceasta viata, suntem cei ce le intrepreteaza, le scriu, le joaca si apoi tind sa creada…ca ele vin violent sau in mod fericit din lume.

Cum intrepretam fiecare experienta e cheia catre schimbarea povestii pe care o scriem in propriul creier si apoi in propria viata. Energia sau lipsa ei, bucuria sau tristetea, frumusetea si cenusiul nu sunt altceva decat ”poveste” si ”perceptie”, ”interpretare” si subiectivitate, dar fiecare dintre aceste alegeri creaza consecinte diferite in trup, in minte, in sistemul emotional si-n insasi experienta vietii. S-ar putea sa fie adevarat ca povestea pe care o traim e scrisa de noi insine, s-ar putea safie adevarat faptul ca ne scriem vietile inconstient, in cea mai mare parte a timpului, iar inconstienta sa fie cauza alunecarilor pe pantele inguste si, uneori periculoase, ale negativitatii si suferintei umane.

Publicitate

Autorii citati mai sus propun un exercitiu pe care ei insisi in catalogheaza drept ”copilaresc”, dar nu-i asa ca ne simteam puternici in inocenta noastra copilareasca si liberi de resentimentele care-i incarca atat de grav pe adulti? Exercitiul consta in a ne rescrie ”povestea” vietii asa cum am dori sa fie, a ne aseza undeva, intr-un loc linistit, cu creionul in mana, si a ne imagina pe noi insine in povestea vietii noastre, dar constient.

E in acest exercitiu un fel ”de a visa lucid”, un fel de a deschide in propriul creier cai neronale noi si – in consecinta– cai catre experiente noi. Atentia noastra focalizata asupra problemelor, a blocajelor, a lipsurilor, a nevoilor, a frustrarilor si a lucrurilor pe care nu le avem ne mentin ancorati in povestea victimei, in acea poveste careia i-am dat putere prin credinta si prin convingere.

O actiune constienta, persistenta si atenta asupra credintelor pe care le-am acumulat in experientele de viata, flexibilitatea mentala si dispozitia de a ne desprinde de prejudecati, de ceea ce ”stim” ca este, se intampla sau a fost candva ne poate deschide spre intelegerea puterii noastre de a ne modela destinul.

Sa ne scriem povestea vietii cu luciditate e cu totul altceva decat a scrie povestea fara sa constientizam ca noi suntem autorii ei. Diferenta o face constienta insasi, starea de ”trezie” si de claritate a mintii si a sufletului. ”Neuronii educati” sa spere, sa iubeasca, sa vada partea plina a paharului, sa daruiasca si sa priveasca inainte cu incredere pot privi apoi in lume povestea sperantei, a iubirii, a paharului plin, a daruirii si a puterii de a privi cu incredere in viitor.

Povestea din gandurile noastre e povestea careia ii dam viata si, iata, putem face asta constient, intelegand ca binele exista cu o conditie; sa-l percepem, sa fim convinsi ca exista, sa credem aceasta. Stiinta de azi il confirma pe Hristos, ne spune clar si raspicat ca”putem muta si muntii din loc daca noi credem ca putem”!

Credinta e samanta puterii noastre, ea se scrie in noi, inclusiv in creier si ceea ce noi scriem astfel devine poveste…Daca nu ne place ce-am scris pana acum, putem schimba asta, putem inventa o poveste in care ne iubim pe noi si acceptam felul in care fiecare alta fiinta isi scrie propria poveste!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala
"Fii sincera in primul rand cu tine. Nu ii poti ajuta pe ceilalti daca nu te poti ajuta, in primul rand pe tine." Nu este ușor să-ți păstrezi zâmbetul când în jurul tău lumea pare că se prăbușește. Nu este ușor să-ți păstrezi visele când eșecurile bat la ușa inimii. Nu este ușor să păstrezi drumul drept în viață când toate cărările par să ducă în altă parte. Nu este ușor să ierți când toți te dezamăgesc în fiecare moment. Nu este ușor să întorci celălalt obraz când ești lovit cu vorbe urâte din toate direcțiile. Nu este ușor să vezi în clipa prezentă o nouă șansă, în momentul de față un prilej, în ușile care se închid speranță, când tot ceea faci pare să fie tocmai pe dos. Nu este ușor să-ți păstrezi încrederea, curajul, optimismul în momentele grele din viață. Nu este ușor să o iei de la capăt. Nu este ușor să fii tare în ciuda greutăților care vor să te vadă la pământ. Nu este ușor să supraviețuiești și să găsești calea spre fericire. Nimic din toate acestea nu sunt ușor de făcut, și totuși le facem în fiecare zi. Cu răbdare, credință, iubire și curaj trecem peste fiecare piatră așezată în calea noastră. Pentru că nu știm o altă cale. Pentru că nu există în inima și în mintea noastră cuvântul „renunțare”. Pentru că o gândim, ne-o dorim și reușim într-un final să dăm un alt sens cuvântului „ imposibil”. Pentru că nimic nu poate sta în calea noastră atâta timp cât pornim la drum cu această convingere. Pentru că totul este posibil, chiar și un zâmbet cald într-o zi tristă. Pentru că fiecare dintre noi are în adâncul sufletului această forță magică care ne propulsează în mijlocul problemelor și ne lasă să ne descurcăm cum putem. Uneori nu avem nici o altă armă în afara gândurilor noastre. Și trebuie să ne descurcăm cumva. Alteori apar, din necunoscut, oportunități și soluții la care nici nu ne gândeam dar care ne ajută să ajungem la soluția optimă pentru noi. Atâta timp cât ne dăm voie să visăm și nu ne limităm în gânduri și acțiuni, vom afla la timpul potrivit soluția corectă la toate frământările și întrebările noastre nerostite. Atâta timp când nu pierdem din vedere țelul nostru nu avem de ce să simțim teamă sau tulburare. Atâta timp cât mai există o fărâmă de optimism și speranță în sufletul nostru nu este nimic pierdut. Înarmează-ți sufletul și mintea doar cu gânduri pozitive. Și încearcă zi de zi să poți mai mult. Să vrei mai mult. Să zâmbești mai des. "Toate visele noastre se vor realiza, dacă avem curajul să le urmăm." — Walt Disney "Viaţa este dificilă, dar să-ţi spun ceva: îndată ce accepţi acest adevăr, ea devine uşoară!" — Buddha "Patru lucruri avem mai mult decât credem: defecte, datorii, ani şi duşmani." — Proverbe persane "Nu trăi în trecut, nu visa la viitor, concentrează-ți toate eforturile în prezent." — Buddha "Perlele nu se află pe malul oceanului. Dacă vrei una, trebuie să te scufunzi după ea." — Proverbe chinezești "Pe cer nu există nicio diferență între Est și Vest. Fiecare om își creează propriile diferențe și apoi le crede adevărate." – Buddha "Ori de câte ori te trezești dimineața, gândește-te la privilegiul de a fi în viață, de a putea gândi, iubi și de a te putea bucura." — Marcus Aurelius "Ai minte. Ai două picioare. Poţi să alegi singur drumul pe care să o apuci pentru că ştii ce vrei şi decizia îţi aparţine în totalitate." – Dr. Seuss Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!