Experientele ne modeleaza mintea, iar mintea ne modeleaza experientele – precum o mana spala pe cealalta!

Experientele ne modeleaza mintea, iar mintea ne modeleaza experientele – precum o mana spala pe cealalta!

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 January 2020 in Dezvoltare Personala

”In momentul in care descoperim ca povestile din viata noastra ne modeleaza fondul neurologic – dar sunt, totodata, si produsul conexiunilor noastre neuronale, putem alege sa le schimbam, pentru a ne putea schimba si structura cerebrala. Odata ce creierele noastre se schimba, putem incepe sa avem experiente noi si originale – si, din acestea, sa cream altele noi.

Astfel, asemenea unei maini care o spala pe cealalta, experientele ne modeleaza creierul, iar creierul ne modeleaza povestile”, spun doctorii David Perlmutter si Alberto Villoldo in cartea lor, ”Neurostiinta iluminarii”(Ed. For You).

Asadar, ”experientele ne modeleaza creierul, iar creierul ne modeleaza povestile”, spune stiinta moderna si asta-i o veste cat se poate de fericita pentru fiinta umana. E cu adevarat revolutionar si fantastic sa stim si sa intelegem ca ne putem rescrie povestile de viata, deopotriva in gene, cat si in neuroni, ca avem puterea de a face schimbari si nu suntem victime ale genelor, ale substantelor chimice ce se revarsa in creierele noastre, ale erorilor biologice sau ale oamenilor. Suntem autorii propriei povesti in aceasta viata, suntem cei ce le intrepreteaza, le scriu, le joaca si apoi tind sa creada…ca ele vin violent sau in mod fericit din lume.

Cum intrepretam fiecare experienta e cheia catre schimbarea povestii pe care o scriem in propriul creier si apoi in propria viata. Energia sau lipsa ei, bucuria sau tristetea, frumusetea si cenusiul nu sunt altceva decat ”poveste” si ”perceptie”, ”interpretare” si subiectivitate, dar fiecare dintre aceste alegeri creaza consecinte diferite in trup, in minte, in sistemul emotional si-n insasi experienta vietii. S-ar putea sa fie adevarat ca povestea pe care o traim e scrisa de noi insine, s-ar putea safie adevarat faptul ca ne scriem vietile inconstient, in cea mai mare parte a timpului, iar inconstienta sa fie cauza alunecarilor pe pantele inguste si, uneori periculoase, ale negativitatii si suferintei umane.

Autorii citati mai sus propun un exercitiu pe care ei insisi in catalogheaza drept ”copilaresc”, dar nu-i asa ca ne simteam puternici in inocenta noastra copilareasca si liberi de resentimentele care-i incarca atat de grav pe adulti? Exercitiul consta in a ne rescrie ”povestea” vietii asa cum am dori sa fie, a ne aseza undeva, intr-un loc linistit, cu creionul in mana, si a ne imagina pe noi insine in povestea vietii noastre, dar constient.

E in acest exercitiu un fel ”de a visa lucid”, un fel de a deschide in propriul creier cai neronale noi si – in consecinta– cai catre experiente noi. Atentia noastra focalizata asupra problemelor, a blocajelor, a lipsurilor, a nevoilor, a frustrarilor si a lucrurilor pe care nu le avem ne mentin ancorati in povestea victimei, in acea poveste careia i-am dat putere prin credinta si prin convingere.

O actiune constienta, persistenta si atenta asupra credintelor pe care le-am acumulat in experientele de viata, flexibilitatea mentala si dispozitia de a ne desprinde de prejudecati, de ceea ce ”stim” ca este, se intampla sau a fost candva ne poate deschide spre intelegerea puterii noastre de a ne modela destinul.

Sa ne scriem povestea vietii cu luciditate e cu totul altceva decat a scrie povestea fara sa constientizam ca noi suntem autorii ei. Diferenta o face constienta insasi, starea de ”trezie” si de claritate a mintii si a sufletului. ”Neuronii educati” sa spere, sa iubeasca, sa vada partea plina a paharului, sa daruiasca si sa priveasca inainte cu incredere pot privi apoi in lume povestea sperantei, a iubirii, a paharului plin, a daruirii si a puterii de a privi cu incredere in viitor.

Povestea din gandurile noastre e povestea careia ii dam viata si, iata, putem face asta constient, intelegand ca binele exista cu o conditie; sa-l percepem, sa fim convinsi ca exista, sa credem aceasta. Stiinta de azi il confirma pe Hristos, ne spune clar si raspicat ca”putem muta si muntii din loc daca noi credem ca putem”!

Credinta e samanta puterii noastre, ea se scrie in noi, inclusiv in creier si ceea ce noi scriem astfel devine poveste…Daca nu ne place ce-am scris pana acum, putem schimba asta, putem inventa o poveste in care ne iubim pe noi si acceptam felul in care fiecare alta fiinta isi scrie propria poveste!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!
Urmărește-ne și pe Google News

Vrei să vezi articolele direct pe telefonul tău? Urmărește-ne pe Google News!
Mai multe opțiuni
Distribuie
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Whatsapp Distribuie pe Whatsapp
Mai multe opțiuni Mai multe opțiuni
Mai multe opțiuni
Închide