Ați avut stări de oboseală și somnolență în ultima vreme? Motivul lipsei de forță și energie poate fi deficitul de vitamine.
Această afecțiune se poate agrava atât de mult încât poate duce la depresie. Prin urmare, această stare nu poate fi ignorată. Vă invităm să aflați care vitamine sunt cele mai bune de luat în caz de oboseală și somnolență.
Vitamine B.
Din cauza lipsei de vitamina B1, dezvoltați slăbiciune la nivelul mușchilor, apare dificultăți de respirație (chiar și într-o stare calmă) și se observă palpitații cardiace. Deficitul de acid folic duce la lipsa de energie pentru a face munca de zi cu zi și provoacă, de asemenea, insomnie. În plus, sistemul digestiv și nervos are de suferit.
Cu o lipsă de vitamina B12, o persoană are oboseală chiar și după o odihnă bună. Există senzația că forțele părăsesc corpul și din această cauză, vrei să dormi în mod constant.
O deficiență de vitamine B este deosebit de periculoasă în timpul sarcinii: din această cauză, este posibil ca sistemul nervos al bebelușului să nu se formeze corespunzător, ceea ce va atrage consecințele cele mai negative.
Pentru a preveni un deficit de vitamine B, trebuie să includeți în dietă alimente precum ouă, ficat, leguminoase, lactate și brânzeturi.
Vitamina C.
Lipsa vitaminei C sau a acidului ascorbic provoacă somnolență și slăbește sistemul imunitar. Din acest motiv, o persoană nu poate lucra pe deplin și este adesea bolnavă. Acest lucru este deosebit de periculos în timpul sarcinii. În lipsa vitaminei C, ar trebui să includeți în dieta dumneavoastră citrice, kiwi, coacăze negre, căpșuni, pomelo, ananas.
Vitamina D.
Lipsa acestei vitamine se observă în perioada de toamnă-iarnă, când zilele însorite devin din ce în ce mai puține. Vara, o persoană primește vitamina D din abundență. Deficitul de vitamina D este deosebit de periculos pentru copiii mici.
Faptul este că este implicat în formarea și dezvoltarea sistemului osos, lipsa acestuia poate duce la dezvoltare întârziată sau chiar rahitism. Datorită deficitului de vitamina D, imunitatea scade, ceea ce duce la răceli frecvente.
Pentru a evita deficiențele de vitamina D în toamnă și iarnă, mâncați ulei de pește, pește de diferite soiuri, caviar roșu, ouă, unt și brânzeturi tari.
Cofeina vă va scuti de oboseală.
Cofeina a fost acuzată de multe probleme de sănătate, dar este un puternic stimulent cerebral. Consumul moderat de cofeină ajută la restabilirea energiei și la menținerea funcționării corecte a sistemului nervos.
Amintiți-vă, oboseala poate fi un simptom al diabetului, artritei, anemiei, bolii tiroidiene și a altor afecțiuni grave. Dacă nu aveți un deficit de vitamine, atunci contactați un specialist pentru a afla care este problema.
Este posibil să trebuiască să vă supuneți unor analize suplimentare. Vă rugăm să rețineți: oboseala persistentă poate fi asociată cu administrarea de medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, cu administrarea de antihistaminice și diuretice.
Persoanele în vârstă, studenții lipsiți de somn în mod sistematic și persoanele cu dizabilități de muncă trebuie să ia în mod regulat complexe multivitaminice în perioada de iarnă-primăvară.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.