De ce nu ar trebui să-ți pară rău că nu ai devenit mamă

De ce nu ar trebui să-ți pară rău că nu ai devenit mamă

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 January 2021 in De SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăLifeStyle

Cândva era de neconceput să ne imaginăm viața fără copii, dar lumea se schimbă rapid. Populația Pământului crește fără încetare, iar speranța de viață se află la cel mai înalt nivel din istorie. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că mulți oameni decid să nu își dedice viața copiilor.

Unii oameni nu pot avea copiii din motive de sănătate, în timp ce alții refuză în mod voit. Când o persoană decide că nu dorește să aibă un copil, este un lucru complet normal, nu trebuie să o judecăm pentru asta.

Când oamenii decid că aleg o viață fără copii, uneori se pot strecura îndoieli. Și nu din cauza faptului că încă nu sunt hotărâți dacă vor sau nu copii. Dimpotrivă, știu sigur că nu au nevoie de ei, dar își fac griji că în viitor pot regreta o decizie luată în tinerețe.

Iată șase motive pentru care trebuie să renunți la regret:

1. Regretul apare din cauza judecăților

Omul este o ființă socială care trebuie să coopereze cu ceilalți pentru a supraviețui. De la oamenii din jur vin păreri și judecăți care te fac să te simți vinovat pentru absența copiilor. Prin urmare, femeile se îngrijorează pur și simplu pentru că societatea le forțează.

Chiar dacă decizia de a nu naște este pe deplin conștientă și echilibrată, oamenii din jurul tău te pot face să te simți vinovată. Dacă o persoană nu este complet încrezătoare în sine, atunci astfel de reproșuri îi pot face rău și pot crea iluzia că ar fi putut și ar fi trebuit să nască. Dar, după cum vă puteți imagina, nașterea unui copil nu ar trebui să se întâmple pur și simplu pentru că „așa spune lumea”, este o abordare greșită.

2. Depinde mult de raționalitatea deciziei

Conform cercetărilor, majoritatea femeilor care renunță la maternitate nu regretă această decizie. Situația este mai gravă atunci când femeile nu pot avea un copil din cauza problemelor de sănătate. În acest caz multe dintre ele regretă că nu au copii, pentru că nu a fost alegerea lor să nu aibă.

3. Unii oameni regretă că au avut copii

Adevărul este crud,  dar există astfel de oameni și sunt destul de mulți. Iar ideea aici nu este că astfel de părinți sunt răi și nu își iubesc copiii. Dimpotrivă, ei îi iubesc, dar în același timp își dau seama că viața lor s-a îngreunat din cauza deciziei de a face copii.

Acești oameni nu vă vor recunoaște niciodată acest lucru personal, dar în chestionarele anonime ei recunosc mai ușor acest lucru. În societate nu este normal să existe astfel de discuții despre acest lucru, deoarece vei fi imediar arătat cu degetul.

4. Societatea judecă după standarde duble

O tânără fără bani poate spune că vrea să facă mulți copii. Nimeni nu se va opune deciziei, chiar dacă pe viitor copiii vor crește în condiții teribile și vor fi tratați cu cruzime de către părinți. Societatea nu îi va spune niciodată unei astfel de fete: „Poate te răzgândești”. Dar unei femei care refuză maternitatea i se va spune mereu.

Realitatea este că oamenilor nu le pasă cum vor trăi copiii tăi. Însă, dacă te hotărăști că nu vrei să ai copii, ei te vor ataca cu reproșuri. Trebuie să acceptăm că societatea funcționează uneori după legi foarte ciudate. Dacă nu ai bani să crești copilul, te judecă pentru că l-ai făcut, dar dacă te hotărăști să nu faci, te judecă pentru că nu ai făcut.

Cel mai important este să faci ceea ce simți și să nu-ți pese de judecățile altora.

5. Nu ai nevoie neapărat de copii pentru a fi fericit

Chiar dacă unele persoane nu vor fi de acord, puteți trăi o viață fericită și fără copii. Sunt o mulțime de motive pentru care poți fi fericit în viață. Exact așa cum fericirea nu se rezumă la un iubit/soț, nici la un copil nu se rezumă.

6. Nu toți părinții vor primi ,,o cană de apă” la bătrânețe

Este greu să recunoaștem acest lucru, dar nu toți copiii sunt capabili sau dispuși să-și ajute părinții la bătrânețe. Există multe motive pentru asta. Însă nimeni nu ar trebuie să facă copii doar pentru a avea un asistent la bătrânețe, trebuie să-i facă din iubire și din dorința de aduce, crește și educa o nouă viață pe pământ. Acei oameni care fac copii doar pentru a fi ajutați la bătrânețe sunt sortiți să nu primească niciun ajutor.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!