De ce în America temperatura se măsoară în gură, iar la noi sub braț

De ce în America temperatura se măsoară în gură, iar la noi sub braț

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 December 2020 in CuriozitățiSanatate

V-ați întrebat vreodată de ce Americanii pun termometrul în gură și Europenii pun termometru sub braț? Și, mai mult, aceasta nu este o chestiune la întâmplare, ci un lucru obișnuit. Este puțin probabil să întâlniți în Statele Unite o persoană care pune un termometru sub braț, iar în Europa este foarte puțin probabil să întâlniți pe cineva care pune un termometru în gură.

În același timp, în țările europene, metoda rectală este în general preferată.

Cum se poate explica acest lucru?

Ironia este că cel mai precis mod de a determina temperatura corpului este rectal. Și se practică nu numai în Europa, ci în toată lumea. Metoda rectală reprezintă punerea unui termometru în al cincilea punct pe care medicii îl folosesc atunci când măsoară temperatura copiilor, deoarece un copil abia născut nu va putea ține un termometru nici sub braț, nici în gură.

În plus, cea mai „picantă” metodă este utilizată de medici și atunci când lucrează cu adulți, când este necesar să se ia cele mai exacte valori. Această metodă mai este utilizată și atunci când vă pregătiți pentru operații grave sau pentru tratamentul bolilor periculoase.

De ce se măsoară temperatura în SUA în gură și în Europa sub braț?

Conform științei, este mai corect să măsurăm temperatura din gură. Corpul se poate încălzi cu ușurință, când stăm sub o pătură sau după ce facem mișcare, dar în gură temperatura este constantă. În plus, temperatura din gură este măsurată mai repede.

Și nu este nevoie să vă ridicați hainele, nu trebuie să stați nemișcat, există mai puține șanse să scăpați termometrul, în general, există unele avantaje.

De ce atunci în țările europene a rămas obiceiul de a ține subsuoară, dacă acest lucru este mai puțin precis și chiar mai puțin confortabil?

Pentru aceasta trebuie să vă amintiți vremurile de demult. În spitale, cu o coadă lungă, nu era igienic să iei un termometru după un străin în gură, cavitatea bucală fiind o zonă personală . Nu îl puteai dezinfecta cu alcool (se simțea gustul de alcool în gură care putea influența anumite senzații), nu îl puteai pune în apă clocotită (se putea sparge), într-un cuvânt nu a fost la îndemână, așa că medicii au măsurat temperatura sub braț, principalul motiv fiind un mod mai comod pentru medici.

Ei bine, oamenii s-au luat după medici, pentru că dacă medicul face asta, atunci este corect! Așa a rămas obiceiul de a măsura temperatura sub braț.

Este adevărat, trebuie avut în vedere faptul că temperatura obișnuită de 36,6 este considerată normală numai cu metoda de măsurare sub braț. În gură – valorile normale sunt 37,3 – 37,7 grade, iar rectal – 37,1 – 37,5.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!