De ce ajungem la certuri intr-o relatie

De ce ajungem la certuri intr-o relatie

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 November 2017 in RelatiiSfaturi

Orice specialist, orice carte, revistă, site, chiar orice amic care aude despre probleme în cuplu va aduce în discuţie comunicarea dintre parteneri. Pentru că adevărul este că o comunicare deschisă, eficientă, empatică este cheia oricărei relaţii de succes. Este, în acelaşi timp, dificil să menţinem deschisă poarta spre comunicare şi să evităm unele greşeli, conştiente sau mai degrabă nu.

Fiecare are un anumit stil de comunicare, un pattern, de obicei influenţat în mare parte de familia sa de origine. Evident că se întâmplă ca doi parteneri de relaţie să aibă stiluri diferite şi de aici conflictele, evitarea discuţiilor „serioase” şi impresia că celălalt nu te înţelege. Acest blocaj poate fi trecut dacă cei doi ajung să se cunoască destul de bine şi dacă depun un efort să înţeleagă stilul fiecăruia. Dar există şi anumite greşeli pe care le face oricine atunci când încearcă să comunice, greşeli de care este bine să devenim conştienţi.

Top 10 greşeli în comunicarea dintre partenerii relaţiei de cuplu:

♥ Evitarea. Atât atunci când este vorba despre întrebări dificile, sensibile venite de la partener, cât şi atunci când pur şi simplu nu ai chef de o conversaţie, poate că tinzi să eviţi aceasta, prefăcându-te foarte preocupat de altceva, foarte somnoros, sau încercând să-i distragi atenţia celuilalt spre altceva. Greşeala? Astfel îţi convingi partenerul de lipsa ta de interes şi de empatie – dacă el sau ea vine la tine cu o întrebare, o problemă, iar tu îl/o ignori, cum ai dori să pari un partener implicat?

♥ Presupunerile. Mai ales în relaţia de cuplu, tinzi să faci presupuneri, să crezi că ştii deja ce gândeşte, ce simte, ce vrea celălalt, fără să îl/o mai întrebi. Greşeală: oricât de bine îţi cunoşti sau crezi că îţi cunoşti partenerul, mereu arată că te interesează ceea ce are el/ea de spus! Replica: „am luat de la sine înţeles că şi tu vrei la fel ca mine” nu ajută comunicarea!

♥ Criticile. Sigur, câteodată trebuie şi e chiar bine să îi spui ceea ce te deranjează – altfel, cum să ştie că ceva nu îţi convine? Dar ai mare grijă la modul în care critici: multe critici tind să fie mai degrabă distructive; mai exact, celălalt aude doar că nu face ceva bine, că nu este bun la ceva etc.. Mai important este să audă de la tine ceea ce face bine şi ceea ce ai dori să facă altfel, nu să critici mereu defectele şi greşelile sale.

♥ Lipsa de empatie. Ştii replica: „nu mă deranjează ceea ce ai spus, ci felul în care ai spus-o”? Sigur o ştii! Aceasta deoarece chiar şi atunci când mesajul nostru se vrea paşnic şi calm, modul în care îl transmitem influenţează ce înţelege celălalt. Aşadar, sarcasmul sau iritarea de abia reţinută transformă complet mesajul.

♥ Bârfa despre partener. Ai obiceiul ca, atunci când te-a deranjat sau enervat ceva, să te plângi de partenerul tău de cuplu prietenilor, nu lui/ei? Ce fel de mesaj transmiţi astfel? „Nu vorbesc cu tine despre ce m-a deranjat, aştept o bârfă bună cu prietenii mei”? Puţini oameni suportă ideea că ceea ce se petrece în intimitate ajunge la ceilalţi, în loc să fie discutat tot în intimitate.

♥ Cuvântul încălcat. Ai tendinţa să promiţi lucruri şi apoi să nu te ţii de cuvânt? Exagerezi diverse lucruri pentru ca apoi să te răzgândeşti, scuzându-te că erai dus de val când le-ai spus? Nimic nu afectează mai mult încrederea decât încălcarea cuvântului dat. Mai bine nu promiţi nimic, decât să ştii că s-ar putea să încalci promisiunea făcută fiinţei iubite.

♥ Discuţii serioase când celălalt este ocupat. Poate că simţi că o conversaţie nu poate fi amânată. Dar mai ales când este vorba despre discuţii dificile sau sensibile, trebuie să vezi dacă partenerul tău de cuplu are starea necesară; dacă este ocupat, obosit sau deja nervos debutul unei discuţii nu aduce nimic bun. Sigur, dacă nu găseşti niciodată acel „moment potrivit”, măcar ai grijă să nu întrerupi ceva important…

♥ Predica. Chiar dacă crezi că partenerul de cuplu se poartă ca un copil, nu te purta cu el/ea de parcă ar fi un copil! Evită să fii condescendent şi să îi ţii predici şi lecţii de viaţă ca şi cum tu ştii tot mai bine şi el/ea nu s-ar descurca fără preţiosul tău ajutor. Sfaturile sunt bune, dar atunci când sunt cerute sau când le oferi ca fiind doar propria ta opinie, nu ca fiind singura soluţie!

♥ Întreruperile. Tu nu prea ai avea o impresie bună dacă ai fi întrerupt când încerci să comunici ceva, nu? E tentant adesea să îl întrerupi pe celălalt (pentru că nu are dreptate sau pentru că te temi să nu uiţi ce vrei să spui), dar pentru a fi un partener de conversaţie empatic şi eficient, trebuie să te înveţi să asculţi cu răbdare tot ceea ce are de spus celălalt… Şi aşa ajungem la o ultimă greşeală de comunicare.

♥ Nu asculţi cu adevărat. Una este să auzi, alta e să asculţi activ ceea ce ţi se transmite. Trebuie să te asiguri că nu-ţi pierzi interesul şi că chiar înţelegi cu adevărat ceea ce ţi se spune; dacă este nevoie, cere să ţi se mai spună odată, aceasta arată că chiar vrei să pricepi. Dacă te mulţumeşti să auzi în mare mesajul şi apoi doar aştepţi nerăbdător rândul tău să vorbeşti, nimic nu poate garanta o comunicare eficientă!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!