Daca vei intelege asta, atunci vei putea scapa de suferinta

Daca vei intelege asta, atunci vei putea scapa de suferinta

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 February 2018 in De Suflet

Cu totii ne amintim acel copil care avea o mama foarte grijulie si extrem de protectoare. De obicei acel copil era tachinat de ceilalti copii pe tema asta neincatat si era numit “baiatul mamei”. Mama sa se afla mai mereu in preajma lui si isi asuma rolul de mama mult prea in exces. Obisnuia sa-l mangaie, sa-l alinte si sa-l faca de rusine prin felul ei de a fi pe saracul copil.

Pe masura ce acel “copil” a inaintat in varsta, mama sa a devenit din ce in ce mai lipicioasa. Eventual, saracul copil a renuntat. Aproape ca nu avea prieteni, nu putea avea o prietena si a ajuns sa mearga la bal cu mama lui. Cand a venit vremea ca “cel mic” sa mearga la facultate, mama lui a suferit un atac de panica si a fost nevoie de spitalizare atunci cand acesta i-a sugerat sa mearga la o facultate in afara orasului. Acum, acest “copil” este un barbat necasatorit in varsta de 40 de ani, care locuieste in subsolul mamei sale si administreaza supermarketul local.

Pericolul supra-atasamentului

Cu totii am auzit declaratii precum “esti aerul pe care-l respir”, “fara tine nu pot sa traiesc” sau “esti motivul pentru care ma trezesc dimineata”. La suprafata, toate acestea suna extrem de dulce, pline de pasiune si de intentii pozitive, dar in realitate sunt extrem de periculoase. Idolatrizarea si agatarea de o persoana, relatie sau posesiune materiala ne conduce la frica nejustificata, la gandire irationala si poate avea rezultate catastrofale. Intelegerea faptului ca sunteti o persoana completa cu si fara posesiuni, relatii, statut, bogatie sau putere, este una dintre cheile principale ale sanatatii mentale si unul dintre stalpii de baza care iti permite sa faci fata uraganelor pe care le aduc vanturile schimbarii.

Ce este non-atasamentul

Conceptul de non-atasament este atribuit religiei budiste, deoarece aceasta este o practica fundamentala a calugarilor budisti. Cu toate acestea, majoritatea religiilor (inclusiv crestinismul) si cultura psihologica pop sustin o doza sanatoasa de detasare in vietile si in relatiile noastre.

Non-atasamentul este un mod obiectiv si practic de a privi lumea, relatiile si posesiunile. Este o alegere care determina perspectiva de a vedea lucrurile, situatiile si oamenii asa cum sunt cu adevarat. Acest model de gandire permite unui individ sa ia decizii rationale si pragmatice care nu sunt bazate pe frica, egoism sau bazate pe starea emotionala prezenta a cuiva.

Non-atasamentul intrerupe legaturile de agatare si de dependenta nesanatoasa, experimentate de atat de multe relatii si promoveaza comunicarea deschisa si onesta si interdependenta.

Non-atasamentul nu este indiferenta, apatie, lipsa de emotii sau absenta emotiilor. Sentimentele nu inceteaza sa mai existe. Persoanele aleg pur si simplu sa relationeze cu acestea in mod diferit, deoarece inteleg natura lor efemera.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Tu i-ai multumit azi Lui Dumnezeu?

Visul unui om care te va face sa vezi viata cu alti ochi. Povestea unui om, care in somn a mers in Rai unde un inger l-a primit, apoi l-a insotit…”Mergeam unul langa altul printr-o incapere uriasa plina de ingeri…Povatuitorul lui s-a oprit la primul post de lucru si i-a spus:

– Aici este Sectia de Primire…

Aici primim toate cererile, sub forma de rugaciune, care merg la Dumnezeu. A privit in jur. Tot locul acela era plin de ingeri care primeau si triau cererile scrise, ce se faceau stive voluminoase de hartii si insemnari de la oamenii din toata lumea.

Apoi au mers mai departe printr-un culoar lung pana ce au ajuns la al doilea post de lucru:

Aici ingerul i-a spus…

– Aceasta este Sectia de impachetare si Livrare…

De aici se expediaza bucuriile si binecuvantarile la cei care le-au cerut.

Bineinteles ca omul a luat aminte cata miscare era si acolo…

Nenumarati ingeri alergau incolo si-incoace, lucrand din greu, de vreme erau nenumarate dorintele care se cerusera si trebuiau impachetate pentru a fi trimise pe pamant.

Au plecat de aici si, in capatul unui alt culoar lung, s-au oprit la usa unui post foarte mic. Spre marea lui uimire, acolo statea numai un inger, fara sa faca aproape nimic:

– Aici este Sectia Multumirilor…

…I-a spus incet ingerul. Parea a fi putin rusinat!

– De ce aici nu este de lucru? A intrebat omul…

– Este dureros, a suspinat ingerul. Dupa ce oamenii primesc bucuriile, forte putini sunt aceia care trimit multumiri.

– Dar cum poate multumi cineva lui Dumnezeu pentru binecuvantarile pe care le-a primit?… A intrebat din nou…

– Foarte simplu, a raspuns ingerul. Trebuie sa spui numai atat: iti multumesc, Dumnezeul meu!

Dar, mai exact, pentru ce trebuie sa multumim?

– Daca ai alimente in frigider, haine pe tine, un acoperamant deasupra capului tau si un loc unde sa dormi, esti mai bogat decat 75% din oamenii acestei lumi.

– Daca ai bani in banca, in portofel si ceva maruntis intr-o tipsie, esti printre 8% dintre oamenii care duc o viata prospera.

– Daca te trezesti astazi mai sanatos decat erai ieri, esti mai binecuvantat decat toti cei care nu vor supravietui pana maine.

– Daca nu ai trait niciodata experienta fricii de razboi, a singuratatii inchisorii, a agoniei chinuirii si a sagetaturilor foamei, esti inaintea a 700.000 de oameni de pe acest pamant.

– Daca te poti ruga intr-o biserica fara sa fii atacat, arestat sau executat, te vor invidia cu siguranta in jur de 3.000.000.000 de oameni din aceasta lume.

– Daca parintii tai sunt inca in viata si sunt inca impreuna, esti un om rar.

– Daca poti tine capul sus si sa zambesti, esti o exceptie pentru toti cei care traiesc in nesiguranta si in deznadejde.
Am inteles, a spus el. Dar acum ce sa fac? Cum sa incep?

Trebuie doar sa spui: Slava tie, Dumnezeule, pentru toate!… I-a spus zambind ingerul. Sa numeri binecuvantarile primite si sa constientizezi cat de privilegiat esti!”

Sursa: SecreteleDistribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!