Dacă suferiți de edem, acesta poate avea 8 cauze grave

Dacă suferiți de edem, acesta poate avea 8 cauze grave

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 October 2021 in Sanatate

Ai pățit vreodată ca inelul să rămână blocat pe deget, sau picioarele să fie atât de umflate încât să nu mai intre în pantofii tăi preferați? Acestea sunt efectele edemului, care este cauzat de acumularea de lichid în organism.

Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale edemului și cum să scapi de el:

1. Exces de sare

Doza recomandată de sare pe zi este de 5 g sau 1 linguriță rasă. Dacă mâncarea noastră are mai multă sare, atunci corpul nostru poate începe să acumuleze lichid în unele zone. Limitați aportul de sare din mâncare și încercați să folosiți cât mai puține condimente.

2. Diverse alergii

Dacă umflăturile sunt însoțite de mâncărime și roșeață, atunci cu siguranță este vorba despre o alergie. Dacă observați că fața și gâtul încep să se umfle și să se înroșească, atunci aveți nevoie urgent de asistență medicală. Antihistaminicele te vor ajuta să scapi de umflături în acest caz.

3. Hormoni

Tulburările hormonale sunt o altă cauză a acumulării de lichide în organism. Dacă aveți parte de balonări, picioare umflate și creștere în greutate, atunci cel mai probabil hormonii sunt de vină. Fiți atenți la alimentație, mâncați alimente bogate în proteine, reduceți cantitatea de dulciuri, de alimente picante și sărate. Vă recomandăm să consultați un medic endocrinolog sau ginecolog ca să stabilească diagnosticul și să vă prescrie un tratament.

4. Boală de rinichi

Umflăturile, care apar în principal dimineața pe față, durerile de spate și schimbarea culorii urinei pot indica probleme cu rinichii. Încercați să dormiți pe spate (dormitul pe stomac poate provoca umflături pe față) și vizitați un medic nefrolog.

5. Boala de inimă

Umflăturile în zona picioarelor și a abdomenului pot indica boli de inimă, dacă sunt însoțite de dureri în piept, oboseală și dificultăți de respirație. Dacă observați aceste lucruri, consultați neapărat un cardiolog, nu încercați să vă tratați singur.

6. Anumite medicamente

Edemul poate apărea ca urmare a administrării anumitor medicamente, cum ar fi antipiretice, analgezice și contraceptive orale. Dacă aceste medicamente vă provoacă edem, consultați un medic. În cele mai multe cazuri, acestea pot fi înlocuite cu altele care nu vă provoacă astfel de efecte secundare.

7. Mod de viață

Persoanele care trebuie să își petreacă cea mai mare parte a zilei în picioare sau în șezut pot avea umflături în zona picioarelor. Persoanele care stau toată ziua în picioare ar trebui să poarte încălțăminte comodă și să profite de orice ocazie pentru a se așeza și pentru a-și face un mic masaj la picioare. Persoanele care au o viață sedentară ar trebui să evite să stea cu un picior peste celălalt și să ia o pauză odată la câteva ore pentru a face puțină mișcare.

8. Deshidratare

Atunci când corpul intră în stadiul inițial de deshidratare, el începe să-și facă rezerve și să depoziteze lichid în anumite zone ale corpului, rezultând umflături ale gleznelor, încheieturilor și a abdomenului inferior. Beți cel puțin 2 litri de lichide pe zi și evitați cafeaua, alcoolul și băuturile carbogazoase.

Edemul poate apărea la orice vârstă, indiferent de cât de sănătos ești. Așadar, ia în considerare sfaturile de mai sus pentru a preveni apariția acestuia.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!