Daca esti o persoana inteligenta, atunci va fi mai greu sa-ti gasesti fericirea – „Fericirea oamenilor inteligenți este lucrul cel mai rar pe care l-am întâlnit vreodată”.

Daca esti o persoana inteligenta, atunci va fi mai greu sa-ti gasesti fericirea – „Fericirea oamenilor inteligenți este lucrul cel mai rar pe care l-am întâlnit vreodată”.

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 April 2018 in Dezvoltare Personala

Un partener iubitor, o familie frumoasă, un loc de muncă bundeseori nu sunt suficiente, din anumite motive, pentru ca o persoană inteligentă să nu se simtă singură, nefericită și rătăcită afirmă Humanity Thinking.

Cu cât omul este mai inteligent, cu atât îi este mai dificil să-și găsească fericirea. Am aflat, în sfârșit, care este cauza! Știința ne explică totul.

Ernst Hemingway scria:

„Fericirea oamenilor inteligenți este lucrul cel mai rar pe care l-am întâlnit vreodată”.

Există 6 motive principale pentru care fericirea este o raritate în viața oamenilor inteligenți:

1. Analizează în mod constant totul.

Persoanele cu un coeficient IQ ridicat tind să analizeze prea mult ceea ce li se întâmplă în viață și în jurul lor. De-a lungul timpului acest lucru le epuizează, mai ales dacă reflecțiile lor se soldează cu niște concluzii dezamăgitoare.

Ați auzit vreodată expresia: “ignoranța este bună”? Este adevărată: cu cât mai puțin înțelegeți, cu atât sunteți mai lipsiți de griji și mai fericiți.

Faptul că înțelegeți clar adevărata esență a oamenilor și cauzele acțiunilor acestora nu vă aduce fericirea. De aceea dezamăgește absolut tot ce se întâmplă în această lume.

Nemaivorbind de sentimentele provocate de reflecțiile asupra temelor eterne despre existența noastră: catastrofele globale și dilemele vieții care nu au soluții.

2. Au standarde foarte înalte.

Oamenii inteligenți știu exact ce-și doresc și nu acceptă, sub nici o formă, mai puțin. Aceasta înseamnă că le este mult mai greu să se simtă mulțumiți de realizările lor, de relațiile cu partenerii, cu prietenii sau cu colegii.

În plus oamenii cu mintea strălucitoare au adesea viziuni idealiste asupra lumii. Prin urmare, atunci când se confruntă cu o realitate brutală, acolo unde rezistă doar cei îndrăzneți și descurcăreți, ei simt o dezamăgire profundă.

3. Sunt prea exigenți cu sine înșiși.

O altă cauză din care oamenii inteligenți nu pot fi fericiți este că sunt prea exigenți cu ei înșiși. Și nu este vorba doar de realizări și de eșecuri. Oamenii foarte inteligenți și profunzi își analizează constant comportamentul și găsesc mereu ce să-și reproșeze.

Se întâmplă uneori că sunteți deja în pat și aproape că adormiți când vă amintiți brusc de o anumită situație (care, probabil, s-a întâmplat vara trecută, sau, în cel mai bun caz, acum o lună), când nu ați procedat așa cum ar fi trebuit sau cum v-ați fi dorit. Și imediat somnul dispare!

Toate acestea cauzează sentimente de vinovăție, de nemulțumire față de sine și alte emoții negative, cu care, din păcate, fericirea nu se împacă.

4. Oamenii inteligenți nu prea au simțul realității.

Persoanele cu IQ ridicat nu încetează niciodată să caute ceva mai mult: noi orizonturi, sensuri, scopuri. Cei care gândesc mai profund nu se opresc aici. Mintea lor neliniștită nu le permite să se relaxeze și să se bucure de “lucruri bune din viață”.

Realitatea trivială este prea plictisitoare pentru ei. Ei doresc ceva fantastic, ideal, neobișnuit… Și, desigur, nu găsesc acest lucru în lumea reală.

Ați simțit vreodată că ați nimerit aici întâmplător, că, de fapt, sunteți dintr-un alt secol sau chiar de pe altă planetă? Deseori oamenii inteligenți simt așa ceva. Cum am putea fi fericiți când ne simțim străini în această lume?

5. Nu prea au contact și nu sunt înțeleși de alte persoane.

În realitate toți aspirăm către un singur lucru: să fim înțeleși. Cât de frumos este să stai undeva cu oameni care ți se aseamănă și să vorbești despre orice, știind că te înțeleg și că văd lumea la fel!

Din păcate oamenii inteligenți se pot lăuda foarte rar cu persoane care li se aseamănă. Mulți dintre ei se simt singuratici și neînțeleși ca și cum nimeni din întreaga lume nu poate vedea profunzimea minții lor.

S-a dovedit științific că persoanelor cu un IQ ridicat socializarea doar le împiedică să devină fericite spre deosebire de persoanele cu un nivel de inteligență mediu, cărora le este pur și simplu necesară. Acest lucru nu înseamnă că cei inteligenți nu au nevoie să comunice cu alte persoane. Vor doar să vorbească despre lucruri interesante și semnificative și nu despre reducerile din magazine, despre cum este timpul de afară și despre planurile pentru weekend.

Nu este necesar să vă reamintim că este mai dificil în zilele noastre să găsiți o persoană pentru o comunicare cu adevărat profundă. Pentru aceasta îi putem “mulțumi” societății noastre de consum, care vizează exclusiv obținerea bunurilor materiale. W trist, dar adevărat…

6. Mulți oameni inteligenți suferă de probleme psihologice.

Au fost scrise mai multe lucrări științifice în domeniul psihiatriei în care autorii asociază tulburările mintale (de exemplu, fobie socială sau tulburare bipolară) cu un coeficient IQ ridicat.

Am putea oare afirma faptul că acesta este un fel de „efect secundar” al minții profunde? Cine știe. Știința nu poate pătrunde atât de profund în misterele creierului uman.

În același timp oamenii inteligenți care nu suferă de tulburări psihice sunt predispuși spre așa-numita depresie existențială, care, deseori, rezultă din meditarea excesivă.

Dacă deseori vă gândiți și analizați totul, atunci la un moment dat începeți să vă gândiți la viață, la moarte și la semnificația existenței. Începeți să analizați întreaga viață și tristețea vă este practic garantată fără a avea vreun motiv anume…

Vă sunt familiare aceste lucruri?

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!