Curiozitati despre luna Ianuarie adunate din toata lumea!

Curiozitati despre luna Ianuarie adunate din toata lumea!

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 January 2020 in Curiozități

Ianuarie este poate luna cea mai fascinanta a anului intrucat este cea care initiaza un nou an si pune punct anului vechi. Afla lucruri interesante si inedite despre una din cele mai indragite luni ale anului, IANUARIE.

Pe 15 ianuarie s-au nascut Mihai Eminescu, Moliere, Galileo Galilei, Martin Luther.

In Statele Unite ale Americii, ziua de 8 ianuarie este desemnata drept ziua baii cu baloane de sapun. Este o sarbatoare nationala, celebrata anual. Toti aici, ziua de 4 ianuarie este cunoscuta drept Ziua Nationala a Oamenilor Scunzi, dar si Ziua Nationala a Spaghetelor. Mai mult, ziua de 31 ianuarie este recunoscuta ca zi a popcornului, iar cea de 12 – zi a martipanului. Pe 24 ianuarie este celebrata ziua nationala a untului de arahide, iar pe 23 ianuarie – ziua nationala a placintelor.

Etimologia cuvantului “ianuarie” vine din latina. Denumirea lunii provine de la numele unui zeu de origine roman, Ianus. Ca infatisare, Ianus este adesea prezentat ca avand doua fete care privesc in directii diferite, una inainte, una inapoi, insemnand inceputul si sfarsitul, dar si cele doua ipostaze ale timpului: trecutul si prezentul, respectiv anul care s-a incheiat, anul care incepe. Ianus era pazitor al portilor, fiind totodata desemnat ca zeu a tot ceea ce inseamna trecere, drum, tranzitie. Totodata, radacina latina a cuvantului ianuarie este ianua si inseamna poarta, usa.Ianus

Fiecare luna a anului este reprezentata prin doua semne zodiacale. Semnele zodiacale ale lunii ianuarie sunt Capricornul (22 decembrie – 20 ianuarie) si Varsatorul(20 ianuarie – 18 februarie).

Pe 9 ianuarie s-au nascut Kate Middleton, Richard Nixon si Joan Baez.

In folclorul romanesc, luna ianuarie este cunoscuta si sub denumirea de “gerar”. De asemenea, in popor, lunii ianuarie i se mai spune si “ienaiu”.

Ango-saxonii numeau luna ianuarie ‘wolf-monath” (luna lupilor). In zilele geroase si inzapezite ale acestei luni, lupii obisnuiau sa iasa din padure, napustind asupra satelor si gopodariilor in cautarea hranei.

In multe din culturile lumii, floarea reprezentativa a lunii ianuarie este garoafa. Pe de alta parte, rubinul este cunoscut drept piatra pretioasa a celor nascuti in luna ianuarie..

Conform legendei, Carol cel mare obisnuia sa ii spuna acestei luni ‘Wintarmanuth’.

In ianuarie 1964, Martin Luther King Jr. primeste premiul Nobel pentru contributia sa importanta in domeniul politicii non-violente si al activismului social.

Emblema florala chinezeasca pentru luna ianuarie este floarea de prun.

Romanii au fost cei care au introdus luna ianuarie in calendar, in anul 700 IH.

In 1559, Elizabeth Tudor, fiica lui Henry al VIII-lea si a lui Anne Boleyn este incoronata regina a Angliei.

Cu exceptia anilor bisecti, ianuarie incepe intotdeauna cu aceeasi zi a saptamanii ca si luna octombri. In anii bisectii, ianuarie incepe cu aceeasi a saptamanii ca lunie aprilie sau iulie.

Luna Ianuarie face parte din cele sapte luni gregoriene, avand fiecare cate o durata de 31 de zile.ianuarie

In Cehia, luna lui ianuarie poarta denumirea de “leden”, termenul traducandu-se prin luna de gheata.

Pe 5 ianuarie s-au nascut Marilyn Manson si Juan Carlos I, rege al Spaniei. Franklin Roosevelt s-a nascut pe 30 ianuarie.

In 1870, pentru prima oara intr-o revista politica, o maimuta este folosita pentru a infatisa un partid democrativ. S-a intamplat in revista Americana Harper’s Weekly.

Pe 26 ianuarie, intrega Australie este in sarbatoare . Este ziua nationala a tarii-continent.

Iata ce s-a intamplat la data de 1 ianuarie, in lume:

-In 990, Rusia adopta calendarul iulian.

-In 404 are loc ultima competitia a gladiatorilor in Roma

– In 1502, navigatorii portughezi descopera Rio de Janeiro.

– In 1651, Charles II Stuart este incoronat rege al Scotiei.

-In 2007, Romania se alatura Uniunii Europene.

-In 2002, Euro devine moneda oficiala pentru multe tari din Europa.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!