Cum și de ce medicii ne recomandă să reducem cantitatea de sare din alimentație? Ai grija de inima și rinichii tăi!

Cum și de ce medicii ne recomandă să reducem cantitatea de sare din alimentație? Ai grija de inima și rinichii tăi!

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 March 2021 in SanatateSfaturi

O linguriță de sare conține 2.325 mg sodiu – aceasta este mai mult decât doza zilnică recomandată. În plus, sodiul este prezent în majoritatea alimentelor procesate și a semifabricatelor. Este necesar pentru corp, deoarece ajută la menținerea echilibrului fluidelor și la transmiterea impulsurilor nervoase. De asemenea, afectează contracția și relaxarea mușchilor.

Dar sodiul poate avea și un efect negativ asupra sănătății.

Conținutul de sodiu din organism este monitorizat de rinichi. Atunci când există o cantitate mare, rinichii elimină excesul prin urină. Dacă din anumite motive rinichii nu funcționează corespunzător, sodiul începe să se acumuleze în sânge.

Și pe măsură ce se acumulează tot mai mult, acesta atrage și reține apa, volumul de sânge crește, sarcina pe inimă crește, tensiunea arterială crește. Toți aceștia sunt factori în dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Cantitatea recomandată de sodiu pe zi este mai mică de 2.3g. Însă aceasta este valoarea maximă pe care un om o poate consuma într-o zi. Încercați să reduceți mai mult doza, mai ales dacă sunteți hipersensibil la sodiu.

Știți ce alimente conțin sodiu?

Toate produsele procesate:

  • produse din făină,
  • cârnați și brânzeturi,
  • conserve,
  • fast-food.

De obicei au multă sare și alți aditivi în compoziția lor.

Surse naturale:

  • legume,
  • produse lactate,
  • carne,
  • fructe de mare.

De exemplu, un pahar de lapte conține aproximativ 100 mg de sodiu.

Alte alimente procesare. De exemplu, o linguriță (15 ml) de sos de soia conține 1000 mg sodiu.

Sfaturi pentru a reduce consumul de sodiu:

Mănâncă mai multe legume și fructe proaspete. De asemenea, cumpărați carne proaspătă și renunțați la cârnați și șuncă.

Dacă cumpărați alimente gata preparate, alegeți-le pe cele care au eticheta cu conținut scăzut de sodiu. Nu cumpărați cereale cu adaos de condimente, alegeți-le pe cele clasice.

Încercați să nu adăugați sare când gătiți.

Folosiți mai puține sosuri. Sos de soia, maioneză, ketchup, muștar – toate conțin mult sodiu. Pentru a îmbunătăți gustul mâncărurilor fără sare, adăugați ierburi și condimente, suc de citrice și coajă.

Fii atent la etichete

Gustul nu vă va ajuta să determinați dacă există mult sodiu într-un produs. Prin urmare, citiți întotdeauna rețeta compoziției de pe etichetă. Trebuie să indice conținutul de sare și alte ingrediente care conțin sodiu, de exemplu:

  • Glutamat de sodiu (E621).
  • Bicarbonat de sodiu.
  • Praf de copt.
  • Hidrogen fosfat de sodiu.
  • Alginat de sodiu.
  • Citrat de sodiu.
  • Nitrat de sodiu.

Încercați să evitați alimentele care conțin mai mult de 200 mg de sodiu pe porție. Pentru a face acest lucru, fiți atenți la câte porții conține un pachet. Pentru a induce lumea în eroare, de multe ori etichetele prezintă datele pentru o porție, nu pentru conținutul ambalajului.

De exemplu dacă într-un ambalaj sunt 3 porții, cantitățile de pe etichetă vor fi trecute per porție, și dacă veți consuma întreg produsul, atunci valoarea va fi de 3x mai mare!

Există multe alimente în magazine care spun „conținut redus de sodiu” sau „fără sare”, dar asta nu înseamnă că toate au foarte puțin sodiu. De obicei, astfel de inscripții înseamnă următoarele:

– Fără sare. Fiecare porție conține mai puțin de 5 mg sodiu.

– “Sărac în sodiu.” Conținutul de sodiu este redus cu cel puțin 50% comparativ cu normalul.

– Fără adaos de sare. Nu s-a adăugat sare în timpul procesării, însă ingredientele în sine pot conține mult sodiu.

Obișnuiește-te treptat

Vă puteți obișnui să mâncați mai puțină sare. Doar reduceți-i treptat cantitatea. Pentru început, folosiți condimente nesărate și limitați cantitatea de sare pe zi la un sfert de linguriță. Nu mai țineți recipientul de sare pe masă pentru a nu pune din instinct. De-a lungul timpului, te vei obișnui și unele alimente ți se vor părea chiar prea sărate.

Multă sănătate!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!