Cum se poate reduce riscul de pancreatită: sfaturi medicale

Cum se poate reduce riscul de pancreatită: sfaturi medicale

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 December 2020 in SanatateSfaturi

În prezent, pancreatita este o boală foarte frecventă a pancreasului. Alimentația incorectă, stresul, obiceiurile rele și mulți alți factori joacă un rol semnificativ în dezvoltarea acestei boli grave. Pancreasul îndeplinește multe funcții importante în organism. În cazul funcționării necorespunzătoare, bolile sunt inevitabile. Principala boală este pancreatita. Vom înțelege complexitatea acestei boli cu ajutorul unui doctor în medicină de la renumita clinică din Cleveland, Prabhleen Chahal.

Ați avut vreodată dureri acute și severe de stomac cauzate de inflamația pancreasului? Sau un sentiment de disconfort constant de neînțeles? În orice caz, trebuie să vă consultați medicul și să faceți anumite schimbări în stilul dvs. de viață.

După cum a menționat Dr. Prabhleen Chahal, tratamentul din timp și intensiv al pancreatitei poate îmbunătăți semnificativ starea pacientului, poate contribui la recuperarea sa rapidă și poate evita complicațiile.

Motive pentru care apare pancreatita

Pancreatita apare atunci când pancreasul se inflamează, un organ situat în spatele stomacului în apropierea intestinului subțire. Pancreasul ajută la digestia nutrienților și reglează producția de hormoni necesari absorbției și metabolismului glucozei.

Există 2 forme de pancreatită: acută și cronică, spune Dr. Chahal. Problemele apar atunci când pancreasul începe să producă enzime prea devreme, care sunt eliminate în interior și încep să distrugă glanda însăși în loc să digere alimente.

În forma acută de pancreatită, simptomele pot varia de la disconfort ușor la o afecțiune care chiar amenință viața unei persoane. Durerile ușoare durează de obicei câteva zile.

Crizele moderate și severe de pancreatită pot fi cauzate de:

  • Funcționarea incorectă a altor organe (rinichi, plămâni, inimă)
  • Sângerarea / formarea trombului în vasele de sânge
  • Perforarea pancreasului
  • Infecţii
  • Acumularea de exsudat inflamator (chist fals)
  • Înfometare sau malnutriție
  • Septicemie
  • Încetinirea tractului gastro-intestinal

Pancreatita cronică este rezultatul unui proces inflamator progresiv. De obicei, se dezvoltă după un atac de pancreatită acută și se manifestă în timp cu următoarele simptome:

  • Durere la nivelul abdomenului superior, flatulență
  • Greață și vărsături
  • Diaree cronică datorată sindromului de malabsorbție (malabsorbție la nivelul intestinului subțire)
  • Pierderea în greutate datorită absorbției insuficiente a nutrienților
  • Diabet
  • Lipsa vitaminelor A, D, E și K liposolubile

Cum să preveniți posibilele atacuri de pancreatită

Este posibil să opriți atacurile de pancreatită. Acest lucru necesită o serie de schimbări în stilul de viață al unei persoane sub îndrumarea medicului.

Continuarea atacurilor de pancreatită poate duce la cicatrizarea pancreasului, motiv pentru care astfel de modificări sunt vitale, spune dr. Chahal.

Ce trebuie făcut pentru a reduce factorii de risc pentru apariția pancreatitei:

Pietre biliare. Pentru calculii biliari și pancreatită, îndepărtarea vezicii biliare poate preveni viitoare probleme cu pancreasul.

Abuzul de alcool. Consumul excesiv de alcool în 70% din cazuri determină pancreatită cronică și jumătate din cazurile de pancreatită acută.

Fumatul. Fumatul vă poate agrava starea. Boala va progresa mai repede. Acest lucru crește riscul de cancer pancreatic.

Alimente nesănătoase. Evitați alimentele bogate în grăsimi, în special alimentele prăjite. Pune stres excesiv asupra sistemului digestiv. În schimb, optează pentru o dietă săracă în grăsimi și bogată în proteine, vitamine și substanțe nutritive. Pacienții cu pancreatită cronică beneficiază în special de grăsimi cu trigliceride cu lanț mediu. Sunt ușor de digerat și servesc ca sursă de energie. De asemenea, puteți lua în considerare administrarea de enzime sintetice pentru a ajuta digestia. Pentru a face acest lucru, trebuie să consultați un medic.

Cum să gestionați durerea pancreatitei

Dacă pancreatita dvs. este însoțită de durere ușoară până la moderată, administrarea medicamentelor fără prescripție medicală pe termen scurt, cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen, vă va ajuta.

Pentru dureri persistente și severe, consultați un medic. El vă poate prescrie medicamente precum neuromodulatorii pentru durere.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!