Cum sa ne aparam de cei care incearca sa ne manipuleze, opt legi de baza pentru a nu fi manipulata

Cum sa ne aparam de cei care incearca sa ne manipuleze, opt legi de baza pentru a nu fi manipulata

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 May 2018 in Dezvoltare Personala

Cine sunt manipulatorii? Cum reușesc ei să dirijeze oameni? Ei insuflă tacticos sentimentul de vină, recurg la șantaj, amenință, mint și victimele lor îndeplinesc toate dorințele în detriment sieși, parcă ar fi lipsite de voință, de caracter, parcă ar fi unelte.

Citește și ia aminte la așa- zisele “legi” care îți vor explica tabloul manipulării și totodată, vei afla strategii pentru apărare împotriva manipulatorilor.

Cele 8 legi de bază pentru a nu fi manipula

1.Țineți minte drepturile voastre fundamentale:

  • dreptul la respect din partea altor oameni
  • dreptul de a- și exprima sentimentele, opiniile și dorințele
  • dreptul de a- și stabili prioritățile
  • dreptul de a spune “nu” fără a se simți vinovat
  • dreptul de a primi ceea pentru ce s-a plătit
  • dreptul de a- și exprima punctul de vedere, care se deosebește de opinia celorlalți
  • dreptul de a se apăra de pericole fizice, morale și emoționale
  • dreptul de a – și construi viața în funcție de opinia proprie față de fericire.

Acestea sunt limitele spațiului vostru personal. Desigur, manipulatorii nu recunosc aceste drepturi. Numai tu ești responsabil pentru viața ta, nimeni altul.

2.Păstrați distanța

Manipulatorii adesea schimbă măștile în comunicarea cu oamenii, cu unii- amabili, cu alții- agresiv, alteori- foarte neajutorați. Străduiți- vă fără necesitate să nu intrați în contact cu persoane care demonstrează așa comportament versatil. Rădăcinile unui astfel de comportament se află desigur, în copilărie. Dar să schimbați, să reeducați astfel de persoane NU ESTE SARCINA VOASTRĂ.

3.Nu recepționați pe cont propriu cuvintele manipulatorilor

Sarcina manipulatorului este de a juca cu slăbiciunile voastre. Nu e de mirare că în compania unor astfel de oameni vă veți simți incomod, inferior, complexat și poate chiar anxios pentru că nu corespundeți doleanțelor manipulatorului. Analizați situația și amintiți- vă că problema nu este în voi. Sunteți manipulat, încât să nu aveți voință, să fiți smerit și supus. Răspunsurile la întrebările de mai jos vă vor ajuta să înțelegeți:

  • Problema e în mine sau în celălalt?
  • Cealaltă persoană manifestă respect sincer față de mine?
  • Cât de întemeiate sunt așteptările și cerințele celuilalt?
  • Cât de echilibrate sunt relațiile noastre, sau numai unul se implică în relație, iar celălalt trage foloase doar?
  • Nu mă împiedică oare aceste relații să am o atitudine bună față de mine însumi?

4.Adresați- le persoanelor bănuite de manipulare întrebări de control

Manipulatorii vă atacă mereu cu cerințele și rugămințile sale, impunându- vă să uitați de sine și să trăiți cu viața, grijile și nevoile lor. Verificați manipulatorii cu un set de astfel de întrebări:

  • Consideri că este o rugăminte rațională din partea ta?
  • Consideri că este corect față de mine?
  • Pot eu avea o opinie despre asta?
  • Tu mă întrebi sau confirmi un lucru?
  • Ce voi primi eu în final?
  • Tu într- adevăr te aștepți ca eu să…(reformulați cerința acestuia față de voi)?

Cu astfel de întrebări puneți o oglindă în fața manipulatorului și, probabil, el va ceda sau, în cazul altor persoane, nici nu vă vor asculta și își vor continua cerințele. În așa caz, urmează pașii următori!

5.Nu vă grăbiți!

O tactică a manipulării- de a obține totul și cât mai repede. Ținându- vă în grabă, în lipsă de timp, astfel ei obțin mai multe de la voi.

Dacă simțiți că sunteți presat din exterior, nu vă grăbiți să luați o decizie. Folosiți factorul TIMP, distanțați- vă de încercările de presiune asupra voastră. Veți avea controlul situației doar spunând: “Mă voi gândi la asta”. Pauza și timpul vor fi în favoarea voastră. Și! Nu tărăgănați să dați un Nu sau un DA, dar numai în acord cu opinia voastră.

6.Învățați acest cuvânt scurt: “NU!”

Capacitatea de a spune “NU” este o parte importantă a artei comunicării. Un refuz bine formulat permite să fiți ferm pe pozițiile proprii și totodată, să păstrați bune relații. Nu uitați că aveți dreptul să stabiliți priorități proprii, aveți dreptul de a spune NU fără a simți vreo vină și cel mai esențial: VOI VĂ FACEȚI FERICIREA!

7.Explicați acestor “binevoitori” care ar putea fi urmările

La refuzul vostru de a- i executa cererea, manipulatorul poate rămâne surd, atunci explicați- i care ar putea fi urmările. Abilitatea de a prognoza și a formula convingător posibilele urmări- o puternică modalitate care vă permite a scoate manipulatorul din joacă. Asta îl dezechilibrează și va trebui să abordeze o atitudine de respect față de voi.

8.Respingeți astfel de manipulatori!

Manipulatorii se agață de acei pe care îi consideră slabi de fire. Cât timp sunteți pasivi și cedați, sunteți potențiala lor victimă. Cu toate astea, să știți, că acești manipulatori sunt în mare parte, foarte lași. De ajuns să manifestați dârzenie, convingere, să refuzați, să insistați asupra drepturilor voastre, că acești “șmecheri” cedează. Această axiomă este valabilă pentru orice comunitate: școală, familie, serviciu.

O curiozitate: o bună parte dintre acești manipulatori singuri au fost victime ale acelorași fraieri manipulatori. Desigur, asta nu le reduce din vină, dar e bine de știut ca să puteți mai rece să- i respingeți și să le arătați locul unde să stea.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!