Cum sa iti dai seama daca gandesti cu inima sau cu mintea

Cum sa iti dai seama daca gandesti cu inima sau cu mintea

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 November 2019 in Dezvoltare Personala

Inima si creierul de fapt isi influeanteaza functiile una alteia si desi multa lume nu stie, inima trimite multe informatii spre creier, chiar mai multe decat o face creierul spre inima. Informatiile trimise includ semnale ale inimii care pot influenta perceptia persoanei, experientele emotionale sau alte functii cognitive.

Unii oameni sunt obisnuiti sa isi foloseasca mai degraba logica, iar altii mai degraba intuitia si emotia. Tu din ce categorie faci parte?

Pentru cercetatori nu mai este demult un secret faptul ca si inima, asemenea creierului, are un sistem neuronal care ne ghideaza diverse aspecte ale vietii, cum ar fi viata noastra emotionala. Atunci cand luam decizii, ne folosim fie creierul si mintea logica, fie inima. Multi dintre noi folosim ambele modalitati de a ne raporta la lumea inconjuratoare, dar unul dintre acestea ne domina mai mult

Raspunsul la aceste intrebari te va ajuta sa iti dai seama care este mecanismul tau dominant:

1. Inima sau minte: Atunci cat trebuie sa iei o decizie, cum procedezi? – Daca analizezi toate aspectele situatiei si cantaresti mai mult timp care ar trebui sa fie decizia ta, atunci bifeaza un punct pentru MINTE. Daca ai tendinta de a lua decizii impulsiv si te bazezi pe ceea ce simti, lasand argumentele de tip logic la o parte, atunci bifeaza un punct pentru INIMA.

2. Inima sau minte: Esti genul de persoana care se streseaza usor si devine anxioasa sub presiune? – Daca reusesti sa iti controlezi cu usurinta nivelul de stres, atunci poti sa mai bifezi un punct pentru MINTE.  Daca esti genul de persoana emotiva, care se simte coplesita in fata unor stimuli externi stresanti, atunci bifeaza din nou INIMA.

3. Inima sau minte: Ce sir de cuvinte de caracterizeaza mai degraba? 

  • a. Intelectual/a, obiectiv/a, interesant/a, rational/a
  • b. Emotional/a, pasional/a, empatic/a

Daca alegi primul sir de cuvinte, atunci mai pune un punct pentru Gandirea de tip rational, adica pentru MINTE, iar daca l-ai ales pe al doilea, bifeaza INIMA.

4. Inima sau minte: Te intereseaza starea de bine a celor din jur? – Daca raspunzi fara sa stai prea mult pe ganduri, trebuie sa bifezi din nou in dreptul inimii, pentru ca acesta este un atribut al oamenilor care se las aami degraba ghidati de creierul din inima. Daca ai o atitudine ferma in ceea ce ii priveste pe ceilalti si in acelasi timp iti urmaresti mai degraba interesele, atunci gandesti mai degraba logic. Deci, bifeaza mintea.

5. Inima sau minte: Cum faci fata conflictului? – Daca urasti sa te certi, daca ai face orice sa eviti conflictele, atunci gandesti cu inima. Si, desigur, daca in contrast ai tendinta de a nu te implica emotional intr-un argument, atunci iti folosesti mai degraba partea rationala.

6. Inima sau minte: Cauti „adevarul”? – Daca esti o fire curioasa, un om care cauta tot timpul raspunsuri, aceasta indica o fire logica. Daca raspunsul tau este da, bifeaza din nou in dreptul mintii. Iar daca raspunsul tau este nu, atunci esti o persoana care este dominata de creierul inimii.

7. Inima sau minte: Observi micile detalii sau acestea nu conteaza prea mult pentru tine? – Cei care observa imediat micile schimbari dintr-o camera cu care sunt obisnuiti, ar trebui sa bifeze in dreptul mintii logice. Iar cei a caror atentie nu este furata de detalii trebuie sa mintea inimii.

Una din cele mai importante descoperiri facute de cercetatorii de la Institutul HeartMath in corelatie cu creierul inimii, creier pe care acestia il numesc inima inteligenta, este ca, “daca ne schimbam in mod intentionat starea emotionala prin tehinici de concentrare asupra inimii, modificam transmiterea de date de la inima spre creier.”

Asta inseamna ca in momentul in care oamenii trec prin stari pozitive sincere, in timpul carora ritmul inimii devine mai coerent, schimbul de informatii dintre inima si creier poate modifica functiile corticale si chiar influenteaza performantele.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!