Cum sa inveti din greselile tale si sa nu le mai repeti

Cum sa inveti din greselile tale si sa nu le mai repeti

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 April 2018 in Dezvoltare Personala

David Hansson, fondatorul Basecamp și autorul cărții Rework este de părere că fiecare trebuie să poarte cât mai multă responsabilitate și să-și recunoască toate greșelile pentru că doar așa poate să se dezvolte și să devină o personalitate puternică.

Cel mai simplu lucru este să îi acuzi pe ceilalți de tot răul din viața ta. Să analizezi toți pașii greșiți, să arăți spre fiecare neajuns. Însă această analiză nu are prea mare valoare. Pentru ca ea să aducă vreo schimbare, trebuie să depui mai mult efort și anume să înțelegi „cât de vinovat ești tu”.

În timpul lucrului la Basecamp am făcut foarte multe greșeli: tehnice, de cadre și de producere. Am învățat multe din ele, mai ales atunci când am înțeles că doar eu pot să schimb ceva. Chiar dacă nu știam despre aceste greșeli (dar eu trebuia să știu asta!), chiar dacă trebuia să le prevăd (eram obligat să le prevăd).

În anumite greșeli, vina îmi aparține parțiale, în altele însă – e vina mea absolută.

O asemenea atitudine este înțeleaptă, dacă porți responsabilitate pentru alții. Chiar dacă ai ajungi să conduci o companie, nu uita să poți responsabilitate pentru toți angajații.

Însă nu doar conducătorii au nevoie de lecțiile de analiză autocritică. Ele sunt binevenite în cazul tuturor. Dacă ești parte a unei echipe sau a unui proces și, la un moment dat, ceva a ieșit din funcțiune – desigur, asta este și greșeala ta. Ai fi putut fi mai atent, să ai mai multe îndoieli și să verifici de mai multe ori.

Tot ce se întâmplă are un motiv, iar tu ești parte a acestui sistem.

Greșeala nu apare din nimic.

Cele mai multe greșeli – sunt rezultatul prevăzut a ceea ce s-a întâmplat anterior. Chiar dacă este o anumită persoană care a greșit, asta înseamnă că cei din jurul lui i-au permis să facă asta.

Scopul este de a schimba acest proces. Pentru a schimba un proces, trebuie să îi schimbi elementele. Iar pentru asta trebuie să ai curaj să începi să schimbi totul de la sine.

Poartă maximă responsabilitate pentru tot ceea ce se întâmplă. O asemenea atitudine va avea o influență majoră și asupra celorlalți oameni din echipă. Chiar dacă nu se va întâmpla acest lucru, tu vei face schimbarea care îți va dezvolta personalitatea.

«Este vina mea». Spune asta.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Chiar daca se spune ca cel mai intelept este sa treci prin viata fara sa acumulezi prea multe regrete, asta nu inseamna ca imediat ce depasesti un moment dificil nu este bine sa te opresti cateva clipe si sa te intrebi: “Unde am gresit?”.

Sigur ca in multe situatii lucrurile nu mai pot fi indreptate. “Ce a fost a fost, ce va fi va fi”, este nu doar versul unui cunoscut cantec, ci si un sfat bun de pastrat si de urmat, indiferent de varsta la care ai ajuns.

Nu are niciun rost sa te lasi sedus de mrejele depresiei sau sa iti faci singur tandari stima si respectul fata de sine. Dimpotriva, fiecare experienta neplacuta trebuie sa constituie un prilej de reflectie, de impacare cu tine insuti, si totodata o sursa de avertismente si solutii anticipate pentru situatiile similare cu care te vei confrunta.

Iata cum te sfatuieste sa procedezi Tom Hall de la ezinearticles.com in cazul in care tocmai ai inregistrat un esec.

Aminteste-ti totul

Incearca sa iti amintesti cu cat mai multe detalii tot ceea ce s-a intamplat. Fii onest cu tine insuti si nu selecta amintirile dupa cum iti convin. Reaminteste-ti totul, uneori poti descoperi la final ca ceea ce ti se parea lipsit de importanta in prima faza a fost de fapt cauza tuturor relelor.

Identifica rolul avut de tine si de ceilalti

Stabileste ce rol ai jucat tu in incident. Ce ai facut, cu intentie sau nu, sau ce i-ai determinat sa faca pe cei din jur, cu sau fara voia lor?

De asemenea, gandeste-te bine si la rolul jucat de celelalte persoane implicate in desfasurarea evenimentelor. Ar fi putut ei sa te impiedice sa comiti erorile respective sau, dimpotriva, te-au impins in greseala?

Ai fi putut proceda altfel?

Raspunde-ti sincer la intrebarea fundamentala: “Daca as fi procedat altfel, rezultatul ar fi fost diferit?” Gandeste-te bine, raspunsul la aceasta intrebare este cheia evitarii unui esec similar pe viitor.

De asemenea, incearca sa iti imaginezi cum ar fi trebuit sa procedeze cei din jur pentru ca incidentul sa fie evitat.

Ce vei face pe viitor?

Gata cu trecutul, este momentul sa iti indrepti privirea catre viitor. In primul rand, gandeste-te ce poti face in cel mai scurt timp pentru a indrepta cat de cat situatia.

Urmatorul pas este sa tragi cateva concluzii foarte clare pe care sa le transformi in adevarate reguli si principii de care sa tii cu dintii ulterior.

Ai ratat o afacere importanta pentru ca sotia a uitat sa puna ceasul sa sune ca in fiecare dimineata? De acum incolo il pui tu singur.

Sau te-ai pus rau cu seful pentru ca barfele cu colegii de birou au ajuns la urechile lui, chiar si deformate? Tine minte: Nu mai barfi!

Este extrem de important in aceasta faza sa fii sincer cu tine insuti. Nu arunca vina numai pe ceilalti, faptul ca ai fost prins in vartejul intamplarilor neplacute ti se datoreaza si tie intr-o masura mai mica sau mai mare.

Ce defecte ti-ai descoperit?

Esecul inregistrat poate avea la baza nu doar fapte, ci si o serie de defecte de care nu erai constient pana in prezent sau pe care ai refuzat sa le vezi, iar acum se razbuna.

Poate esti prea naiv si usor de manipulat, poate esti invidios si rau de gura, poate esti comod si astepti ca cei din jurul tau sa te sustina mai mult decat ar fi cazul. Gandeste-te bine ce anume poti indrepta in felul tau de a fi.

Redefineste-ti principiile si valorile

Cu totii facem greseli, mai mari sau mai mici, cu efecte mai mult sau mai putin devastatoare in viata noastra.

Important este sa stim in permanenta care sunt scopurile pe care le urmarim, valorile morale pe care am decis sa le respectam pe parcursul vietii si principiile care, in opinia fiecaruia dintre noi, ne ajuta sa avem o cariera de succes, sa fim iubiti si respectati de cei din jur.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!