Cum sa faci cele mai gusoase Branzoaice (Poale-n brau), reteta care iti va aduce aminte de gustul copilariei, vacantele de la bunici…

Cum sa faci cele mai gusoase Branzoaice (Poale-n brau), reteta care iti va aduce aminte de gustul copilariei, vacantele de la bunici…

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 January 2019 in Retete

Rețeta nu este deloc greu de făcut, deși poate părea așa la prima impresie. Aluatul este destul de asemănător cu cel de cozonac sau, cornuri pufoase. Bucuria reușitei este imensă, iar satisfacția și recunoștința celor dragi care le mânâncă este și mai mare.

Așa că nu ezitați să le încercați. Merită, măcar o dată în viață să frământați plăcințelele acestea tradiționale și efortul vă va fi răsplătit din plin de rezultatul obținut: brânzoaice tare pufoase și aromate…

Ingrediente (36 – 54 bucăți, asta depinde cât de mari le doriți)

Pentru ALUAT:

  • 750 gr. făină
  • 25 gr. drojdie proaspătă
  • 250 ml lapte dulce
  • 3 ouă
  • 100 gr. unt
  • 100 gr. zahăr (sau după gust)
  • ½ linguriță sare
  • aromele preferate (după gust); (eu am pus: 2 plicuri zahăr vanilat și coaja rasă de la 1 lămâie potrivită ca mărime)

Pentru UMPLUTURĂ:

  • 250 gr. brânză proaspătă de vaci
  • 2 ouă
  • 3-4 linguri zahăr (după gust)
  • 1-2 linguri de smântână
  • 100 gr. stafide
  • opțional arome: 1 plic zahăr vanilar, 1 fiolă esență de rom, coaja rasă de la ½ lămâie

Pentru UNS, DECORAT:

  • 1 gălbenuș de ou
  • 2 linguri lapte
  • zahăr pudră

Mod de preparare

ALUATUL:

-Se cerne făina într-un vas mai mare (vasul de frământat) se acoperă cu un prosop de bucătărie curat și se lasă deoparte, într-un loc ferit.

Este bine să cernem mai multă făină și să punem în vasul de lucru de la început doar 750 gr, restul o punem într-un alt vas separat.

-Se încălzește puțin laptele pe foc.

-Se pune untul într-un vas și se topește la foc mic. Când untul s-a topit se dă deoparte să se răcorescă.

-Se pregătește maiaua de drojdie: într-un castron mai mare se sfărâmă drojdia cu furculița, se adaugă 1 lingură de zahăr, apoi 1 lingură de făină, 2 linguri de lapte călduț și se amestecă bine până se dizolvă drojdia. Se acoperă castronul cu o folie alimentară și un prosop, se pune la loc ferit și cald pentru 10- 15 minute până când maiaua crește și își dublează volumul.

-Între timp se bat puțin ouăle cu sarea, se adaugă zahărul și zahărul vanilat și se bat în continuare până aproape se dizolvă zahărul.

-Se face o adâncitură în făina din vasul de frământat, se pune maiaua crescută și amestecul de ouă și zahăr.

-Se începe amestecarea ingredientelor cu ajutorul unei linguri de lemn, adunând toată făina de pe marginea vasului, se toarnă treptat laptele călduț și se continuă amestecarea, până când rezultă un aluat omogen.

-În acest moment se adaugă coaja rasă de lămâie, puțin unt topit călduț și se începe frământarea aluatului cu mâna, turnând câte puțin unt în continuare, pe măsură ce frământăm. Frământarea aluatului se poate face fie pe masa de lucru unsă puțin cu ulei, fie direct în castron, cum am procedat eu.

-Pe măsură ce se frământă, dacă aluatul este lipicios se mai adaugă câte puțină făină. Aluatul se frământă cca 20-30 minute, până când acesta nu se mai lipește de mână și este compact și elastic.

-Aluatul frământat îl lăsăm în vasul de lucru, care se acoperă cu folie alimentară și cu un prosop curat de bucătărie și se lasă la crescut într-un loc ferit (de curent) și călduț pentru cca. 50 – 60 minute, până când acesta își dublează volumul.

-Dacă aveți mașină de frământat (”mașina de pâine”), pregătirea aluatului este mult mai simplă și se procedează la fel ca aici, diferind doar ingredientele. Eu am repetat rețeta și la mașina de pâine, unde rezultatul a fost același, dar cu un efort mult diminuat.

-Cât timp crește aluatul se pregătește umplutura pentru brânzoaice: se amestecă brânza de vaci scursă înainte, cu ouăle, zahărul, smântâna, grișul, stafidele și aromele. (La mine brânza proaspătă a fost moale și cremoasă)

-Când aluatul a crescut, acesta se răstoarnă pe masa de lucru presărată fie cu făină, fie unsă cu o peliculă fină de ulei. Eu am preferat varianta cu făină.

-Se împarte aluatul în jumătate și fiecare jumătate în două părți aproximativ egale. Fiecare din cele patru bucăți de aluat se întinde cu sucitorul într-o foaie aproximativ rectangulară de cca 0,5-1,0 cm grosime și cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit (sau cu o rolă tăietoare) se taie în pătrate aproximativ egale cu latura de 7-8 cm.

-Se pune câte o linguriță plină din compoziția de brânză în mijlocul fiecărui pătrat și se împachetează ca un plic unind colțurile opuse.

-Brânzoaicele rezultate se așează în tava de copt tapetată cu hârtie de copt, la distanță, pentru că acestea vor mai crește și se vor lipi la copt dacă sunt prea apropiate.

-Se lasă tava cu brânzoaice la crescut în loc ferit și călduros, pentru cca 25-30 minute.

-După ce brânzoaicele au crescut, cu ajutorul unei pensule se ung ușor cu gălbenușul de ou amestecat bine cu 2 linguri de lapte și se bagă la cuptor.

-Brânzoaicele se coc în cuptorul încins prealabil la temperatura de 180°C, pentru aproximativ 15- 20 minute (depinde de cuptor), sau până când acestea se rumenesc frumos.

-După ce se coc, brânzoaicele se lasă să se răcească în tavă, sau pe un grătar de lemn. Dacă le doriți cu coaja mai moale se pot acoperi până se răcesc cu un șervet de bucătărie.

-Brânzoaicele acestea pufoase se servesc atât calde, cât și reci în orice moment le doriți și cum vă plac: simple sau însoțite de un pahar cu lapte dulce, bătut, sau o ceașcă de cafea sau ceai…Se pot presăra cu zahăr pudră înainte de a le consuma.

Poftă bună!

Sfaturi utile:

-Cantitatea de făină nu poate fi exactă pentru că aceasta depinde de mărime ouălor, calitatea untului, etc.

-La fel ca la prepararea tuturor aluaturilor, toate ingredientele se pregătesc din timp (cel puțin 2-3 ore) pentru a fi calde, la temperatura camerei.

-La ingredientele care se ”încălzesc puțin”, ”călduțe” (laptele, untul topit) dacă facem ”proba cu degetul” , adică introducem degetul în lapte/unt călduț, temperatura trebuie să fie aproape la fel ca cea a corpului nostru.

Sursa: vickysrecipes

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!