Cum să distingi pneumonia de o răceală sau gripă. Simptome la care trebuie să acorzi atenție

Cum să distingi pneumonia de o răceală sau gripă. Simptome la care trebuie să acorzi atenție

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 September 2021 in SanatateSfaturi

Experții amintesc că persoanele cu vârsta peste 65 de ani prezintă un risc ridicat de a dezvolta pneumonie, care poate fi deosebit de severă și poate pune viața în pericol pentru ei.

Pneumonia se referă la inflamația sacilor aerieni (alveolele) din plămâni, care poate fi cauzată de bacterii, viruși sau ciuperci și poate pune viața în pericol. Medicii de la Clinica Mayo au remarcat pericolul ridicat al pneumoniei pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani și au atras atenția asupra simptomelor acesteia la vârstnici. Așa cum spun medicii, adesea semnele pneumoniei seamănă cu cele ale unei răceli sau gripei, dar două simptome specifice îi sunt specifice .

Un semn de avertizare comun al pneumoniei la persoanele în vârstă este confuzia sau dezorientarea mentală.

Un alt posibil simptom include „temperatura corpului mai rece decât cea normală”. În cazul pneumoniei, temperatura poate varia de la 36,1 la 37,2 grade.

De asemenea, medicii au enumerat „semne de pneumonie care se pot aplica oricărei persoane, indiferent de orice vârstă”. Vă sfătuiesc să acordați atenție următoarelor condiții.

  • Durere toracică la respirație sau tuse.
  • O tuse care poate produce flegmă.
  • Oboseală.
  • Febra, transpirație, frisoane cu tremur.
  • Greață, vărsături sau diaree.
  • Respirație scurtă și înădușitoare.

Clinica Mayo clarifică faptul că consecințele grave ale pneumoniei, pe lângă persoanele în vârstă, amenință persoanele cu sistem imunitar slăbit, copiii mici. Nou-născuții și sugarii cu pneumonie pot voma, au febră și tuse, pot părea neliniștiți și pot avea dificultăți în a mânca sau a respira .

Una dintre consecințele pneumoniei poate fi bacteremia pneumococica, care se dezvoltă datorită pătrunderii bacteriilor în fluxul sanguin. Bacteremia pneumococica poate provoca mari daune organismului. Simptomele sale pot fi:

  • Febra și frisoane.
  • Pierderea poftei de mâncare.
  • Greață sau vărsături
  • Probleme de respirație.
  • Ritm cardiac rapid.
  • Senzație de amețeală sau leșin.
  • Erupții cutanate sau pete.
  • Stare de somnolență, confuzie.

Când apare această tulburare, o persoană are nevoie de ajutor de specialitate și spitalizare.

Cercetătorii din Statele Unite au descoperit că simțul deficitar al mirosului crește riscul de pneumonie la persoanele în vârstă. Rezultatele acestei cercetări sunt publicate de revista Lancet Healthy Longevity.

Autorii studiului subliniază că aproximativ 25% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani se plâng de tulburări olfactive. Spre deosebire de problemele de vedere sau de auz, acest deficit senzorial este neglijat de medici. Astfel, peste 65% dintre victimele simțului mirosului afectat nici măcar nu știu despre problemele existente sau nu se ocupă de ele.

Însă acum a fost identificată o legătură între simțul mirosului afectat și riscul crescut de spitalizare cu pneumonie. Acest lucru a fost realizat prin analiza datelor privind sănătatea a 2.494 de persoane cu vârste cuprinse între 71 și 82 de ani din Pennsylvania.

Acești oameni au fost urmăriți timp de 13 ani. Participanții au trecut printr-un mic test de miros, inclusiv parfumuri de lămâie și benzină. Acesta este un instrument special de diagnostic care vă permite să determinați intensitatea mirosului. Sa constatat că persoanele cu cele mai slabe rezultate ale testelor au fost mai susceptibile de a fi diagnosticate cu pneumonie mai târziu.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!