Cum iti poti da seama cand cineva vrea sa te manipuleze si cum poti sa-l opresti, intorcand toata energia impotriva lui

Cum iti poti da seama cand cineva vrea sa te manipuleze si cum poti sa-l opresti, intorcand toata energia impotriva lui

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 April 2018 in Dezvoltare PersonalaSpiritualitate

Foarte ușor ne inspiră un sentiment de vinovăție, ne șantajează, ne amenință și sunt răzbunători. Le îndeplinim dorințele și sarcinile, în defavoarea noastră, forțându-ne. Asemenea jocuri pot dura ani întrebi, îngreunându-ne viața. Expertul în strategii de comunicare, trainerul Preston Ni ne propune 8 reguli simple pentru a ne proteja de manipulatori.

Ei sunt capabili să identifice punctele slabe ale unei persoane. Și cu ele să lovească în tine. Cu ajutorul unor tehnici manipulatoare ei pot să determine jertfa să renunțe la propriile vise și să-i slujească. Odată ce i-a reușit, nu se lasă cu una cu două. Să ajungi victima unui manipulator este foarte neplăcut. Pentru a te apăra de ei, trebuie să respecți câteva reguli de securitate.

1. Nu uita de drepturile tale

Cred că aceasta este cea mai importantă regulă. Este bine să ții cont de drepturile tale fundamentale și să reacționezi atunci când ele sunt încălcate. În primul rând, ai tot dreptul să îți aperi drepturile până în momentul în care nu încalci drepturile altcuiva.

Deci, iată care sunt unele dintre cele mai importante drepturi ale tale:

  • Ai dreptul să fii respectat de cei din jur.
  • Ai dreptul să îți exprimi sentimentele, gândurile și dorințele.
  • Ai dreptul să îți stabilești priorități.
  • Ai dreptul să spui „NU”, fără ca să te simți vinovat.
  • Ai dreptul să primești ceea pentru ce ai plătit.
  • Ai dreptul să îți exprimi părerile diferite de a celor din jur.
  • Ai dreptul să te protejezi de amenințările fizice, morale și emoționale.

Ai dreptul să îți trăiești viața în concordanță cu viziunile tale și înțelegerile tale privind fericirea.

Sunt drepturi fundamentale care determină limitele spațiului intim. Cu siguranță ai în jurul tău foarte multe persoane care nu respectă și nu recunosc aceste granițe. Printre ei sunt și manipulatorii, care atacă vulgar aceste hotare. Însă noi avem dreptul să spunem că doar noi, nimeni altcineva, doar noi decidem ce facem cu viața noastră.

2. Păstrează distanța

În timpul comunicării, un manipulator își schimbă măștile: cu o persoană este foarte politicos, cu alta – foarte nepoliticos, într-o situație pare vulnerabil, iar în alta este extrem de agresiv. Dacă ai observat asemenea stări la o persoană, păstrează o distanță cât mai mare și încearcă să eviți orice contact cu ea. Cum am scris în articolele anterioare, un asemenea comportament al unui manipulator este o consecință a modului în care și-a trăit copilăria. Să educi și să salvezi un manipulator nu este responsabilitatea ta.

3. Nu pune la suflet toate cuvintele rostite de manipulator

Sarcina unui manipulator este să se joace cu punctele tale slabe. Nu este de mirare că atunci când te afli în compania lui începi să te simți inferior și că nu ești destul de bun pentru cerințele lui. Calmează-ți trăirile și înțelege că nu este problema ta. Ești manipulat pentru a te face să te simți slab, iar astfel, să devii sclavul dorințelor altor persoane și să renunți la drepturile tale.

4. Dă-i întrebări ca să-l testezi

Manipulatorii te vor inunda cu rugăminți și cerințe, determinându-te să uiți de necesitățile tale. Auzind o nouă chemare din partea manipulatorului, îndreptă-ți atenția cu întreaga ta personalitate asupra lui. Dă-i câteva întrebări și astfel vei afla dacă este capabil de auto-critică pentru a înțelege nedreptatea pe care o comite.

  • «Crezi că e o cerință logică?»
  • «Crezi că este corect o asemenea atitudine față de mine?»
  • «Pot să-mi expun și eu părerea în acest caz?»
  • «Mă întrebi sau declari?»
  • «Ce voi primi în schimb?»
  • «Tu chiar crezi că eu…?»

Adresându-i asemenea întrebări este ca și cum l-ai pune în fața oglinzii și astfel manipulatorul va vedea adevăratul sens al întrebării lui. Dacă va avea măcar un strop de auto-critică, va renunța la idea sa.

Din păcate, printre ei sunt și personaje fără speranță, care nici măcar nu te vor asculta și vor continua să o țină pe a lor. În acest caz află cum să procedezi, citind sfaturile de mai jos.

5. Nu te grăbi!

Un alt truc îndrăgit de manipulatori este să primească un răspuns sau o acțiune imediată. Atunci când nu ai destul timp la dispoziție, devii o pradă mai ușoară pentru ei. Dacă simți că ești pus sub presiune – nu te grăbi să dai un răspuns. Utilizează factorul temporar în favoarea ta și îndepărtează-te de tentativele de presiune asupra ta. Vei deține controlul asupra unei situații doar spunând: „Mă voi gândi la acest lucru”. Sunt niște cuvinte care acționează direct.

6. Învață să spui „NU” – diplomatic, dar dur

Capacitatea de a spune „nu” – este o parte importantă a comunicării. Un refuz bine formulat îți permite să îți aperi părerea, păstrând în același timp, relațiile normale. Ține minte: ai dreptul să îți formezi propriile priorități, ai dreptul să spui „nu”, fără să ai sentimente de vinovăție și ai dreptul să îți alegi propriul drum spre fericire.

7. Răspunde-i la fel manipulatorului

Uneori manipulatorii își pot batjocori victimele direct, să le amenințe și să le provoace durere. Trebuie să înțelegi că asemenea oameni, de obicei, se comportă așa cu cei pe care îi consideră slabi. Până în momentul în care nu le vei ține piept și nu le vei răspunde la fel – rămâi pentru ei o potențială victimă. Cu toate acestea, mulți dintre ei sunt pur și simplu niște lași în suflet. Și doar în momentul în care apare victima care începe să își arate forța, să-și apere drepturile, manipulatorul va face un pas înapoi. Această regulă funcționează în orice mediu – acasă, la școală, la muncă.

Studiile au arătat că mulți dintre manipulatori au fost victime ale violenței. Chiar și așa, acest lucru nu le justifică comportamentul, iar tu trebuie să le răspunzi rece la atacurile lor.

8. Vorbește-i despre consecințe

Atunci când refuzi un manipulator, amintește-i și de consecințele acțiunilor lui.

Capacitatea de a formula consecințele clare și concise – e cea mai bună metodă de a dezarma un manipulator. Astfel, el va fi nevoit să își schimbe comportamentul față de tine și să arate respect.

Sursa: dozadesucces.ro

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!