Cum actioneaza defapt superstitiile asupra ta

Cum actioneaza defapt superstitiile asupra ta

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 February 2018 in Superstitii

Multi oameni cred ca anumite ritualuri, precum purtatul sosetelor desperecheate, influenteaza cursul unor evenimente. Si totusi, putini sunt cei care au incercat sa determine ce forta leaga aceste obiceiuri de modul in care decurge o situatie ori o alta.

Pana acum, un singur studiu a fost ceva mai elocvent in acest sens. In lucrarea “Keep your fingers crossed! How superstitions improves performance” cercetatorii Lysann Damisch, Barbara Stoberock si Thomas Mussweiler demonstreaza nu doar ca superstitiile dau oamenilor un sentiment de control in situatii haotice, dar si ca superstitiile imbunatatesc semnificativ performantele.

Intr-un experiment, 28 de studenti au fost rugati sa bage o minge de golf intr-o gaura, din zece incercari. Un test preliminar a demonstrat ca 80% dintre ei au crezut in noroc. In momentul in care le-a inmanat mingea, cercetatorul le-a spus “Iata mingea ta. Pana acum s-a dovedit a fi o minge norocoasa” – iar aceasta replica se crede ca a declansat superstitia. In cazurile in care replica initiala a fost “Iata mingea pe care a folosit-o toata lumea pana acum” subiectul nu a fost atat de sigur pe sine iar rezultatele finale au fost slabe.

Experimentul a concluzionat ca subiectii care au primit “mingea norocoasa” au avut rezultate mult mai bune decat cei care au primit mingea “normala”.

Intr-un alt experiment detaliat in aceeasi lucrare, atunci cand subiectilor li s-a permis sa aduca un talisman norocos de la ei de acasa, rezultatele au fost mult mai bune decat in cazul celor carora li s-a luat talismanul, in timp ce executau o sarcina ceruta.

Subiectii care au pastrat talismanul norocos au prezentat un nivel mai mare de auto-eficienta, desi nivelurile de anxietate au fost identice, in ambele grupuri.

Cercetatorii au efectuat apoi un alt experiment. Aceiasi subiecti, cu si fara talismanele norocoase, au fost pusi sa rezolve anagrame. Cercetatorii au descoperit din nou ca cei care au pastrat talismanele au dat rezultate mai bune – iar explicatia a fost ca,datorita sentimetului crescut de auto-eficienta, ei au fost mai motivati sa insiste mai mult sa rezolve anagramele.

Cu alte cuvinte, atunci cand vine vorba de sarcini ale caror rezultate depind de performanta noastra, credinta ca putere exeterioara ne ajuta, chiar are efecte pozitive – si nu pentru ca o astfel de putere exista cu adevarat, ci pentru ca increderea noastra in ea ne sporeste increderea in fortele proprii; ce la final se regaseste in diferente de insistenta.

Acest efect are influente mai mari decat putem noi realiza. De exemplu in cazul dependentilor de alcool. Organizatiile specializate in oferirea de suport pentru alcoolici au raportat o crestere semnificativa a abstinentei, fara insa a putea explica de ce si cum. Dependentii de alcool sunt invatati ca ei singuri sunt lipsiti de putere in fata bauturii, si de aceea au nevoie sa se bazeze pe o forta mai mare decat ei pentru a gasi taria de a rezista tentatiei de a bea. Si multi dintre cei care reusesc sa se abtina atribuie succesul acestei forte externe.

In mod paradoxal, o alta parte a dependentilor de alcool nu cred ca exista o forta divina care ii poate ajuta, si cu toate acestea ei reusesc singuri sa combata aceasta dorinta. Prin urmare, intrebarea care apare in situtia de fata este daca intr-adevar exista o forta suprema care intervine asupra comportamentului uman sau doar credinta intr-o asemenea forta, determina un anumit tip de comportament.

Pornind de la aceasta situatie, am putea spune ca in general, orice credinta/conceptie (superstitie) care creste increderea in propria persoana, poate avea acelasi efect asupra rezultatelor si performantelor noastre.

Ruga (in orice religie) poate fi eficienta dar nu pentru ca invoca o fiinta suprema sau o lege mistica, ci pentru ca invoca propria noastra credinta in forta respectiva; invoca credinta ca avem “un as in maneca” ce ne va ajuta sa reusim, sa nu renuntam si sa ramanem optimisti.

Credinta intr-o forta externa, care ne poate ajuta, este de fapt un declansator emotional al propriilor puteri, prin intermediul carora accesam (sau nu) fortele interioare sa reusim ceea ce ne dorim.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!