Ce este fericirea?
O întrebare pe care ne-o adresăm fiecare și, pentru care, răspunsul poate varia. Cum trăim în era tehnologiei, pentru unii fericirea poate fi închisă în rețelele de socializare sau, în achiziționarea de bunuri materiale, însă , de departe, fericirea are alte valențe.
În ciuda eforturilor noastre de a ne asigura tot confortul traiului de zi cu zi, atunci când punem seara, capul pe pernă, fericirea trece orice graniță. Fericirea este un element mistic, magic, pe care îl putem atinge doar prin dedicare și având sufletul curat.
Iată ce ne învață Budismul, despre fericire!
1) GÂNDURI POZITIVE, PENTRU O VIAȚĂ POZITIVĂ!
“În jurul nostru, viața este plină de miracole: un pahar cu apă, un răsărit de soare, un zâmbet sau o lacrimă de fericire. Fiecare ființă poate fi magică, iar atunci când simțim că ne este cel mai greu, o minune apare și schimbă totul, important este să o vedem, cu ochii larg deschiși și cu sufletul curat!” – Thich Nhat Hanh
Atunci când ne revine rolul de a răspunde la întrebarea „Ce este fericirea?” nu este vreun secret că ne vine greu să oferim vreo definiție, iar acest lucru se datorează unicității fiecăruia dintre noi.
În ciuda tuturor eforturilor cercetărilor de a descoperi ce reprezintă fericirea pentru oameni, aceasta are tendința de a se modifica odată cu înaintarea în viață sau cu modernismul contextului unei vremi.
Vești bune și rele!
Vestea bună este aceea că omul, în continuare, poate să își facă fericirea cu mâna sa, cea rea este totuși aceea că oamenii devin din ce în ce mai pretențioși la acest capitol.
Fericirea stă ascunsă în inima ta, nu te da bătut până nu o afli!
2) GÂNDEȘTE-TE LA EA!
“Meditarea este un proces de iluminare a sufletului și minții, este procesul prin care descoperim cât suntem de vulnerabili și de puternici, în același timp. Cheia meditării constă în trezirea la realitate și de a ne cunoaște propria persoană, realmente!” ~Pema Chodron
Dacă te gândeai că meditarea nu prea are legătură cu fericirea, ai aflat că te-ai înșelat.
Meditarea este poate cea mai veche și mai pură formă prin care ne dobândim fericirea. Atunci când suntem stresați, iar gândul ne joacă feste, prin meditare reușim să ne punem gândurile cap la cap și să luăm cea mai bună decizie. Atunci când suntem nemulțumiți de viața pe care o trăim, tot meditarea este cea care ne reamintește cât de recunoscători ar trebui să fim.
Meditarea și fericirea merg mână în mână!
3) AI ÎNCREDERE
“Există încredere sub mai multe forme. În primul rând, încrederea se referă la fericire și la modul în care percepem lumea. Încrederea este asemeni unei nestemate, iar Buddha a fost cel mai bun bijutier, pentru a ne-o lăsa moștenire. Încrederea trebuie șlefuită, însă merită tot efortul!”- Dilgo Khyentse Rinpoche
A existat o vreme în care cuvântul „încredere” era sinonim pentru „Dumnezeu”. Acest lucru, din păcate, nu mai reprezintă o realitate, iar acest lucru se datorează îndepărtării oamenilor de sentimente, de frumos, de fericire…
Dacă vrei să afli se este fericirea, încrederea este de luat în considerare.
Buddha, prin lecțiile sale de viață, ne-a învățat în repetate rânduri că orice om merită o a doua șansă și încrederea cuvenită.
Nu putem obține fericire, fără încredere, este imposibil!
4) FII BUN ȘI IUBEȘTE, MEREU!
“Religia mea este foarte simplă, religia mea este bunătatea!” – Dalai Lama
Indiferent care ar fi energia în care crezi sau care îți este religia, bunătatea și iubirea reprezintă piatra de temelie. O societate sănătoasă nu poate funcționa altfel dacă nu având ca țeluri principale bunătatea și iubirea. Fără acestea două am deveni pustii…
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!