Cu cât oferim mai mult copiilor, cu atât pot și vor mai puțin! Cum să-i ajuți pe copii să devină adulți și independenți

Cu cât oferim mai mult copiilor, cu atât pot și vor mai puțin! Cum să-i ajuți pe copii să devină adulți și independenți

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 February 2021 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Sarcina noastră ca părinți și educatori (oricât de banal ar părea) este aceea de a învăța copiii să învețe. Învățați-i să caute informațiile necesare și să facă diferența dintre adevăr și minciună. Să știe să ocolească obstacolele vieții cu cele mai mici pierderi – atât fizice, cât și morale.

Cum să-i ajuți pe copii să devină adulți și independenți

Copiii sunt, în primul rând, oameni și toți oamenii care au mâncat în exces încep să izbucnească. Nu este bine să le umpleți mintea cu prea multe lucruri pentru că asta îi împiedică să crească și să se dezvolte.

Este necesar doar să oferim ceea ce îi va ajuta cu adevărat să devină adulți și independenți. La urma urmei, ei (la fel ca noi toți) vor crește mai devreme sau mai târziu și vor avea propriile dorințe. Își vor dori familie, bani. Vor dori să-și apere opinia și să ia propriile decizii. Dacă vor putea face acest lucru și cum se va termina totul depinde în mare măsură de tine!

În opinia mea, principalele lucruri în dezvoltarea personalității unui copil vor fi:

1. Independența fizică inițială

Fie că este vorba de primii pași, hrănirea, toaleta, alegerea jucăriilor în magazine, săritul în piscină … imediat ce vedeți bebelușul gata de acțiune, lăsați-l. Nu forțați, lăsați-l să ia decizii. Protejați-l de „căderi” și avertizați-l despre consecințe, dar trebuie lăsat să vadă pe propria piele.

2. Mobilitate suficientă

Amintiți-vă că numai energia dă naștere la energie. Inacțiunea o distruge. Nu vă lăsați copiii să lenevească. Nu fi leneș. Fii un exemplu pozitiv. Plimbări, drumeții, acțiuni sportive – copiii au nevoie de toate acestea ca de aer. Fără acestea, ei încetează să mai fie copii.

3. Atmosferă calmă și confidențială acasă

Acesta este un punct foarte important. Dacă situația din casă este nervoasă, atunci nu poate fi vorba de nicio încredere și independență. Pentru orice copil, casa este un loc în care sunt mereu iubiți și așteptați.

Încearcă să nu aduci acasă neliniște, strigând sau vorbind cu voce tare despre nemulțumirile și eșecurile tale.

4. Cina de familie și conversații

Nu s-a întâmplat niciodată în copilăria mea. Dar întotdeauna mi-am dorit foarte mult. Este atât de grozav când întreaga familie se adună, când există comunicare față în față. Când cei mai tineri ascultă amintirile bătrânilor, învață din experiența lor, iar bătrânii, la rândul lor, interferează cu cei mai tineri prin exprimarea propriului lor punct de vedere. Acesta este schimbul, acesta este ceea ce dă putere și ajută la luarea deciziilor corecte.

5. Un cadru clar a ceea ce este permis și lipsa de ambiguitate a acțiunilor tale

Chiar și pentru un adult, acest lucru face viața mult mai ușoară. Ce putem spune și despre copii. Nu vă schimbați deciziile, la fel ca șosetele: nu permiteți ambiguitatea în fraze și dihotomie în cadrul familiei. Nu vorbiți urât și nu vă certați niciodată în fața copiilor. Aceasta este o lovitură foarte puternică pentru psihicul copilului.

Ce altceva poți face pentru un copil ca părinte:

Fii mereu de partea copiilor.

Ascultă și nu întrerupe.

Minimizează situațiile stresante.

Ai grijă de copilăria lui.

Călătorește mult.

Învață limbi străine.

Du un stil de viață sănătos.

Laudă-i pe copii pentru succesul lor.

Nu îi compara niciodată cu tine sau cu ceilalți copii.

Participă la toate activitățile copiilor.

Fii mândru și respectă-ți întotdeauna copiii.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!