Creierul are un buton ștergere, iată cum să-l folosiți!

Creierul are un buton ștergere, iată cum să-l folosiți!

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 March 2021 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSanatateSfaturi

Există o veche zicală în neurologie: „neuronii care acționează împreună sunt interconectați”.

Asta înseamnă că, cu cât folosești mai mult un circuit neuronal în creier, cu atât acel circuit devine mai puternic. Prin urmare, pentru a cita o altă vorbă veche, „practica duce la perfecțiune”. Cu cât practici mai mult cântatul la pian sau vorbitul unei limbi străine, cu atât vei deveni mai bun la ele.

Oamenii de știință au descoperit acest lucru de ani de zile. Cu toate acestea, astăzi cercetătorii ne prezintă o altă metodă: pentru a învăța lucruri noi, chiar mai importantă decât practica este capacitatea de a uita sau de a scăpa de vechile conexiuni neuronale. Acest procedeu se numește „contracție sinaptică”.

Iată cum funcționează:

Imaginează-ți că, creierul tău este o grădină, dar în loc să crești flori, fructe și legume, crești conexiuni sinaptice între neuroni. Prin aceste conexiunile trec neurotransmițători precum dopamina, serotonina și multe altele.

„Celulele gliale” sunt grădinarii creierului tău, ele acționează pentru a accelera semnalele dintre anumiți neuroni. Mai există și alte celule gliale care curăță buruienile, elimină dăunătorii și înlătură frunzele moarte. Grădinarii de curățare a lucrurilor nefolositoare din creierul tău sunt numiți „celule microgliale”. Acestea îți scurtează conexiunile sinaptice. Întrebarea este: de unde știu ele pe care să le elimine?

Cercetătorii încă cercetează acest lucru, dar știu deja că, conexiunile sinaptice care sunt utilizate mai puțin sunt etichetate de proteine, C1q (precum și altele). Când celulele microgliale detectează acest marcaj, acestea se leagă de proteină și distrug sau scurtează sinapsa (o legătură a două celule nervoase formată dintr-un mic spațiu prin care trec impulsurile). Deci creierul pregătește spațiul fizic pentru ca tu să construiești conexiuni noi și mai puternice, astfel încât să poți reține mai multe informații.

De ce somnul este important:

Creierul tău se curăță singur când dormi!
V-ați simțit vreodată copleșiți atunci când ați încercat să învățați ceva, sau când ați început un loc de muncă nou și ați avut de rezolvat multe sarcini într-un timp scurt? Ei bine, creierul poate fi.

Când înveți multe lucruri noi, creierul tău construiește conexiuni, dar acestea sunt deseori specializate ineficiente. Creierul tău trebuie să scurteze multe dintre aceste conexiuni și să construiască căi mai simple și mai eficiente, iar cel mai bun moment pentru a face asta este în timpul somnului.

În timp ce dormi, celulele creierului tău se reduc la 60% pentru a face loc grădinarilor tăi gliali să intre și să curețe buruienile. Acestea scurtează astfel sinapsele.

Te-ai trezit vreodată după un somn odihnitor și ai simțit că poți gândi clar și repede? Acesta este motivul. Acesta este și motivul pentru care somnul este atât de util pentru abilitățile tale cognitive. Chiar și un pui de somn de 10 sau 20 de minute oferă grădinarilor tăi microgliali posibilitatea de a se conecta, de a șterge unele conexiuni neutilizate și de a oferi spațiu pentru a crea noi conexiuni.

A gândi cu un creier lipsit de somn este ca și cum ai încerca să mergi 100 km pe jos, este obositor și suprasolicitant. A gândi cu un creier bine odihnit este ca și cum te-ai plimba fericit printr-un parc; este liniștitor și revigorant.

Iată cum poți controla ceea ce este șters din creier:
Conexiunile sinaptice pe care nu le utilizați sunt marcate pentru reciclare. Conexiunile sinaptice pe care le utilizați cel mai des vor rămâne în creier cel mai mult timp, de aceea este bine să repeți mereu lucrurile importante.

Dacă petreci prea mult timp citind romane și foarte puțin timp citind lucruri importante pentru munca ta, ghici ce sinapse vor fi marcate pentru reciclare?

Mereu vei ține minte lucrurile la care te gândești constant, astfel îți modelezi propriul creier, alegând ceea ce vrei să păstrezi.

Desigur, cu greu poți controla ceea ce ți se întâmplă în timpul zilei, dar poți controla măsura în care te afectează. Pentru a fi mai clar, poți alege ceea ce te afectează și să-ți construiești propriile conexiuni neuronale.

În loc să te concentrezi asupra lucrurilor care te trag în înapoi, concentrează-te asupra lucrurilor care te fac o persoană mai bună. În loc să-ți imaginezi scenarii care cel mai probabil nu se vor întâmpla niciodată, meditează.

Curăță-ți creierul. Conduce-ți creierul către ceva nou și folosește-ți energia mentală pentru lucruri care îți sunt utile. Acesta este într-adevăr un joc de strategie. Trebuie să-ți folosești mintea cu înțelepciune, să alegi să reții numai lucrurile pe care vrei să le reții.

Pentru a șterge ceva, nu te mai gândi la acel lucru. Chiar și atunci când ți se amintește de asta, schimbă-ți centrul de atenție. Mai devreme sau mai târziu vei uita de acel lucru.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!