Consecințele periculoase ale deficienței de vitamina B12: simptome și boli.

Consecințele periculoase ale deficienței de vitamina B12: simptome și boli.

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 March 2022 in SanatateSfaturi

Vitamina B12 este una dintre cele mai importante, dar adesea trecute cu vederea. Joacă un rol important în metabolismul fiecărei celule din corpul nostru. Este, de asemenea, un factor de risc mai mare pentru boli de inima decât colesterolul!

Dacă aveți o deficiență a acestei vitamine pentru o lungă perioadă de timp, atunci aceasta poate duce la probleme cronice de sănătate și chiar boli neurologice grave.

Prin urmare, este important să cunoașteți semnele de avertizare timpurii ale deficienței de vitamina B12, deoarece acest lucru va preveni multe probleme de sănătate.

7 semne de avertizare ale deficitului de vitamina B12

1. Amețeli

Unul dintre primele simptome ale deficitului de vitamina B12 sunt amețelile frecvente și greața. Ele te pot afecta atunci când urci sau cobori scări sau când te așezi și te ridici prea repede.

Aceste situații pot deveni periculoase.

2. Pierdere de memorie

Ai dificultăți în a-ți aminti lucruri simple, cum ar fi când îți lași jos cheile sau numele prietenului tău?

Acest lucru nu este adesea un indiciu al demenței precoce, dar poate fi un semn al deficienței de vitamina B12. Mai ales dacă sunt foarte puține alimente bogate in vitamina B12 în alimentația ta.

Mulți oameni în vârstă cred că au boala Alzheimer sau demență. De fapt, ei suferă de o deficiență de vitamina B12.

Starea sa în organism poate fi verificată printr-un simplu test de sânge.

3. Slăbiciune musculară

Dacă mușchii tăi sunt prea slabi, atunci este foarte probabil să-ți lipsească vitamina B12. Drept urmare, acest lucru provoacă o slăbiciune musculară neobișnuită și vă poate face să nu mai puteți transporta genți de mână sau alte obiecte grele.

4. Piele palidă

Ați avut înainte o față frumoasă roz, care să vă semnaleze sănătatea, iar acum sunteți palid cu pielea galbenă?

Acest lucru poate fi cauzat de deficiența de vitamina B12, care este o deficiență de celule roșii din sânge, în producția căreia vitamina B12 este direct implicată.

Ca rezultat, corpul tău produce mai multă bilirubină, care schimbă pielea roz în palidă și galbenă.

5. Furnicături și amorțeli la nivelul extremităților

Cantitățile insuficiente de vitamina B12 din organism pot provoca o senzație de furnicături și amorțeli la extremitățile superioare și inferioare (aceasta este ceea ce se numește parestezie).

Deficiența acestei vitamine înseamnă o reducere a producției de globule roșii, ceea ce duce la un nivel scăzut de oxigen nu numai în mușchi, ci și în țesuturile nervoase.

6. Oboseală inexplicabilă

Dormiți regulat, dar vă simțiți obosit? Acesta poate fi un alt semn al deficitului de vitamina B12.

Această oboseală inexplicabilă se datorează producției reduse de globule roșii, ceea ce duce la un transfer insuficient de oxigen către organele tale.

7. Boli ale ochilor

Ca urmare a unei deficiențe pe termen lung a vitaminei B12, poate apărea deficiență de vedere.

De asemenea, poate provoca neuropatie optică prin deteriorarea nervului optic. Drept urmare, duce la scăderea vederii centrale, vedere încețoșată sau dublă, sensibilitate la lumină sau umbră.

Pentru a înțelege mai bine importanța acestei vitamine, iată cele mai importante beneficii pentru sănătate:

1. Previne bolile de inimă și accidentul vascular cerebral

Noi cercetări au descoperit că homocisteina crescută este un factor de risc mai mare pentru boli de inimă decât colesterolul.

Acest aminoacid non-proteic provoacă inflamație în vase. Acest lucru se întâmplă mai ales când organismul nu are suficientă vitamină B12. Cu alte cuvinte, această vitamină reduce nivelul de homocisteină și, prin urmare, riscul de boli de inimă, precum și de accident vascular cerebral.

2. Oferă energie

Vitamina B12 stimulează producția de energie, menținând celulele sănătoase. Dacă există o deficiență a acestei vitamine, atunci celulele mor de foame și ne simțim obosiți și slăbiți.

3. Ajută digestia

Această vitamină ajută enzimele digestive să digere alimentele din stomac și promovează un metabolism sănătos.

De asemenea, susține bacteriile intestinale sănătoase și elimină bacteriile dăunătoare. Drept urmare, previne bolile inflamatorii intestinale, elimină candidoza și alte tulburări digestive.

4. Oase și articulații puternice

Vitamina B12 este recomandată pacienților cu osteoporoză și probleme articulare.

Iată o listă de alimente care conțin cea mai mare cantitate de vitamina B12: ficat de vițel și pui, somon, macrou, sardine, ton, păstrăv, iaurt și lapte vegetal (susan, migdale și lapte de cocos).

După cum puteți vedea, vitamina B12 joacă un rol important în sănătatea generală. De asemenea, vă poate proteja de diverse probleme de sănătate, precum și de boli.

De aceea, cunoașterea semnelor timpurii ale deficienței de vitamina B12 este cheia pentru prevenirea complicațiilor grave și a multor boli cronice grave.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!