Cine nu ar trebui să mănânce roșii

Cine nu ar trebui să mănânce roșii

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 February 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Fructele cărnoase ale plantei erbacee din familia Solanaceae au fost primele cultivate de indienii din America de Sud. Vechii azteci le numeau „tomate”, care înseamnă „boabe mari”.

Al doilea nume al – „roșiei” – a fost dat în Italia. Italienii au fost primii europeni care au învățat să cultive roșii și au dat și fructelor exotice propriul lor nume – „pomo doro”, adică „măr de aur”.

Spre deosebire de italieni, majoritatea europenilor au considerat de mult timp că roșiile sunt otrăvitoare. Până în secolul al XVIII-lea, medicii au cerut oamenilor să se ferească de roșii, deoarece se presupune că provoacă sângerări interne și ulcere gastrice.

Astăzi aflăm tot mai multe despre beneficiile acestor legume suculente, dar, din păcate, nu putem uita de o serie de contraindicații și pericole ascunse pentru corpul uman.

De ce nu poți mânca roșii

1. Alergii

Alergiile alimentare la roșii sunt de obicei cauzate de substanța alergenică pe care o conțin, licopen. În unele cazuri, simptomele alergice se pot dezvolta în decurs de o oră după consumarea legumei. Prin urmare, cei care o identifică ar trebui să stea departe de roșii.

Pentru toți ceilalți, pigmentul roșu, licopen, este foarte benefic ca antioxidant puternic, de 10 ori superior ca efect față de betacaroten și ca o protecție eficientă împotriva cancerului de prostată.

2. Boli ale tractului biliar

Roșiile au un efect coleretic activ. Și acest lucru poate provoca spasme în vezica biliară, mișcarea pietrelor și blocarea tractului biliar, ale cărui consecințe pot fi foarte dureroase.

3. Boala renală

Există un mit conform căruia roșiile, datorită conținutului ridicat de acid oxalic, duc la formarea calculilor renali oxalat. De fapt, practic nu există acid oxalic în roșii (aproximativ 2-5 mg la 100 de grame), dar roșiile ar trebui să fie consumate cu precauție de către cei care suferă de urolitiază.

Surse mai generoase de acid oxalic pot fi găsite cu ușurință printre legume și fructe. De exemplu, 100 de grame de sfeclă conțin de la 500 la 675 mg din această substanță, în rubarbă – de la 600 la 860 mg, spanac – până la 600 mg, cartofi – până la 40 mg.

4. Pancreatita

Consumul de roșii ajută la îmbunătățirea digestiei, la creșterea poftei de mâncare, la oprirea dezvoltării bacteriilor dăunătoare, dar în cazul pancreatitei, ar trebui respectate unele restricții în ceea ce privește roșiile.

Odată cu inflamația pancreasului, nu trebuie să mâncați legume și fructe care conțin mulți acizi. Roșiile proaspete sunt nedorite în acest caz. Gătiți, coaceți, aburiți, fierbeți supe de roșii – puteți consuma astfel și chiar ar trebui!

Mai mult, în timpul tratamentului termic (în special în timpul conservării), leguma nu își pierde proprietățile benefice. Dimpotrivă, chiar măresc conținutul licopenului „magic”.

5. Boli ale tractului gastro-intestinal

Persoanele cu gastrită acută sau colită ar trebui să evite consumul de roșii proaspete deoarece conțin cantități mari de acizi vegetali. Este adevărat, acest lucru se aplică nu numai roșiilor, ci și multor alte legume proaspete.

6. Hipertensiune arterială

În hipertensiune arterială, consumarea roșiilor care au fost conservate împreună cu oțetul și a cantităților mari de sare este contraindicată.

7. Boli ale articulațiilor

Mulți pacienți observă că articulațiile sunt mai dureroase după consumul de roșii Potrivit lui Norman Childers, fondatorul Fundației pentru Cercetarea Artritei: „Pe baza cercetărilor asupra efectelor plantelor din familia roșiilor asupra a peste 1.400 de voluntari de peste 20 de ani, s-a constatat că durerile nocturne sunt cauza artritei la persoanele sensibile . ”


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!